Bosna'nın En YÜksek Köyü'nü Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 20:19

Bosna’nın En YÜksek Köyü’nü Tanıyalım

Bosna’nın En YÜksek Köyü’nü Tanıyalım
Son Güncelleme :

11 Aralık 2015 - 16:41

Lukomir – Bosna

Yazan: Nilüfer

Bazı yerler vardır hani bir turizm kataloğuna bakarken dikkatinizi çeker ve o sayfaya biraz daha dikkatli bakarsınız ve birden içinizden oraya gitmek, görmek, yaşamak için karşı konulmaz bir istek gelir. İşte Lukomir’i 2013 de Bosna’ya yaptığım ziyaret sırasında bir katalogda gördüm ve bu duygu beni tekrar Bosna’ya ve gitmek istediğim bu köye taşıdı.

Lukomir köyü deniz seviyesinden 1500 mt yükseklikte ve ülkenin en yüksek ve izole ve köyü. Taş duvarlı köy evleri ve kiraz ağacından yapılma çatı kaplamaları ile benzersiz bir köy. Evim gibi hissettiğim otelimdeki nazik ön büro elemanı Fatima hanım Türkçe bilen bir rehber eşliğinde özel tur ayarladı zira oraya rehbersiz gitmek demek dağda kaybolmak demek… Köye erişmek için Saraybosna’dan çıkıp dağlara doğru yol aldıktan sonra kaplaması olmayan bir dağ yoluna saptık ve tamamen değişen manzaranın eşliğinde uzun ve bol sallantılı bir yolculuk yapmaya başladık. Ağaç olmayan tamamen kayalık ve fakat taşların değişik formlarda dizili olduğu bir doğa görüntüsünden uzun ve sallantılı bir yolculuk yaparak devam ederken yolda durup çobanlarla sohbet etmeyi, soğuk sular içmeyi ve fotoğraflar çekmeyi de ihmal etmedik. Sağolsun rehberimiz Adnan her güzel görüntü alabildiğim yerde durarak mola verdi. Uzun yolculuk nihayetinde sonlandı ve uzaktan Lukomir göründü. Arabamızı park edip rehberimin selamladığı köylülere “merhaba” diyerek bir tepeye tırmanmaya başladık… ve o da ne… tepeye zar zor vardığımda ise nefes kesen bir manzara ile karşılaştım. Dağların üstünde bir uçurum kenarından derin bir kanyona bakmaktaydım. Rakitnica nehri kanyonuna Bjelasnica dağında bir uçurum kenarında oturarak bakıyordum ve karşıda Visocica dağı vardı. Manzara nefes kesici idi ve uzun bir süre orada öylece oturduk hep beraber.

Manzaraya doyabildiğimiz kadar doyduk ve köyü gezmeye başladım. Evleri, köyü fotoğrafladım. Bir köy evinde konakladık rehberim ile beraber. Bosna kahvesi içtik, ikram edilen muzu yedik. hemen hemen gördüğümüz herkesle tokalaştık, merhaba dedik hal hatır sorduk ve uzun saatler geçirdik. Dönme vakti geldiğinde hem acıkmıştım ve hem de temiz hava ve yol yorgunluğu vardı. Rehberim ile dağları geze geze bir başka köye gittik. Orada peynir, kaymak, çay eşliğinde nefis sıcacık börekler yedim. Uştipci kızartılarak yapılan bir börek ve çok lezzetli. Artık geri dönmek vakti gelmişti, yavaşça dağ yollarından inerek şehre giriş yaptık. Otelime geldiğimde Fethi ve Adnan ile helalleşip dinlenmeye ve gözlerimi kapatıp tekrar kendimi o dağda o manzarada ve o sıcaklıkta hissetmeye çekilmekten başka düşüncem yoktu. Yaşam ne kadar güzeldi, ve ne güzel insanlar vardı… Adnan çok teşekkürler… Sen ne kadar güzel bir insansın

Kaynak: http://gezelimgorelimns.blogspot.com.tr

YORUM YAP