Bosna'yı size daha da çok sevdirecek gelenekler! » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 05:14

Bosna’yı size daha da çok sevdirecek gelenekler!

Bosna’yı size daha da çok sevdirecek gelenekler!
Son Güncelleme :

18 Aralık 2021 - 20:27

Eğer daha önce yurt dışı seyahati yaptıysanız, gittiğiniz yerin halkının gezinizi daha güzel hala getirebileceğini veya bozabileceğini bilirsiniz. Zengin kültüre sahip sıcak kanlı ve misafirperver insanlarla tanışmak, güzel anılar biriktirmenizi sağlar ve gezinize renk katar.

 

Özellikle Bosna-Hersek’te iseniz bu ihtimal daha da artar. Eski Yugoslavya ülkeleri, çalkantılı bir geçmişe sahip ve şimdilerde Avrupa seyahatlerinin gizli mücevheri haline geldi. Bosna-Hersek gezisi doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla sizi büyüleyecek ve burada daha çok kalmak isteyeceksiniz. Bosna-Hersek’e gitmeden önce, bu ülkede yaşayanların meşhur geleneklerden birkaçına buradan aşina olabilir ve buraya geldiğinizde direkt deneyimleyebilirsiniz.

Kahve kültürü

Kahve içmek Bosna’da sıradan bir içecekten çok daha fazlası. Kahve içmek sosyal bir etkinlik ve belki de ülkenin en sevilen eğlenme yollarından biri. Kafede oturduğunuzu, sert Bosna kahvenizi yudumladığınızı ve arkadaşlarınız veya ailenizle muhabbet ettiğinizi düşününün, acele etmeden ve telefonlarınıza bakmadan. Ne kadar ferahlatıcı değil mi?

Sıcakkanlı İnsanlar

Bosna’da insanlar oldukça sıcakkanlı ve sosyallerdir. Çok milletli bir yapıya sahip oldukları için farklı kültürde insanlarla tanışabilirsiniz. İnsanlar bir anda sizinle sohbet etmeye başlayabilir ve nereli olduğunuzu sorabilirler. Kırsal kesimlere gittiğinizde hoşgörüyle karşılaşır ve kendinizi biriyle kahve içerken bulabilirsiniz. Boşnaklar açık sözlüdürler. “Evli misin? Çocuğun var mı?” gibi sorularla karşılaşmaya hazır olun. Bu yüzden insanlarla iletişimde net olmalısınız ve ne istediğinizi düzgün bir şekilde belirtmelisiniz. Şanslısınız ki Bosna’da çoğu kişi İngilizce bilmektedir hatta bir amca veya nine bir anda sizinle İngilizce konuşabilir.

Misafirperverlik

Eğer misafirliğe gittiyseniz size bir aile üyesi gibi davranılacaktır. Heyecan ve sıcaklıkla karşılanacak ve tok bir şekilde uğurlanacaksınız. Misafirliğe giderseniz eliniz boş gitmeyin, ev sahibine küçük hediyeler verirseniz gönlünü daha hızlı kazanabilirsiniz ve karşılığında kahve, tatlı ve leziz yemeklerle karşılaşacaksınız.

Hediyeleşmek

Hediyeleşmek, Bosna misafirperverliğini ve arkadaşlar ve aile arasında olan bağları güçlendirmek için önemli bir gelenektir.  Hediye vermek sadece dini bayramlar gibi özel etkinliklerle veya yukarıda belirttiğimiz gibi birinin evini ziyaret ederken değil, aynı zamanda partiye katıldığınızda ve hatta iş yaparken bile önemli bir yer teşkil etmektedir. Ayrıca genel bir kural olarak, bir hediye aldığınızda karşılığında bir hediye vermeniz beklenir.

Alternatif tıp ve batıl inançlar

Batıl inançlar ve halk arasında gelişen tedavi yöntemleri dünyanın her yerinde bulunmakta.  Bazıları tamamen benzersiz, bazıları ise diğer ülkelerin kültüreliyle örtüşür veya benzerlikleri vardır. Boşnaklar arasındaki batıl inançlar çok da farklı değildir.  Örneğin gün batımından sonra tırnak kesmek kötü şans getirir, rakıya batırılmış çorap giymek ateşinizi düşürecektir veya cereyanda kalmak sizi gerçekten hasta edebilir.

Bazı Boşnaklar bu inanışlara hala sıkı sıkıya bağlı olsa da yeni nesil bunları çok ciddiye almaz. Ama en azından, ilginç hikayelere ve fikirlere sahip olabilirsiniz!

Balkan News

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN