TÜRKİYE'DE Kİ BOŞNAKLAR ÜZERİNE OYNAN BÜYÜK OYUN » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 05:10

TÜRKİYE’DE Kİ BOŞNAKLAR ÜZERİNE OYNAN BÜYÜK OYUN

TÜRKİYE’DE Kİ BOŞNAKLAR ÜZERİNE OYNAN BÜYÜK OYUN
Son Güncelleme :

01 Şubat 2018 - 9:56

15. YÜZYILDA, BOSNALILARIN DOĞU HERSEK, KARADAĞ VE SANCAK BÖLGESİNDE Kİ BOGOMİLLERİN YANINA SIĞINMALARI İLE GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE’DEKİ SANCAKLI GÖÇMENLER ÜZERİNDE OYNANMAK İSTENEN BAZI OYUNLARIN NEDENİ !!!

 
Bosna kralı Tomaš, Papalık ve Hristiyan dünyasının baskılarına dayanamyarak, Papalığın sapık ilan ettiği ülkesindeki Bogomillere, 1459 yılında ya Hristiyanlığı kabul etmeleri ya da ülkeyi terk etmeleri şeklinde iki seçenek sunmuştur (Malcolm 1999). Hıristiyanlığı kabul edenler “kriptobogomil” olarak adlandırılmış ve baskılardan kurtulmuşlardır. Hıristiyanlığı kabul etmeyen heretikler yani Bogomiller (Bošnjani Boşnaklar) ise sürgün edilmiştir (Rački 2003). Kaynaklara göre 2000 kadar Bogomil, Hristiyanlığı seçerken bir kısmı Bosna’nın dağlarına, ormanlarına kaçmış, 40.000’den fazla Bogomil ise (günümüzdeki nüfusa oranlanınca yüz binleri bulur!), Bogomilizm’i benimseyen ve aynı zamanda Bosna Kralı Tomaš ile kavgalı olan Hersek voyvodası Stjepan Vukosić Kosača’nın yanına sığınmıştır. (Bojić 2001, Rački 2003).
 
Bunlardan çoğu Doğu Hersek ve Karadağ’daki Bogomillerin yanına yerleşmiş, bir bölümü de Sancak Bölgesi dahil İşkodra gölü, Adriyatik Denizi kıyılarına kadar her yere yayılmışlardı. Karadağ’ın bir çok yerinde Bogomil taş mezarlarının (Stečak veya Stećci) olduğu biliniyor. Osmanlı döneminde Bogomiller, Müslüman olmuşlar ve Karadağ’da 1711 yılındaki isyana kadar huzur içinde, Müslüman Boşnak halkı olarak yaşamışlardır. 1711 Yılındaki “İstraga Poturica”, Türkleşenlerin (Müslüman olanların) sorgulanması adı altındaki etnik temizlik hareketi sonucu, Boşnaklar ve diğer Müslümanlar, 1459 yılında olduğu gibi zorla Ortodoks olmaya zorlanmışlardır. Bu tarihte bir noel gecesi, Karadağ’daki Cetinje şehri ve civarındaki tüm Müslüman ahali saldırıya uğramış, yakalananlar din değiştirmeye zorlanmış, reddedenler öldürülmüş, kaçıp kurtulanlar ise, Podgorica, Zeta, Nikšić, Tucemile, Mikulić ve Bar yakınındaki Mrkojević’e sığınmışlardır. Karadağ Piskoposu Danilo Petroviç yazdığı bir mektupta şöyle diyor: “Noel gecesenin sabahı harekete geçtiler ve Cetinje ile Ćeklić köyünde yakalayıp huzuruma getirdikleri Turćinlerden haç çıkarıp dinimize geçmek isteneyenlerin hepsini öldürdüler.”(dr. Grigor Stanojević, Crna Gora)
 

1459 VE 1711 YILLARINDAKİ 2 OLAY BİZE ŞU TARİHİ GERÇEĞİ GÖSTERİYOR. BOŞNAKLAR HEM BOGOMİL İKEN HEM DE MÜSLÜMAN İKEN KOMŞULARI TARAFINDAN SALDIRI ALTINDA KALMIŞLAR. DEMEK Kİ ASIL MESELE BOŞNAKLARIN İNANÇLARI DEĞİL, MESELE KİMLİKLERİ İDİ. DİN DEĞİŞTİRMEYE ZORLANMALARI, KOMŞULARININ İNANÇ ÜZERİNDEN BOŞNAKLARIN KİMLİKLERİNİ DEĞİŞTİRME YANİ KENDİLERİNE ASİMİLE ETME AMACINI TAŞIYOR.

 

NİTEKİM SIRP VE HIRVATLAR BUNU KISMEN BAŞARMIŞ VE SON 100 YILDA, BOSNA HERSEK’TE Kİ KATOLİK BOŞNAKLARI HIRVAT, ORTODOKS BOŞNAKLARI DA SIRP YAPMIŞLARDIR. ŞİMDİ DE BOŞNAKLARI KARADAĞLI YAPMA POLİTİKALARI, HEM KARADAĞ’DA HEM DE KARADAĞ DIŞINDA SÜRDÜRÜLMEKTE, TÜRKİYE’DE DE KARADAĞ SINIRLARI İÇİNDEKİ SANCAK BÖLGESİ’NDEN SÜRÜLEN BOŞNAKLAR HEDEF OLARAK ALINMIŞTIR.

 

BUNUN ALTINDA KARADAĞ’IN 2025 YILINDAN SONRA AB’YE GİRECEK OLMASI VE O TARİHTEN SONRA DA ÜLKEDE AB YASALARININ GEÇERLİ OLMASIDIR. UNUTMAYINIZ Kİ KARADAĞ’DAN SÜRÜLEN BOŞNAKLARIN SAHİP OLDUKLARI TÜM TAŞINMAZ MALLAR ESKİ SAHİPLERİ ÜZERİNE KAYITLI. ÖZELLİKLE ŞAHOVİĆİ VE ÇEVRESİNDEKİ TOPRAKLARIN TAPULARI HALA 1924 YILINDA KATLEDİLEN VE ORALARDAN SÜRÜLEN BOŞNAKLARIN ÜZERİNDE !!!

 

O TOPRAKLARIN SAHİPLERİ VEFAT ETMİŞ OLABİLİRLER AMA, MİRASÇILARI YAŞIYOR VE SAYI OLARAK BİNLERCESİ TÜRKİYE’DE YAŞIYOR. ZAMANI GELİNCE HEPSİNİNİN BAŞVURULARINI BRÜKSEL VE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ BEKLİYOR OLACAK … SADECE ARAZİLER MESELESİ Mİ ? BİLMEM ANLATABİLİYOR MUYUZ???

 
NUSRET SANCAKLI

 

 

YORUM YAP