Atatürk'ün Boşnak Kızı » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 05:04

Atatürk’ün Boşnak Kızı

Atatürk’ün Boşnak Kızı
Son Güncelleme :

19 Aralık 2021 - 20:16

SABİHA GÖKÇEN
O ATATÜRK’ÜN KIZI İDİ
O BİR BOŞNAK KIZI İDİ

RUHU ŞAD OLSUN …

Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Guinness Rekorlar Kitabı’na geçip ve o kitaba göre Boşnak kökenli bir Türk pilotudur. Henüz 23 yaşında iken savaş pilotu olmuştu.

Ayrıca, ABD Hava Kuvvetleri tarafından havacılık tarihinin en iyi yirmi pilotu arasında tek kadın olarak seçildi.

Sabiha Gökçen’in Boşnak asıllı olup olmadığı konusunda şüpheler öne sürülse de resmi Türk kaynakları, Sabiha Gökçen’in Boşnak asıllı Mustafa İzzet Bey ve HatriyebHanım’ın kızı olarak doğduğunu söylüyor. Sabiha Gökçen aslen Akova (Bijelo Polje) yakınlarındaki Lozna köyündendir. Gerçek soyadı Çoroviç’tir (Ćorović).

Annesinin soyadı Çulum ve hala Kosovska Mitrovica’da yaşıyorlar.

Türkiye’nin Bursa şehrinde yaşadı. Erken yaşta babasız kaldı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün evlat edindiği 8 çocuğundan biri idi. 1925 yılında Atatürk’ün Bursa ziyareti sırasında henüz 12 yaşında olan Sabiha, Atatürk’le görüşmek için izin istemiş ve yatılı okulda okumak istediğini ifade etmiştir.

Atatürk, Sabiha’nın içinde bulunduğu koşulları gördükten sonra, Sabiha’yı evlat edinmeye ve onu diğer evlatlık çocukları ile birlikte yaşaması için cumhurbaşkanlığı konağına götürmeye karar verdi. Soyadı Kanunu’nun çıkarılmasından sonra Atatürk, 19 Aralık 1934’te Sabihi’ye Gökçen soyadını verdi.

Türkçe’de ‘Gök’ cennet, Gökçen ise, “göğe ait veya cennete bağlanan” anlamına gelir.

Sabiha’nın daha pilot olmadan, havacılıkla ilgilenmeden önce ‘Gök’ soyadını alması ilginçtir.

Atatürk havacılığa çok önem vermiş ve bu amaçla 1925 yılında Türk Hava Kurumu’nun kuruluşuna nezaret etmiştir. 5 Mayıs 1935’te Türkkuşu Havacılık Mektebi’nin açılışına Sabiha’yı da götürdü. Yabancı ülkelerden davet edilen hava yelkenlileri ve paraşütçülerin uçuş performansı sırasında Sabiha çok heyecanlıydı. Atatürk kendisine pilot olmak isteyip istemediğini sorduğunda başını salladı ve “evet, doğrusu şu an hazırım” dedi. Atatürk, okul müdürü Fuatu Bulca’ya kendisini uçuş okuluna ilk kadın olarak kaydetmesini söyledi. Denizci olması gerekiyordu ama uçmakla daha çok ilgileniyordu, bu yüzden pilot lisansı için de başvurdu.

O dönemde Kara Harp Okulu’na kadınlar alınmadığı için Atatürk’ün emrinde özel bir üniforma verilen Sabiha Gökçen’e 1936-1937 öğretim yılında Eskişehir Hava Harp Okulu’nda 11 ay özel seçmeli programa katıldı. Mezun olduktan sonra, 6 ay boyunca 1. Hava Alayı’nda savaş pilotu olmak için eğitim aldı. Orada bombardıman uçaklarında ve savaş uçaklarında uçarak becerilerini geliştirdi.

Sabiha Gökçen, 1964 yılına kadar 28 yıl boyunca dünyayı dolaştı. Türk Hava Kuvvetleri’ndeki kariyerinde, 32 saati aktif muharebe ve bombalama görevi olmak üzere, 8.000 saatten fazla 22 farklı tipte uçak uçurdu. 1938’de Balkanlar çevresinde beş günlük bir uçuş gerçekleştirdi. İlginç bir şekilde, 22 Mart 2001’de vefat etti; 22 Mart 1913’te doğdu aynı günde. Google da 22 Mart’ı Havacılık Günü olarak işaretledi.

İstanbul’un üçüncü büyük havalimanına onun adı verilmiştir.
“Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı”

YORUM YAP