Bosna Hersek 'in En Yüksek ve En Güzel Dağları » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 11:19

Bosna Hersek ‘in En Yüksek ve En Güzel Dağları

Bosna Hersek ‘in En Yüksek ve En Güzel Dağları
Son Güncelleme :

03 Ağustos 2017 - 14:10

Hazırlayan :Zeynep Işıl Hamzıç  Boşnak Medya

Bu  yazımda Bosna’nın çok da tanınmayan muhteşem doğasına dokunmaya çalışacağız.Özellikle kendimde Kaya tırmanışı ve dağcılık sporlarıyla da uğraşmam nedeni ile son derece keyifli parkurların ve manzaraların olduğu en önemli dağlarından bahsedeceğim sizlere öncelikle buralara düzenlenen bir çok safari turu ve çevresinde konaklama yerleri bulunmaktadır.

Maglic Dağı:Bosna Hersekte bulunan Maglic dağı 2386 m’dir ve Karadağ sınırında bulunmaktadır.Dinar Alpleri dağ sıralamasındadır.

Sutjeska Bosna Hersek’in en eski parklarından birisidir. Burası II. Dünya Savaşı’nda Partizanlarının Almanya üstündeki galibiyeti ile meşhurdur ve orada bu olayın anısına yapılan geniş taş anıtlar bulunmaktadır. Park 17.500 hektarlık muhteşem ve el değmemiş ıssız bir bölgedir. Park, Avrupa’nın Peruçica denilen eski çağlara ait en eski ormanından birisini ağırlamaktadır. 60 metreden fazla yükseklikteki kayın ağaçları kulesi ve siyah çam ağaçları, eski ormanı koruyan kayalık yüzlerden kaynaklanmaktadır. Skakavac Şelalesi bu noktadan görülebilir ve 80 metreden fazla olan bu şelale, vadiyi kaplayan geniş yeşil ağaçlarla doludur. Sutjeska Irmağı, parkın ortası boyunca mükemmel bir vadi oluşturur ve Zelengora (Yeşil Tepeler) Dağı’nın, Maglic ve Volujak Dağları’ndan ayırır. Bosna Hersek’in en yüksek tepesi 2386 metre olan Maglic park içerisinde direkt olarak Karadağ sınırında yer almaktadır. Bu yürüyüşçüler için çekici bir tırmanışıda içinde barındırır. Zelengora Dağı hem Tırmanış hemde yürüyüş yapmak için harika bir yerdir ve  yeni restore edilmiş birkaç dağ kulübesi de bulunmaktadır . 
 
Avrupa’nın henüz keşfedilmemiş bölgelerinden olan Bosna Hersek el değmemiş doğası, coşkun nehirleri, Alpleri aratmayan dağları ve kayak merkezleri ile son yıllarda turistler tarafından oldukça ilgi çeken bir bölge haline gelmiştir. Özellikle vizesiz olması sebebiyle Bosna Hersek Türk vatandaşları tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ancak bu turların çoğu kültür turu standartlarında gerçekleşmekte olup alternatif bir tur özelliğine sahiptir .

 
 
 
Yukarıda ki resimde Bosna Hersek de bulunan Zelengora Dağı’nı görmektesiniz :Muhteşem doğasıyla içinde bir çok tırmanış zirvesini barındıran bu dağ 2,014 m dir.
 
Hemen yanında 2000 metre civarında bir çok zirve vardır.Bunlar Goat Hill (2014 m), Drhtar derin (1.976 m) (1991 m), Kalelija (1975 m), Orlovac (1966 m) Todor (1949 m), Golija (1934 m), Cate (1917 m), Todorac (1906 m). Bazı yazarlar LELIJA üst ve part Zelengore olarak su (2032 m) ve diğer bağımsız bir dağ olarak adlandırılır.

Zelengora’da birçok  soğuk suyu olan dere ve nehirler’in kaynakları bulunmaktadır. Bunlar Zelengore dan , Neretva, Sutjeska, Govza, Hrčavka, Jabušnica Idrina ve Adriyatik’e dökülen sulardır. 

Yabani kanyonlar Hrcavka, Sutjeske ve Jabušnica süslenmiştir.

Zelengora Dağ’ı çok çeşit zengin flora ve faunası ile dolu muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Zelengora  Dağı 1943 yılında Haziran ayında, Sutjeska Battle tarihi savaşı olarak da Tarihi öneme sahip bir dağdır.

Boşnak Medya

 

YORUM YAP