Vatan Toprağı Ancak Savaşta Kaybedilir ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 05:25

Vatan Toprağı Ancak Savaşta Kaybedilir !

Vatan Toprağı Ancak Savaşta Kaybedilir !
Son Güncelleme :

06 Şubat 2017 - 23:21

 

Travnik’in Kahramanı Defterdar Abdullah Paşa

Travnik kalesinin hemen yanında bulunan”Vatan toprağı ancak savaşta kaybedilir“diyen kahraman Defterdar Abdullah Paşa’nın hikayesini anlatmadan önce,

Travnik şehrini ve Defterdar Abdullah Paşa Türbenin yakınında bulunan Travnik kalesini kısaca tanıyalım.

Travnik, Saraybosna’nın 90 km batısında  30.000 civarında ki nüfusuyla Bosna–Hersek Federasyonu’nun 10 kantonundan biri olan Merkez Bosna Kantonu’nun başkenti aynı zaman da Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü yıllarda da Bosna Eyaleti’nin merkezi olan o dönemde çok sayıda vezir ve devlet adamı yetiştirmiş önemli bir şehirdir.

Burada yetişmiş vezirler yıllar boyunca Osmanlı Devleti’nde önemli hizmetlerde bulunmuştur. Bu nedenle Travnik “Vezirler Şehri” olarak da bilinir.Şehir Vlanitsa ve Vlaşiç dağları arasında bulunan verimli yemyeşil bir vadide kurulmuştur.

 

Gelelim Travnik kalesinin hemen yanında bulunan Kahraman Defterdar Abdullah Paşa Türbesine;

Osmanlı İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile yaptığı bir anlaşmada 2500 altına Bosna Hersek’i Avusturya Macaristan İmparatorluğuna verilir fakat Travnik’in yöneticisi Defterdar Abdullah Paşa bunu kabul etmez ve “Vatan toprağının ancak savaşta kaybedileceğini “söyler.

Travnik ahalisi Defterdar Abdullah Paşa’nın bu durumun gecesinde zehirlenerek öldürüldüğünü söylemektedir.Buraya gelen kişiler vatanseverliğinden dolayı muhakkak Abdullah Paşa Türbesini ziyaret ederek kendisine dua okumaktadır.

YORUM YAP