Orohovac Katliamı Sorumlusu 7 Sırp Tutuklandı ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 04:04

Orohovac Katliamı Sorumlusu 7 Sırp Tutuklandı !

Orohovac Katliamı Sorumlusu 7 Sırp Tutuklandı !
Son Güncelleme :

17 Aralık 2023 - 22:56

SİPA,( Devlet Soruşturma ve Koruma Ajansı”)  ZVORNİK’TE 800 BOŞNAĞIN KATLEDİLDİĞİ SREBRENİCA BOŞNAK SOYKIRIMI KATLİAM HALKALARINDAN BİRİ OLAN OROHOVAC KATLİAMI SORUMLUSU 7 SIRP CANİYİ TUTUKLADI.
 
Bosnalı Sırp Ordusu VRS’ye bağlı Zvornik Tugayı askerlerinin Orahovac’ta yaptığı katliamdan 7 yaşındaki Fahrudin  sağ olarak kurtulmuştu.
 
 
SIPA üyeleri  Zvornik bölgesinde 7 kişiyi soykırım suçundan tutukladı. Şüpheliler, yaklaşık 800 Boşnak uyruklu kurbanın kurşuna dizilerek öldürülmesiyle bağlantılı olan Bosnalı Sırp Ordusu VRS’ye bağlı Zvornik Tugayı’nın eski komutanları ve askerleri idi. Smz konusu silahlı saldırı ve cinayetler Orahovaç bölgesinde meydana geldi.
 
 
Fahrudin Muminović, 1995 yazında Srebrenica’nın düşmesinin ardından Zvornik yakınlarındaki Orahovac’ta yaşanan silahlı saldırıdan sağ kurtulan Srebrenitsalı dört kişiden biri. Kimliğini yıllarca sakladı, Lahey’deki Srebrenica’daki soykırım duruşmasında korumalı tanık olarak yer aldı ve 2018’de saklanmayı bırakıp hayatta kalanları kamuoyuna anlatmaya karar verdi.
 
 
11 Temmuz’da Srebrenica’nın düşmesinin ardından Fahrudin’in babası onu Konjeviç Polye’nin yukarısındaki Urkoviçi köyündeki evden ormanın içinden geçerek serbest bölgeye götürdü. Ne yazık ki Bosnalı Sırp Ordusu askerleri onları yakaladı ve diğer mahkumlarla birlikte öldürüldükleri Zvornik yakınlarındaki Orahovac’a götürdü.
 
Yıllar sonra Fahrudin, korumalı tanık olarak Lahey Adalet Divanı ICTY mahkemesine çıktı. Şunları söylemişti:
“Bizi yeşil bir kamyona bindirdiler. Beyaz eşarplarla gözlerimizi bağladılar. Üzerimden düştü. Babama onu bana takmasını söyledim ama Sırp çetnik izin vermedi. Daha sonra bizi ormana götürdüler, yüzüstü yere yatmak zorunda kaldık ve bize ateş ettiler.”
 
Yaralı çocuğu kurtaran koruma altındaki tanık PW-101, VRS üyesi de Lahey’de ifade verdi.
 
“Dumanın tüttüğü o kalabalık artık insan gibi değildi, parçalanmış et yığını idiler, aralarından biri canlı çıkıyor, beş altı yaşlarında bir erkek çocuk ! Otomatik tüfekli adamların durduğu, katliamı bitirenlerin durduğu yere doğru çocuk kendini kaybetmiş halde sessiz yürüyordu.”
 
 
Çocuğun üstü diğer öldürülenlerin bağırsak parçalarıyla kaplıydı. ‘Baba neredesin’ diyerek şok olmuştu. Bir subay huysuzca askerlere döndü ve dedi ki, “ne duruyorsunuz, bitirin bunun işini.”
 
Katliamı yapan askerler ona doğru döndüler ve “Beyefendi, senin tabancan var, sen vur. Biz vurmayacağız” dediler.
 
Çocuğu kurtaran Sırp askerinin mahkemedeki ifadesi: “Ben hemen duruma müdahale ettim ve çocuğa yardım etmek için özellikle devreye girdim. Subaya döndüm ve çocuğu aşağı götürüp onu vuracağımı söyledim. Çocuk, kolumu öyle tuttu ki bu çocuğun kolumu tuttuğu gibi kimsenin bir kolu böyle kavramasını istemem. Kolum acımıştı.”
 
Fahrudin’in mahkemedeki ifadesi: “Beni kurtardı, cipe bindim, beni hastaneye götürdü. Beni iğneyle uyuttular, sonra bacağımı ve kolumu diktiler”.
 
 
TÜRKİYE’DE HEM DE BOŞNAK OLARAK BİLDİĞİMİZ BİRİLERİ UTANMADAN “SREBRENİCA’DA SOYKIRIM OLMADI, İÇ SAVAŞ VARDI” DİYE FAŞİST, SIRP ÇETNİK PROPAGANDALARINI, SOYKIRIMI REDDEDEN KONUŞMALARINI YAPABİLİYOR !?
 
Not: SİPA, “Devlet Soruşturma ve Koruma Ajansı” demektir. Ajans, 2002 yılında kurulmuş olup Güvenlik Bakanlığı’na bağlıdır ve terörizm ve organize suçlarla mücadele ile savaş suçlarının soruşturulmasından sorumludur. Merkezi başkent Saraybosna’da yer almaktadır.
 
Kaynak: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003223577516

YORUM YAP