Bosna Kralları'nın Şehri Bobovac'ı Tanıyalım.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

10 Kasım 2024 - 01:52

Bosna Kralları’nın Şehri Bobovac’ı Tanıyalım..

Bosna Kralları’nın Şehri Bobovac’ı Tanıyalım..
Son Güncelleme :

02 Aralık 2015 - 23:10

                                            Bosna Kralları’nın  Şehri ‘Bobovac’

15736949

Bobovac sarp kayanın üstünde inşaa edilen ve Vareş şehrinin güneybatısında bulunan Ortaçağ Bosna Devleti’nin en önemli ve en güvenli şehridir. Stratejik konumu ve iyi donatımının sayesinde Ortaçağ Bosna Devletinin en güvenli şehri olarak kabul edilmiştir. Bobovac şehri 14. yüzyılın ortasında Ban İkinci Styepan Kotromaniç tarafından inşa ettirilmiş ve Bosna Devleti Osmanlılar tarafından fethedilene kadar Bosna krallarının başkenti olarak kullanıldı.

1349 yılından kalan yazılı belgelerde Bobovac adı ilk defa geçiyor. Bobovac üst ve alt olmak üzere iki şehirden oluşuyordu. Üst şehrin kalıntıları hala görülebilir. Bobovac jeostratejik, askeri ve siyasi öneminden dolayı istilacıların hedefi haline gelmiştir. Bobovac şehrinin konumu iyi savunmasını sağlıyordu. Ayrıca, Kraljeva Sutjeska ile birlikte Bosna krallarının askeri ve siyasi merkeziydi.

bobovac_by_treacherous_gods-d4z6pvz

Bobovac şehrinin içerisinde Bosna’nın kral tacı saklanıyordu. Bunun yanında orada Ostoya kralı tarafından kurulan küçük kral kilisesi de bulunmaktadır. Kilisenin içinde üç kral defnedilmiş: Styepan Ostoya, İkinci Tvrtko Kotromaniç ve Styepan Tomaşeviç. Osmanlılar Bobovac’ı 19 Mayıs 1463 yılında kuşatmışlar ve üç gün süren çatışmadan sonra 21 Mayıs 1463 yılında Bobovac’ı almayı başarmışlardır. Rivayete göre Bobovac için şiddetli çatışmalar sürdürülüyordu ve Osmanlılar çatışmalarda Jorg adlı bir Alman tarafından gönderilen toplar kullanıyorlardı. Çatışmalar sırasında Osmanlılardan ödül bekleyen Radak adlı Bobovac şehrinin bekçisi şehrin anahtarlarını gizlice Osmanlılara teslim etmiş ve böylece Bobovac Osmanlıların eline geçmiştir. Bundan sonra Radak Osmanlılar tarafından idam edilmiştir.

İki yıllık kuşatamayı dayanabilen Bobovac’ın hızlı bir şekilde düşmesi kral Styepan Tomaşeviç’i iyice şaşırttı ve orduyu toplaması ve dışardan yardım almasını engellemiştir. Bu yüzden Visoko’nun ve birkaç diğer şehrin mürettebatı savaş olmadan teslim oldu. Osmanlılar Bobovac’ı aldıktan sonra şehri yıkmışlar, ancak büyük stratejik öneminden dolayı onu tekrar yenilemişlerdir. Kuzeye doğru Osmanlıların fetihlerinin gelişmesi ile stratejik önemini kaybeden Bobovac’ta Osmanlı mürettebatı 1626 yılına kadar kalmıştır.

Nesib Vukovic / bosnahersek.ba- bosnakhaber.com

YORUM YAP