TREBEVİÇ TEPESİ'DEN BOSNA SAVAŞI » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 13:26

TREBEVİÇ TEPESİ’DEN BOSNA SAVAŞI

TREBEVİÇ TEPESİ’DEN BOSNA SAVAŞI
Son Güncelleme :

03 Mayıs 2017 - 9:53

 
 
Adem Sağlam – Denizli
 
TREBEVİC TEPESİ
 
 Sarajevo Dağlık,Tepelik alana kurulmuş güzel,şirin bir Şehir Başkentidir.Tepeleri insana âdeta huzur ve mutluluk veriyor.Şehir manzarası tepelerden bir harikadır.Sarejevo’ya gittiğinde şehre birde tepelerden bakmanızı tavsiye ederim ayrı bir büyüsü vardır.
Ama maalesef savaş zamanında bu tepeler huzur yerine mutsuzluk,huzursuzluk verdi ;çünkü hemen hemene bütün tepeler ve dağlar Sırplar tarafından kuşatılmış şehre âdeta bomba yağdırılıyordu.Günde iki bin (2000)civarında bomba düşüyor havada âdeta mermiler çarpışıyordu.
 
Yaklaşık hergün üç milyon(3000000)civarında mermi atılıyordu.Hatta ilk Boşnak Şehidimiz Tıp Öğrencisi Suada Dilberoviç Barış Yürüyüşü Yapılırken Vrbanja Köprüsünde bir Sırp Keskin nişancı tarafından Trebeviçten atılan mermi ile şehit olur.
 
Yine ilk bomba maalesef bu tepeden tarihî dokusuyla bütün Avrupaya örnek olan huzur ve mutluluk saçan Sarajevo’ya atılır ve 3.5 yıl boyunca sonu gelmez.
 
İlk bomba atılırken Sırp Kasap Radko Miladiçte oradadır ve Bomba atılırken Tarihe iğrenç bir not düşer: ” İkindi üzeri Başçarşıda ayağımı ayağımın üzerine atıp kahvemi yudumlayacağım”
 
Çünkü ona göre savaş en fazla 3-4 saat sürer Sarajevo teslim olur bütün Bosna Hersek ise 10-15 gün içersinde teslim alınıp %50 Boşnak Ülkesinden sürülür %50 side vurulup öldürülür (Şehit edilir).
Hatta öyle ileri gitmişlerdi ki hangi evde kaç kişi var kaçı bayan kaçı erkek,kaç hayvan var onlara kadar kendi aralarında pay edilir. Ama tabii ” evdeki hesap çarşıya uymaz” ve hiç beklemediği bir direnişle karşılaşır.
Boşnaklar âdeta Tarihî Destan yazarlar.Makinaya karşı savunmasız silahsız Halk iman gücü ile birlikte kendilerini öyle bir savunurlar ki bir günde bitireceğim dediği Sarajevo’yu 3,5 yıl boyunca bitirip teslim alamaz.
Boşnak Medya
 

YORUM YAP