Sancak (SANDZAK) Gerçeği ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 15:29

Sancak (SANDZAK) Gerçeği !

Sancak (SANDZAK) Gerçeği !
Son Güncelleme :

12 Nisan 2023 - 21:00

1878 yılında Berlin Kongresi kararları ile tarih sahnesine çıkarılan Sırbistan ve Karadağ Krallık devletleri, 1878 yılına kadar 300 yıldan fazla Bosna Vilayeti’nin 7 sancağından biri olan Yenipazar Sancağı’nı (Sancak) 1913 yılında işgal edip aralarında bölüştüler diye biz bunu kabul edecek (tarihi gerçekleri değiştirecek) değiliz !
 
Boşnaklar, Sancak için özel statü istiyor.
 
Boşnak Ulusal Konseyi (BNV), Sancak için devlet yönetimi işlevlerini yerine getirecek ve sınır denetimi uluslararası güçler tarafından yürütülecek özel bir statü oluşturulması çağrısında bulunmuştu.
 
 
BNV, “Boşnakların Statüsü ve Sancak Bölgesi’nin Statüsüne İlişkin Çözüm Girişimi” nde, Sancak’tan devlet iktidarının işlevlerini kendi ve içindeki belediyelerdeki organları aracılığıyla yerine getirmesini talep ediyor.
 
■ BNV girişimine göre, Sancak toprakları Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varos, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav ve Rozaje belediyelerini içerecek.
SIRBİSTAN SANCAK’I, KARADAĞ SANCAK’I YOKTUR ! SANCAK BİRDİR VE BİR BÜTÜNDÜR. SANCAK’IN KUZEYİ VE GÜNEYİ VARDIR, DOĞUSU VE BATISININ DA OLDUĞU GİBİ.
SANCAK’IN GÜNEYDEKİ DAĞLIK BÖLGE YUKARI SANCAK, KUZEYDEKİ BÖLGE İSE AŞAĞI SANCAK OLARAK TA ADLANDIRILIYOR.
 
SANCAK BİR BÜTÜNDÜR, TARİHİ BOSNA VE BOŞNAK TOPRAĞIDIR …
 
BİRİLERİ, SANCAK SIRBİSTAN VEYA KARADAĞ SINIRLARI İÇİNDEDİR DENİLEBİLİNİR AMA, DAHA 150 YIL ÖNCESİNE KADAR BUGÜNKÜ HEM SIRBİSTAN HEM KARADAĞ TOPRAKLARI, OSMANLI TÜRK DEVLETİ SINIRLARI İÇİNDE İDİ.
 
150 YIL SONRA NE OLACAĞINI KİM BİLEBİLİR ?
 
1818 YILINDA, 1878’DE İKİ AYRI BAĞIMSIZ KRALLIK DEVLETİ OLAN SIRBİSTAN VE KARADAĞ DEVLET OLARAK ORTADAN KALDIRILDI; İKİSİ DE SIRP – HIRVAT – SLOVEN (SHS) VE 1929’DAN SONRA DA 1945 YILINA KADAR YUGOSLAVYA KRALLIĞI İÇİNDE BİRER BÖLGE YAPILDI.
 
1945 YILINDAN SONRA DA SOSYALİST YUGOSLAVYA İÇİNDE HIRVATİSTAN, SLOVENYA, MAKEDONYA VE BOSNA HERSEK GİBİ FEDERAL DEVLET OLARAK TARİH SAHNESİNDE YENİDEN ÇIKTILAR. SANCAK, İKİSİ TARAFINDAN 1913 YILINDA İŞGAL ETTİKLERİ ŞEKİLDE BÖLÜŞTÜRÜLDÜ !
 
1991’DE İKİSİ FEDERAL YUGOSLAVYA ADI İLE BİRLEŞİK DEVLET OLDU.
 
2006’DA İKİ AYRI DEVLET OLDULAR !
 
YARIN NE OLACAKLARI KENDİLERİ BİLE BİLMİYOR !?
 
2006 ‘DA 1913 YILINDA İŞGAL ETTİKLERİ ŞEKİLDE SANCAK’I YİNE ARALARINDA BÖLÜŞTÜ.
DÜNE KADAR SINIRLARIN BU KADAR DEĞİŞTİĞİ BATI BALKANLARDA YARINDAN SONRA DA SINIRLARIN DEĞİŞMEYECEĞİNİ KİM GARANTİ EDEBİLİR Kİ ?
 
SADECE BATI BALKANLAR DEĞİL !
 
ÖRNEĞİN;
KIRIM KİMİNDİ? KİMİN OLMUŞTU? BUGÜN KİMİN?
KARABAĞ KİMİNDİ? KİMİN OLMUŞTU? BUGÜN KİMİN ?
ORTADOĞU VE BALKANLARDA EN OYNAK OLAN VE HER AN DEĞİŞEBİLEN SADECE SINIRLARDIR !?
SINIRLAR VE DEVLET İSİMLERİ DEĞİŞEBİLİR AMA, SANCAK’IN TARİHİ GERÇEĞİ ASLA DEĞİŞMEZ !
BU GERÇEĞİ HERKESTEN ÖNCE TÜRKİYE’DE YAŞAYAN SANCAK’TAN GÖÇÜRÜLMÜŞ İKİ MİLYON KADAR BOŞNAK ÇOK İYi ANLAMALI …
 
TÜRKİYE’DE SANCAKLI BOŞNAKLARI KARADAĞLI YAPMAK İSTEYENLER, ACABA KARADAĞLILAR, KARADAĞLI OLARARAK KALABİLECEK Mİ ?
 
2023 KARADAĞ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI:
%60 SIRPÇILAR, %40 KARADAĞLILAR VE BOŞNAKLAR (BS).
 
AŞIRI MİLLİYETÇİ SIRPLAR (FAŞİSTLER) VE SIRP ORTODOKS KİLİSESİ (SPC) BAKINIZ NE DİYOR; “KARADAĞ, BOSNA HERSEK, KOSOVA VE SANCAK SIRP TORAĞIDIR, KARADAĞLI, BOŞNAK, ARNAVUT YOKTUR HERKES VE HER YER SIRPTIR (SRBİ SVİ İ SVUDA)” !!!
 
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP