Bosanska Krajina Bölgesini Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

30 Nisan 2024 - 03:52

Bosanska Krajina Bölgesini Tanıyalım

Bosanska Krajina Bölgesini Tanıyalım
Son Güncelleme :

24 Ağustos 2017 - 14:55

Nail Pinduk Prizren Kosova

Bosanska Krajina veya (Босанска Крајина)

 
Bosanska Krajina aynı Bosna’nın kuzeydoğusunda bulunan Bereketli Semberiya Bölgesi gibi bir bölgedir tıpkı Semberija Bölgesi gibi çok önemli bir tarihe sahip diğer bir bölgesidir.
 
Üç önemli nehir arasında olan krajina bölgesi Sava, Una ve Vrbas tarafından çevrilidir ve Bosna-Hersek’in Kuzeybatısında bulunan bir coğrafi bölgesidir.
Aynı zamanda Bosna-Hersek’in tarihi, ekonomik ve kültürel varlığıdır. En büyük şehiri ve tarihi merkezi Banja Luka’dır. Diğer şehirleri Bihaç, Prijedor, Bosanska Dubica, Velika Kladusa, Sanski Most, Mrkonjiç Grad ve Jajce’dir.
Bosanska Krajina, bu nedenle, Bosna-Hersek devletinin mevcut yapısında siyasi sınır veya siyasi temsilde bulunmamakla birlikte, birçok tarihi ve ekonomik sebeple önemli bir kültürel ve tarihi kimliğe sahiptir.
Bosanska Krajina toprakları şu anda Bosna-Hersek’in iki tarafı arasında bölündü: Sırp Cumhuriyeti ve Bosna Hersek Federasyonu.Bir kısmı Sırp kantonunda bulunurken diğer kısmı da Bosna Hersek bölümünde bulunmaktadır.
 
Bosanska Krajina’nın kuzeybatı köşesinin en uç yeri Cazin kasabasının adını taşıyan Cazinska Krajina olarak da bilinir. Banja Luka Kalesi’ne doğru Vrbas Nehri manzarası Vrbas Nehri Sava Nehri’nin suyunu Sanski Most’ı kullanarak temiz Una’dan Bihac’a kadar olan nehir çok güzel manzaralara sahiptir.Demografik yapısına bakıldığında da Bosna’daki savaş öncesinde bölgenin nüfusu bir milyonu aşmıştır.
1991 nüfus sayımı verilerine göre Bosanska Krajina’nın yaklaşık etnik bileşimi, Sırplar% 43 Boşnaklar% 40 Hırvatlar% 10 ve % 5 Diğerleri (Romalılar (Çingene), Ukraynalılar, Macarlar ve Vahşiler / Valaçiler)% 2 di.
Bosanska Krajina’nın mevcut nüfusunun bileşimi, 1992-95’te zorla sürgün edilmeleri ve Bosna savaşındaki diğer savaş suçlarından dolayı önemli ölçüde değişti. Çeşitli bölgeler ağırlıklı olarak Kuzeybatıdaki Boşnak ve Sırp Cumhuriyeti’nde Sırp ve Hırvatistan’ı sınırlayan birkaç belediye olmak üzere etnik açıdan önemli bir bölge oldu.
 
   Bosanska Krajina’nın Tarihinde: Osmanlı İmparatorluğu, 1699 Karlowitz Antlaşması’nda 1683-1690 Kutsal Liderlik Habsburg Monarşisi ve müttefikleri Savaşı’nı kaybetmiş ve Slavonya ve Macaristan’ı Avusturya’ya getirince, Bosna’nın kuzey ve batı sınırları Avusturya ve Osmanlı imparatorlukları arasındaki sınır olmuştur ve bugün Bosanska Krajina olarak bilinir. Osmanlılar, savaşın kendi tarafına çevirerek;  Habsburg Askeri Sınırını bölünmüş ve her biri kendi surlarına sahip olan bir Boşnak Haç’ı (Serhat Türkçesi) ve Askeri alay kurdular.
O dönem Sırp çobanları bölgede yerleşti ve düşman saldırılarından korunmasına ve düzeni korumasına yardımcı oldu. Diğer yandan Sırplar, Avusturya İmparatorluğu ile çok ihtiyaç duyulan ön cephe için sağlık görevlisi ve iş gücü görevini üstlendi. Askeri Sınırdaki (Uskoks) askerlerinin askeri müdahaleleri sırasında, onlar çoğunlukla onlara yardım ettiler. O zamandan beri Sırplar, Bosnalı Frontier’in nüfusunun çoğunluğunu oluşturuyor.
 
Üç önemli nehir – Sava, Una ve Vrbas – tarafından çevreli olan bu bölge, 18 ve 19. yüzyıl Avrupa edebiyatında “Türk Hırvatistan” ın adını taşıyordu.
 
Kraina adı Türkler tarafından verildi ve Avusturya, İtalyan, Alman ve Hollanda haritacıları tarafından kabul edildi.
 
1860 yılında, nüfusun Ortodoks Hıristiyan kesiminin ısrarı üzerine, Hırvatistan’ın adı kaldırılarak yeni isim olan Bosanska Krajina (Bosna Frangı) lehine kaldırıldı. Bu ismi ilk kez 1869’da haritalar üzerinde görüyoruz. Bosnalı Yüzbaşı zamanla kendi ünvanlarını değiştirdi ve kalıtsal varlık edindi ve siyasi Müslüman dünyasında çok etkili oldu.
 
Elbette Bosna sınırları 1875 – 1878 Sırp ayaklanmasının merkezinde idi. Ayaklanma, üç yılın tamamlanmasının ardından sona erdi ve sonuçta Bosna Hersek’teki 150.000 Bosna Hersekli ve Bosna Hersek’teki toplam 1.100.000 vatandaşın% 13.64’ünün kaybı yaşandı. Sırpların yanında başka kayıplar da vardı. Yakın tarihte Bosanska Krajina, II. Dünya Savaşı sırasında Faşist rejime karşı çok direnişle bilinir. Bosanska Krajina bölgesindeki anti-faşist Partizan hareketi, II. Dünya Savaşı sırasında eski Yugoslavya’nın herhangi bir bölümüne kıyasla etnik açıdan en karışık kompozisyonlardan birine sahipti.
 
Bosanska Krajina, 1943 yılında Jajce ve Mrkonjiç Grad’da, bugünkü sınırları içinde Bosna-Hersek Cumhuriyeti’ni kuranların yanı sıra Yugoslav Federasyonu’ndaki tarihi anlaşmaların yerini aldı. II. Dünya Savaşı sırasında Bosanska Krajina’dan Sava nehri karşısında kurulan UstasKa Jasenovac toplama kampı ve bölgedeki sakinlerin (çoğunlukla Sırplar, Çingeneler ve Yahudiler, aynı zamanda bazı komünist Boşnaklar ve Hırvatlar) burada öldürüldü.
 
Bölge aynı zamanda 1992-95 Bosna katliamı sırasında toplama kamplarının bir yeriydi ne yazık ki. Savaş hapishanelerinin bir kısmı, ağırlıklı olarak Müslüman Bosnalıların tutulduğu Manjaça ve Omarska’yı da içeriyordu ve burada da Boşnak katledildi.
 
Ekonomik Açıdan: İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında Bosanska Krajina, Bosna-Hersek’teki fakir bölgelerden biri olarak kabul edildi. Bu yoksulluk, 1950’lerin savaş sonrası Bosna Hersek ve Yugoslavya’daki tek ayaklanma olan Cazinska Buna’nın komünist hükümete karşı ayaklanmasına katkıda bulundu.
 
Bosanska Krajina’nın daha sonraki ekonomik patlaması ve refahı, çoğunlukla Banja Luka’daki Urban Enstitüsü tarafından 1970’lerin başında ve ortalarında bu bölge için özel olarak yaratılan planlı kentsel gelişim programlarına bağlıydı. Gelişme, kaynak işleme endüstrüsünde yatırımları teşvik eden bankacılık sisteminin basitleştirilmesiyle daha da teşvik edildi.
 
Sonuç olarak, bölge tarımsal ve endüstriyel üretimde patlama yaşadı. Agrokomerc, kuzeybatı bölgesinde bulunan bir gıda imalat sanayii, Bosna Hersek ve eski Yugoslavya’nın en büyük gıda üreticisiydi. Diğer endüstriler arasında Velika Kladuša’da Saniteks, Banja Luka’da elektronik endüstrisi Rudi Cajevec, Bosanski Novi’deki tekstil endüstrisi Sana ve bu bölgede bir ekonomik patlamayı canlandıran bir dizi ağaç ve gıda işleme şirketi yer aldı.
 
Ayrıca Kozara Dağı çevresinde önemli bir cevher endüstrisi geliştirildi.Kültür Bosanska Krajina’nın acımasız geçmişi, halkının özel bir doğası için, Bosna-Hersek’in ve özellikle Saraybosna’nın diğer bölgelerine karşı dayanıklılık ve isyankarlıkla gurur duyan bir neden olabilir. Bununla birlikte, Saraybosna’ya karşı tutumları, küçümseme ve isyan yerine bir kardeş rekabetine benziyor. Bosanska Krajina’nın kültür merkezi, Banja Luka’da. Bosanska Krajina Müzesi ve Banja Luka’da bulunan Bosanska Krajina Ulusal Tiyatrosu gibi kurumlar, bu bölgenin uzun tarihi ve kültürüne dair kanıtları olarak bulunmaktadır. Banja Luka – Banja Luka’nın merkezinde Belediye önünde yer alan son zamanlarda bir Ortodoks kilisesi yapıldı.
 
Kozara Milli Parkı (Nacionalni Park Kozara), 1967’de Josip Broz Tito tarafından koruma altındaki bir ulusal orman ilan edilen Bosna-Hersek’teki bir milli parktır bu park Sırp Cumhuriyeti’nin BH semtindeki Una, Sava, Sana ve Vrbas nehirleri arasında yer alıyor. Bu 33,75 kilometre karelik yoğun orman ve tepelik çayır, ‘Krajina’nın Yeşil Güzellik’ olarak ismini aldı. Kozara, geyik, sülün, tilki, yaban domuzu, dağ keçisi ve ördek avcılığına açık 180 kilometre karelik geniş alana sahip popüler önemli bir “ekolojik  av ortamı” oluşturmaktadır. Parkın küçük bir kısmı doğa severler için ayrılmıştır. Kozara’daki birçok Doğa etkinlikleri arasında , doğa yürüyüşü, bisiklet ve o bölgeye ait zengin bir bitki ve ot toplama da var. Kozara ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasında da önemli bir tarihe sahipti çünkü önemli bir savaş alanıydı. Partizanlar, Bosna’nın engebeli arazisine karşılık bu bölgede, işgalci Nazi Almanlarına göre bir avantaj sağlamıştı.
 
BOŞNAK MEDYA
 

YORUM YAP