BOŞNAK ŞEHİTLERİ ANITI VE GAFLET » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 04:39

BOŞNAK ŞEHİTLERİ ANITI VE GAFLET

BOŞNAK ŞEHİTLERİ ANITI VE GAFLET
Son Güncelleme :

20 Mart 2022 - 12:44

        BOŞNAK ŞEHİTLERİ ANITI VE GAFLET

Gafletin kelime anlamı aymazlıktır. Aymazlığın anlamı da insanların etraflarında olup biten olayların ya da durumların farkına varamama durumudur. Dünya tarihinin en önemli savaşlarının başında olan 1915 Çanakkale Savaşı aynı bölgede 3 bin yıl önce yaşanmış ve dünyada en çok okunmuş kitaplardan biri olan İyonyalı Homeros’un İlyada destan kitabında yazalı olan Truva savaşı tarihinin tekerrür etmesi özelliğinden dolayı insanlık tarihinde çok özel bir yere sahiptir.

Çanakkale Zaferi’nden 100 yıl geçtikten sonra, Türkiye’de Çanakkale Muharebeleri’nde şehit düşmüş Boşnaklar için bir anıt yapılması fikri ortaya atıldı.
Bu projenin arkasında Bosna Hersek Dernekleri Federasyonu ile Bosna Hersek Ankara Büyükelçiliği Bakir Sadović vardı. Her iki taraf Bosna Hersek’teki İslam Birliği (IZ BiH), Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı üzerinden Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak, Çanakkale Şehitliğinde anıt yapılması için 100 m2 ve çevresindeki park içinde de 400 m2 bir alan temin ettiler.
Konunun farklı bilim dallarındaki uzmanlara danışmadan kendi aralarında bir taslak projesi hazırlayıp, hem Bosna Hersek hem de Bosna Sancak derneklerinden IBAN numarası verilerek, 350’şer dolar para talep edildi.
Bosna Sancak Dernekleri planlama aşamasında değil de para söz konusu olduğu zaman hatırlandı gibi bir manzara oluştu.
Sanki onların dedeleri Çanakkale’de şehit düşmemişti. Oysa belgeler ve kayıtlar Boşnak Gönüllülerin çok büyük çoğunluğunun Yenipazar Sancağı şehir ve köylerinden olduğunu gösteriyor.
1915 yılından önce Türkiye’ye gelmiş ve Osmanlı Devleti vatandaşları olmuş Bosna Vilayeti’nden gelenlerden söz ediliyor. Evet doğrudur, onlar da çok sayıda şehit düşmüşlerdi ama, onlar için zaten seferberlik ile askere alınan diğer Osmanlı vatandaşları şehitler için devasa Çanakkale Şehitleri Anıtı var !
Eğer Osmanlı Devleti vatandaşları olan Boşnak kökenliler için bir anıt yapılmışsa, yapanlara şu soru sorulabilir. Şehit düşmüş Türk Ordusu askerlerini o soydan bu soydan diye ayırıp, adlarına ve de günümüzde ait oldukları ülkeler adına özel anıtlar dikmek ne kadar doğru olur ?
Bu anıtı emsal gösterip gelecekte birileri gelip kökenlerine göre şehit düşmüş ve genel seferberlik ile askere alınmış diğer Türk Askerleri için kökenlerine göre anıt yapmaya kalkarsa ne olacak ?
Boşnak ve Balkan ülkelerinden gelen gönüllülerin özel bir statüsü vardı ve uluslararası devlet hukukunda seferberlik emri ile askere alınmış devlet ordusu askerlerinden statüleri farklı idi. Aksi taktirde Osmanlı Devleti bir başka ülke vatandaşlarını askere alamazdı. Gönüllülük sistemi bu olanağı vatandaşı olmadığı ülke ordusuna katılmayı sağlıyordu.
Onun için bu anıt sadece gönüllü Boşnaklar için yapılmalı ve anıt üzerinde Şehitlerin tarihi kimliğini yansıtan bayrak ve kitabe konmalı idi.
Oysa Çanakkale Şehitliği’ndeki Boşnak Şehitleri Anıtı’daki Türkçe yazı, anlamı düşük bir yazı olup bunun yanında Boşnak Şehitleri ile hiç ilgisi olmayan hatta Boşnaklara Bosna Hersek genelinde katliamlar, Srebrenica’da soykırım yapmış olan Bosnalı Sırpların, yine Bosna Hersek’in bazı bölgelerinde, örneğin Ahmiçi köyünde Boşnaklara katliam yapmış olan Bosnalı Hırvatların da bayrağı olan ve de Bosna Hersek Federal Meclisinde kabul edilmemiş, Uluslararası Temsilci’nin Boşnaklar, Bosnalı Sırplar ve Bosnalı Hırvatların ortak resmi bayrak konusunda aralarında anlaşamamaları üzerine dayatılmış bir bayrak, anıt üzerine konulmuş ve anıt yapımı bitmiştir.
Anıt, Bosna Sancak dernekleri ve Bosna Sancak adlı vakıflarının planlama ve yapımı safhalarından dışlanarak yapıldı !?
Söz konusu anıt ile ilgili Yenipazar’da Boşnak Ulusal Meclisi, Türkiye Bosna Sancak Derneği, İzmir Bosna Sancak Derneği ve daha sonra başkanının “ben o imzayı atmadım” dediği Bosna Hersek BZK Preporod’un imzası olan bir protokol vardı ama, o protokol kağıt üzerinde kaldı.
Geçen günlerde nasıl olduysa birden Bosna Sancak dernek ve vakıfları (ki aralarında bazı vakıf ve dernekler yoktu), anıtın bitirilmiş olmasından sonra bir protokol imzalamaları için Bursa’ya davet edildiler.
İş işten geçtikten sonra anıtın çevre düzenlenmesi bahane edilerek, anıt ile ilgili değil de çevresi ile ilgili bir protokol imzalanması söz konusu idi.
Bize söylenenlere göre çevre düzenlenmesinde Sancak’tan söz edilecekmiş ve 6 kişilik bir komisyon kurulacakmış.
İyi de anıt için neden herkesin temsil edildiği bir komisyon kurulmadı da şimdi çevre düzenlenmesi için Bosna Sancak dernekleri ve bir vakıf dahil edilerek bir komisyon kuruluyor ?
Bu anıt üzerindeki devlet (Çanakkale’de devlet şehit düşmedi, insanlar şehit düştü) bayrağı ve Türkçe yazısı, bu anıtı planlayan ve yapanların bir aymazlık içinde olduklarını gösteriyor.
Aklı başında olan insanların Gönüllü Boşnak Şehitleri anısına yapılan bu anıttaki aymazlığı görüp, Batılıların çizdiği o bayrağın oradan kaldırılması, aynı bayrağın tüm dünyadaki ve Bosna Hersek’teki 1992-1995 yılları arası şehit düşenler için yapılan anıtlarda olduğu gibi anıt yanında çevre düzenlenmesi yapılacak alan içinde Türk Bayrağı, Boşnak Milli Bayrağı ( Zambaklı Olan ..Boşnak Medya ) ve Sancak Bayrağı ile sıra, sıra bayrak direklerine asılmasını sağlamaları gerekiyor.
Bilindiği gibi Şehitlik anıtları aynı zamanda o şehitlikte yatan tüm şehitlerin bir mezar taşıdır.
Mezar taşı üzerine sadece o toprağın altında yatana ait öğeler yazılır. Onları ziyaret edeceklerin ve anıtı yapanlara ait öğeler yazılmaz !
1992-1995 yılları arası işgale uğramış, BM üyesi ve New York’taki BM merkezi binası önündeki göndere 6 zambaklı Boşnakların Milli Bayrağı dikilen Bosna Hersek Cumhuriyeti’ni kurtuluş ve bağımsızlık savaşını kazanmış olmasına rağmen yıkıp, yerine Dayton Antlaşması ürünü Bosna Hersek ikili federal devletini kuranların el çizimi ve Bosna Hersek Parlamentosu’nda da kabul edilmemiş bir bayrağın 1915 Çanakkale Şehidi Boşnaklar ile ne alakası var ?
“Çanakkale Muharebelerinde Bosna-Hersek’te ve vatanları saydıkları ülkelerden hayatını kaybeden tüm Boşnak şehitleri anısına.” yazısında geçen “vatanları saydıkları ülke” ne demek?
Türkiye ve Sancak, Boşnakların vatan saydığı ülkeler mi? Vatanları mı ?
Ayrıca “hayatlarını kaybedenler” ne demek ? Şehitler hayatlarını kaybetmez, feda ederler !
Boşnaklara katliam ve soykırım yapıp, Boşnakları zorunlu olarak göç ettirenler, Boşnakların tarihini değiştirdiler. 100 yıl kadar Boşnaklara Boşnak, dillerine Boşnakça denilmesini yasakladılar.
Gönüllüler gerçeğini konuşturtmadılar, yazdırmadılar ve Curumlije diyerek “cürüm işleyenler” diye iftira attılar.
2022 yılında ise Türkiye’deki beceriksiz ve bilgisiz bazı dernek yöneticileri ve aralarındaki çekememezlikler yüzünden bu sefer Boşnaklar kendileri, kendi (Çanakkale Muharebeleri’ndeki) tarihini değiştiriyor !
Aklı selim insanlar buna izin vermeyeceklerdir. Son 30 yıldan beri Boşnaklar 150 yıldır değiştirilmiş tarihlerini nasıl düzeltiyorlarsa bu anıtttaki yanlışlıkları da elbette düzelteceklerdir.
Bundan kimsenin şüphesi olmasın !
Çünkü tüm aymazlıklara rağmen gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır …
NUSRET SANCAKLI’dan Alıntı..

YORUM YAP