Buca'ya Yerleşen Boşnak Aileler ve Yılları » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 11:46

Buca’ya Yerleşen Boşnak Aileler ve Yılları

Buca’ya Yerleşen Boşnak Aileler ve Yılları
Son Güncelleme :

15 Haziran 2016 - 2:06

BUCALI BOŞNAKLAR 

Hazırlayan: Ozan Erbay Kajevic (KAVALCIOZAN)

 İzmir’in güneydogusunda yer alan Buca, üzümü ile meshur bir ilçedir .Eskiden Levanten Rum Yunan ve Ermeni ailelerin yasadıgı bir yerdir. Buca’nın  tahmini nüfusu 600 bindir. 49 tane mahallesi vardır .Eski mahallelleri Yanıkkahveler, Yaylacık ,Adatepe ve  Kozağaç’tır.

Buca, mübadele zamanı İzmir’i terkeden Levanten ,Rum ,Yunan ve Ermeni ailerin evlerine Balkanlar’dan göç eden Macırlar yerleştirilmiştir. Bu macırlar arasında Bosna Hersek, Hersek bölgesi, Mostar, Sarajevo, Gaçko ,Nevesinje, Podvelez, Çaplanije, Jablanica ve Rogatica’dan gelen Boşnaklar vardır .

Buca’daki Boşnak nüfusu tahmini olarak 15000 kişi , belki biraz daha fazladır .Buca’daki Boşnaklar’ın bazıları 1876- 1925 arası göç etmişlerdir.Boşnaklar ; Adapazarı, İnegöl ,Adana ve Ödemiş’te  ikamet etmiş daha sonra Buca’ya yerleşmişlerdir .Bu sülaleler: Ciho -Kebo- Maric- Voloder- Mazgic- Mahinic -Dizdarevic(Mostar Dracevice- Gnojnice Nevesinje) Arıkovic (Rogatica) Durakovic (Srebrenica-Mostar) Brankovic- Durcanbegovic (Banjaluka) Agovic (Hadzic) Tanovic Zubovic- Catovic -Grebovic Catovic Zvizdic (Gacko Gacanin) Yakupovic (Sarayevo) Bahor-Durakovic-Zubovic-Bolic (Sarajevo)dir.

1945-1970 yılları arasında  Buca’da yaşayan Beytullah Çiftçi’nin davetiyle Bosna’nın Sancak bölgesinden gelen diğer Boşnak aileler  Buca’ya yerleşmişlerdir .Bunlar Hacibulic – Kajevic -Drplenin –Juka-Kolic -Mekic –Pepic-Tutic- Pijuk- Ljuca .

Bu ailelerin bir çoğu Buca Adatepe Mahallesi’nde ikamet etmektedirler. Birçok Boşnak Buca’da lakaplarıyla tanınırdı. Boşnak Mümin Aga -Koca Beyto- Köse Selim -Cıkcık Mustafa -Arabacı Yusuf- Küçük Murat- Bakkal dedo -Bakkal Adil- Kalaycı Ramiz -Kahveci Rahmi- Boşnak Murat- Usta Boşnak Alo -Kazım Turcin- Berber Sadık -Arabacı Nusret -Arabacı İzzet- Ömer Çavuş- Zahir Çavuş- Ali Çavuş -Genç Osman ve daha bir çoğu lakaplarıyla anılırdı Buca’da.Bu isimlerin hepsinin aileleri ve akrabaları Buca’da yaşamaktadır .

YORUM YAP