Bursa Cihanköy Boşnakları.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 14:35

Bursa Cihanköy Boşnakları..

Bursa Cihanköy Boşnakları..
Son Güncelleme :

13 Mart 2017 - 1:10

Hazırlayan : Şevket KUCEVİC -Zeynep Işıl HAMZİC

 

Bursa iline 50 km, Ortaköy’e 2 km uzaklıktadır.Orhangazi’nin 5 km. kuzeyinde kurulmuş şirin bir Boşnak köyüdür. Köy rakımı 243 metredir.Köyün bir rivayete göre Cihan Bey adında bir yörük tarafından kurulduğu ,diğer bir rivayete göre ise 93 göçmen tarafından 1880’li yıllarda kurulduğu ifade edilir.

 

Bir başka kaynakta ise ; “Bursa’ya Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bulgaristan ile Üsküp yöresinden gelen Arnavut ve Pomak kökenli soydaşlar yerleştirildi. 1927 yılında bu kapsamda 1.273 hane iskân edildi. Kestel’in Turanköy; İnegöl’ün Lütfiye, İclaliye, İnayet; Orhangazi’nin Cihanköy, Beşpınar ve Vefa köyleri Boşnaklar tarafından böylelikle kuruldu. 1930’lu yıllarda yıllık ortalama 17.000 göçmenin geldiği Anadolu, bu dönemde 200.000’e yakın soydaşımıza kucak açtı” şeklinde bilgi vardır.

 

Köyde Rumeliden göçen Boşnaklar oturmaktadır. Boşnakların büyük bölümü Saray Bosna’nın Canpare köyünden göçmüştür. Buna istinaden Boşnakların bir çoğunun CANBAZ soyadını aldığı söylenir.Bunun yanında Demiroviçler de vardır.

Boşnaklar Harikzede sıfatıyla Yeniköy,Keramet,Cihanköy ve Gölyaka’ya iskan edilmişlerdir.Bugün bu köylerde yaşayanların çoğu Boşnak’tır.Boşnakların en yoğun yaşadığı köy Yeniköy’dür.Ayrıca Orhangazi’nin Ortaköy,İnegöl’ün Cerrah ve Yenice beldelerinde yoğun bir şekilde Boşnak yaşamaktadır.

Köyün iklimi, Türkiye’de Marmara İklimi Marmara iklimi tesir alanı içindedir. genelde kış günleri sert ,yaz günleri ise sıcak geçer.

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA CİHANKÖY

 

Cihanköy, Kurtuluş savaşı sırasında büyük ölçüde tahrip olmuştur.Bununla ilgili kaynaklarda geçen bilgilerden biri şudur: 19 Ekim 1921 tarihli rapor:

  -“CİHANKÖY’e ansızın baskın yapan Yunan askerleri, 4000 altın haraç istemişlerdir. Köylüden bu kadar para çıkmamış, kızan Yunanlar hepsini çırılçıplak soyup, köyün ŞADIRVAN denilen semtine götürmüşler. Orada bir kısmını tüfek, bir kısmını süngü ile öldürmüşlerdir! Geriye kalanları eşraftan HACI OSMAN’ın evine tıkmışlar, ve ateşe vermişlerdir! Pencerelerden kurtulmak için atlayanlar, piyade tüfeği ile öldürülmüştür. Bir diğer müfreze 5 yaşına kadar olan çocukları toplamışlar, iki şilteye gökülen gazı ateşlemişler ve ANNELERİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE bu çocukları SÜNGÜYE TAKIP ateşe atmışlardır!… Bu köyden kurtulan 4 genç günlerce civardaki ağaçlık içinde saklanmıştır.”

          -“Aynı gün YENİKÖY, CİHANKÖY, DONTLUCA, REŞÂDİYE köyleri dolaşıldı. Gördüğümüz manzara hakikaten dehşet verici idi!.. Bu kadar İNSAN BAŞI’nın bu köye nasıl âit olacağına inanmadık!”

        -“Başlar yollara, sokaklara âdeta serpilmiş gibi… Çiğnememek için dikkatle geçmeye çalışıyorduk!.. Birçok başların gözleri oyulmuştu!”

      -“Kolsuz, bacaksız vücutların edep yerleri kesilmiş veya oyulmuştu!”

       -“Bir kaç tanesine de BARUT doldurulmuş ve parçalanmıştı!”

       -“70 yaşlarında bir kadının cesedinin üzerine erkek uzuvları konmuştu!”

       -“13 yaşlarında olan bir genç kızın memeleri delinmiş, deliklere tahta parçaları sokulmuştu!”

         -“CİHANKÖY, DONTLUCA ve REŞADİYE’deki Türkler topluca GEMLİK’e doğru yola çıkarılmışlar. DEĞİRMENCİ BOĞAZI’na gelince, yerli Rumlar ve Yunan askerleri tarafından üzerlerine yaylım ateşi açılmış. Kadınlara tecavüz edilmiş ve öldürülmüşler!”

      -“DONTLUCA erkeklerini öldürmüşlerdir. Ancak öldürmeden önce gözlerini oymuşlar, kadınlara süngü vererek kocalarını vurdurmuşlardır. Yapılan CİNSÎ SAPIKLIKLAR hudutsuzdur!”

 

1895-1908 yıllarında 32 hane olduğu söylenen köyde, 1927 yılında 205, 1990 yılında 204, 1997 yılında 199 kişi yaşamaktaydı.2007’de 165 kişi ve 2012 sayımında 140 kişi vardı.Son olarak ise köyde 199 kişi yaşamaktadır.

Köyün başlıca gelirleri tarım,hayvancılıktır.Günümüzde oldukça göç vermiştir. Köy yakınlarında Yortan Bağları olarak bilinen mevkide eski bir yerleşim alanı mevcuttur. Zeytin ve zeytinyağı tarım gelirinin büyük kısmını oluşturur. Köyde taşımacılık da büyük yer tutar.

Kaynaklar: yerelnet.org

-Orhangazim.net

 http://bgc.org.tr/ansiklopedi/cihankoy.html

 http://www.angelfire.com/rnb/atadiyar/ata1de.html

 

YORUM YAP