Boşnak asıllı Türkiye'nin ilk Teknoloji perakendecisi » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 19:00

Boşnak asıllı Türkiye’nin ilk Teknoloji perakendecisi

Boşnak asıllı Türkiye’nin ilk  Teknoloji perakendecisi
Son Güncelleme :

27 Ocak 2017 - 14:22

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Şakire Obdan ,1915 yılında Bosna Sancağına bağlı Taşlıca şehrinde doğmuş ilk eğitimini bu şehirde tamamladıktan sonra Balkan Harbi ve 1. Dünya Harbinin felaketlerinin ardından 10 nüfuslu ailesi ile birlikte 1927 yılında İstanbul’a göçetmiş bir ailenin çocuğu.

Çileli yıllar birbirini takip etmiş, önce annesini, daha sonra babasını kaybetmiş olan Şakire Obdal geride kalan kardeşlerinin hem anası hemde babası olmuştur.Cumhuriyetin 10. yılında 1934 de Ahmet Sadi (Saadettin) Obdan ile evlenmiştir. Bu evlilikten 1935 yılında Fatma Behice Obdan (Akgiray) olmuş.

Fatma Behice Akgiray’ın çocukları olan Prof.Dr Ahmet Vedat Akgiray ve diğer oğlu Murat Akgiray  1989 yılın’da da Türkiye’nin ilk Teknoloji perakendecisi olan Bimeks’i kurmuştur.

Bimeks’in kurucusu Ahmet Vedat Akgiray ve Mehmet Murat Akgiray’ı tanıyalım.

Ahmet Vedat Akgiray,Boğaziçi  Üniversitesinde öğrenim gördükten sonra Yükseklisansı ve Doktorasını da Amerikada tamamlamış,

Daha sonra sırasıyla, Finans Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başk. İşletme Bölümü Başk. olarak görev yapmıştır. 2009 yılında Sermaye Kurulu Başk. olarak atanmıştır.2012 de görevinden ayrılıp Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

Murat Akgiray , 1956 yılında İstanbul’da doğup 1974 senesinde Robert Kolej’den, 1979 senesinde de Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Bimeks

1989 yılında Kadıköy Mühürdar’da ki küçük bir dükkanda ticari faaliyete başlayan Türkiye’nin ilk Teknoloji Perakendecisi’dir.  Bimeks Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Şirket Bilişim Teknolojisi, Tüketici Elektroniği, Beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi ürünleri satmaya başladı”Borsa İstanbul” da işlem görmeye başlayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu aynı zamanda.

Bimeks, Eylül 2013’te büyük bir satın almaya giderek Electro World’un Türkiye kolunun %100’ünü satın almış.Böylece Electro World’un Türkiye’deki faaliyetleri tamamen son bulmuştur.

Bimeks son yıllarda Bosna Hersek’de de yatırım görüşmeleri yapmaya başlamıştır.Büyümeye yolunda devam etmekte olan Teknoloji Firmamız Bimeks’e başarılar dileriz.

Kaynak:MEB-Vikiped

YORUM YAP