Tom Hanks'in Pomak Eşi Rita Wilson ( 26 Ekim 1956 ). » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 03:19

Tom Hanks’in Pomak Eşi Rita Wilson ( 26 Ekim 1956 ).

Tom Hanks’in Pomak Eşi Rita Wilson ( 26 Ekim 1956 ).
Son Güncelleme :

24 Aralık 2022 - 22:42

Tom Hanks’in Pomak Eşi Rita Wilson ( 26 Ekim 1956 ).

Amerikalı aktris, şarkıcı ve yapımcı. Volunteers (1985), Sleepless in Seattle (1993), Now and Then (1995), That Thing You Do! (1996), Jingle All the Way (1996), The Story of Us (1999), Runaway Bride (1999), It’s Complicated (2009), and Larry Crowne (2011), ve The Good Wife ve Girls adlı televizyon dizilerinde rol aldı. Wilson Broadway’de sahne aldı ve My Big Fat Greek Wedding (2002) dahil olmak üzere birçok filmin yapımcılığını üstlendi. Bir şarkıcı/söz yazarı olarak Wilson, AM/FM, Rita Wilson, Bigger Picture ve Halfway to Home albümlerini çıkardı. Mart 2019’da Hollywood Walk of Fame’de bir yıldız aldı .

Erken yaşam
Rita Wilson, büyüdüğü Los Angeles’ta olarak doğdu. Annesi Dorothea Tzigkou ( Yunan ), Arnavutluk’ta Yunanistan sınırına yakın Dropull i Sipërm yakınlarındaki Sotirë’de büyümüş bir Yunandı. Babası Hassan Halilov Ibrahimoff ( 1920–2009), Yunanistan’ın Oraio (Breshtene) şehrinde, Bulgaristan sınırına yakın bir yerde doğmuş bir Bulgar Müslümandı ( Pomak ). Çocukken babasının ailesi Bulgaristan’a taşındı. 1949’da Bulgaristan’dan ABD’ye taşındı. Evlenmesiyle İslam’dan Ortodoks Hristiyanlığına geçti. Ailesi, Wilson’ın babasının barmen olarak çalıştığı Los Angeles’ta yaşıyordu. Wilson, Yunan Ortodoks inancında büyüdü. Wilson’ın kocası Tom Hanks’e göre Wilson’ın babası Bulgarca’nın yanı sıra ” Rusça, Türkçe, Lehçe, Yunanca, biraz İtalyanca, biraz da Fransızca ” konuşabiliyordu.

Kariyer

Wilson, 2008’de HBO Post- 60. Primetime Emmy Ödülleri Partisinde
Film, televizyon, tiyatroWilson’ın kariyeri, 1972’deki “Greg’s Triangle” bölümünde The Brady Bunch’a konuk oyuncu olarak katılmasıyla başladı ve burada baş amigo kız için Marcia Brady’ye karşı yarışan adaylardan biri olan Pat Conway’i canlandırdı. Ayrıca 1982’de M*A*S*H’de Hemşire Lacey ve müstakbel kocası Tom Hanks’in oynadığı Three’s Company ve Bosom Buddies adlı sitcomlarda ve merhum annesi Hester Rose Crane olarak iki kez göründü. Frasier’de Frasier Crane’i canlandırdı.

Televizyonda, HBO mini dizisi From the Earth to the Moon’da astronot Frank Borman’ın karısı Susan Borman’ı canlandırdı. Frasier, Curb Your Enthusiasm, Law & Order: Special Victims Unit, Body of Proof gibi birçok dizide konuk oyuncu olarak yer aldı ve The Good Wife and Girls’te de rol aldı.

Oyuncu-oyun yazarı Nia Vardalos’un tüm zamanların en çok hasılat yapan bağımsız filmi olan ve yapımcılığını üstlendiği My Big Fat Greek Wedding film anlaşmasını almasına yardımcı oldu. Wilson, filmi geliştirirken oyunun iki aşamalı prodüksiyonunu yaptı. Wilson’ın ortak yapımcılığını üstlendiği ve yardımcı bir rol oynadığı My Big Fat Greek Wedding 2 devam filmi 2016’da yayımlandı.

Wilson’un Yunan mirası, Yunan Posta Hizmetleri (ELTA)’nın kendisini beş diğer kişiyle birlikte bir pulla andığı 2016 yılında onurlandırıldı. Pullarda tasvir edilen diğer dördü, film yapımcısı Costa-Gavras, mühendis ve girişimci Peter Diamandis, gazeteci George Stephanopoulos ve milyarder iş adamı John Catsimatidis idi . 2008’de Wilson Mamma Mia! filminin yapımcılığını üstlendi ve sekiz yıl sonra devam filmi Mamma Mia! ile devam etti.

2006’da Wilson, Chicago’nun yeniden canlanmasında Roxie Hart rolünü oynadığı Broadway’deki ilk çıkışını yaptı. Nisan 2015’te Wilson, kendisine meme kanseri teşhisi konulduğunu ve çift mastektomi ve rekonstrüktif cerrahi geçirdiğini duyurdu. Bir aylık bir aradan sonra, Larry David’in Dark Broadway şovundaki Fish’ine geri döndü ve eşi Brenda ile oynadı. [Broadway dışında, Nora Ephron ve Delia Ephron’un Love, Loss and What I Wore adlı oyununda çeşitli roller oynadı. Los Angeles yapımındaki rollerini Geffen Playhouse’da yeniden canlandırdı.Ayrıca Geffen’de Wilson, Tony Ödülü sahibi Dan Sullivan’ın yönettiği, Daniel Margulies’in Pulitzer Ödüllü oyunu Dinner with Friends’te sahne aldı.Wilson, yine Los Angeles’ta bulunan Mark Taper Forum’da Lisa Loomer’in oyunu Distracted’ın dünya prömiyerinde “Anne” rolünü üstlendi.

Mart 2020’da Avustralya’da yönetmen Baz Luhrmann ile birlikte yakında çıkacak olan Elvis ( Albay Tom Parker olarak) filmini çekerken küçük semptomlar yaşadıklarını, eşiyle beraber COVID-19’a yakalandığını Instagram profili aracılığıyla duyurdu. Karantinaya girmelerinden önce Gold Coast Üniversite Hastanesine kaldırıldılar .27 Mart’ta Wilson ve kocası, virüsten kurtulduktan sonra Los Angeles’taki evlerine döndüler. Çift, virüs araştırması için kan antikorlarını bağışlamaya karar verdi.

Müzik Performansları
Wilson’ın şarkı söylemeye uzun süredir devam eden ilgisi, onu 8 Mayıs 2012’de Decca Records etiketiyle çıkardığı AM/FM adlı ilk solo albümünü kaydetmeye yöneltti. Albüm, şarkının yazar-bestecisi Jimmy Webb ile yaptığı ” Wichita Lineman ” ın cover’ı da dahil olmak üzere 1960’lar/70’lerden klasikleri içeriyordu . Ayrıca eski Soundgarden ve Audioslave müzisyeni Chris Cornell ile “All I Have To Do Is Dream” seslendirdi . Albümdeki ek armoniler Faith Hill, Sheryl Crow, Vince Gill ve Patti Scialfa’dan geliyor (aynı zamanda Ron Aniello ile “Come See About Me” parçasının yapımcılığını üstlendi).

4 Aralık 2014’te Washington, DC’deki Ulusal Noel Ağacı Aydınlatma Töreninde Başkan Obama ve Michelle Obama için sahne aldı ve etkinliğin ev sahibi olarak görev yaptı.

Wilson, 2016 yılında ortak yazar Grammy adayı Kara Dioguardi’nin yardımıyla kendi şarkılarını yazmaya başladı.Yazdığı ve söylediği ilk şarkı “Grateful” (daha sonra kendi adını taşıyan albümde yer alan Rita Wilson) ve Dioguardi ve Jason Reeves’ti.Daha önce, 2014’te Wilson, kendisinin de rol aldığı Scott Eastwood filmi Dawn Patrol için Matt Nathanson ile birlikte “Bad Things” şarkısını yazdı.

Aynı yıl ikinci albümü Rita Wilson çıktı. Wilson, albümdeki tüm şarkıları Dan Wilson, Kara Dioguardi, Jason Reeves, Darrell Brown,Sugarland’den Kristian Bush, Richard Marx, Lauren Christy, Mikal Blue, Nathan Chapman,ile birlikte yazdı. Jason Wade, Stephanie Chapman, Ron Aniello,Jillian Jacqueline, Jessi Alexander, JR Randall, Yugomir Lonich, Blair Daly ve Kelly Archer. “Strong Tonight” şarkısı, dahil olduğu bölümün açılışında ABC televizyon programı Nashville’de Connie Britton tarafından seslendirildi.

The New York Times şunları söyledi: “Bayan Wilson’ın sesinde, bir neşe görünümünün ardında özlemi ve potansiyel kalp kırıklığını aktaran bir yakalama var.”

Rita Wilson’ın çıkışını desteklemek için Chicago ile bir turneye çıktı; grubun ömür boyu hayranı olduğunu söyledi. “Müzik hayatımın çoğunu oluşturan bir grup olan Chicago’nun açılışını yapmaktan heyecan duyuyorum. Wilson, “İster yokuş aşağı kayak yaparken ister arabamda sürerken grubu dinlerken, her zaman anında melodilerinin ve şarkı yazımının neşesine kapıldım” dedi.

Bir yıl sonra Wilson, şarkı söylediği “Liner Notes: Songwriters, Stories and Music with Rita Wilson and Friends”i sundu ve diğer şarkıcı/söz yazarlarını da etkinliğe katılmaya davet etti. Los Angeles’taki Geffen Playhouse’daki Audrey Skirball Kenis Theatre’da gerçekleşen gösteride Patty Smyth, Desmond Child, Jeff Barry, Kristian Bush ve diğerleri yer aldı.

Üçüncü albümü Bigger Picture ile Wilson, teması için doğrudan kişisel hayatından yararlandı. 28 Eylül 2018’de yayınlanan albüm, onu yapımcı Fred Mollin ( Johnny Mathis, Jimmy Webb ve Kris Kristofferson ) ile yeniden bir araya getirdi ; çift ilk olarak 2012’de ilk albümü AM/FM’de birlikte çalıştı. Wilson, başlık parçası ve Kristian Bush ve Darrell Brown’ın yanı sıra yeni ortaklar The Warren Brothers, Lindy Robbins ve Alex Reid ile diğerleri gibi orijinalleri bir kez daha yazdı. Sette ayrıca Cat Stevens’ın “The Wind” ve Burt Bacharach / Hal David’in “What the World Needs Now is Love” adlı eserinin kapakları da yer aldı.

Ayrıca 2018’de Wilson’ın orijinal şarkısı “Heart Unknown” bağımsız film Simple Wedding’de kullanıldı . Wilson’ın Josh Alexander, Kara Dioguardi ve Mozella ile birlikte yazdığı şarkıyı seslendirdi . Ayrıca başrolünü üstlendiği bağımsız film Emmett için Grammy ödüllü yapımcı David Hodges ile birlikte yazdığı “Sometime Love” şarkısını seslendirdi.
29 Mart 2019’da Wilson, meme kanserinden hayatta kalmasından ilham alan “Throw Me a Party” şarkısını içeren dördüncü albümü Halfway to Home’u çıkardı.Diğer şarkılar, Mozella, Mitch Allan ( Demi Lovato ), Kara DioGuardi ( Pink ), Liz Rose ve Krisian Bush ile ortak olduğu bir yazı atölyesi sırasında çıkarıldı. Eve Yarı Yol, Taylor Swift ile düzenli olarak çalışan Nathan Chapman’ın ortak yapımcılığını üstlendi. Rolling Stone, ” Yolun Yarısı, Wilson’ı derin hikaye anlatımına (Güney Kaliforniya rock, klasik Nashville country) saygı duyan müzikal geleneklerden uzaklaşırken buluyor, bu onun büyümesi için bir alamet-i farikasıydı,” diye açıkladı Rolling Stone .

Wilson, müzik kariyeri boyunca şarkılarını Ellen,The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The Late Late Show with James Corden, Jimmy Kimmel Live! ve Bugün ile sergiledi.

Mart 2020’de kendisi ve kocası Avustralya’da çekimler yaparken, kendi kendini karantinaya alıp “çıldırtır” dedikten sonra, “Naughty by Nature” şarkısının çalındığını gösteren bir Instagram videosu çekti. Video viral oldu ve Naughty by Nature’dan Vin Rock’a ulaştı. O ve kocası virüsten tamamen kurtulduktan sonra ikisi, MusiCares COVID-19 Yardım Fonu’nun yararına olan bir “Hip Hop Yaşasın” remiksi için bir araya geldi.

Temmuz 2020’de Wilson, Jimmie Allen’ın Bettie James EP’sinde Tauren Wells ve The Oak Ridge Boys ile “When This Is Over” şarkısında işbirliği yaptı. Wilson Eylül 2022’de yayınlanan düet albümü Now & Forever’da Allen ile yeniden işbirliği yaptı.

Gazetecilik
Wilson, Harper’s Bazaar dergisine yirmi birden fazla makale yazarak katkıda bulunan bir editör olmuştur. yrıca The Huffington Post’ta elli yaşın üzerindeki insanlarla ilgili sorunları ve konuları araştıran Huff/Post50 adlı bir bölümü başlattı ve Large’da Editör oldu. O , The Oprah Magazine için de yazılar yazmıştır.

Kişisel hayatı

Wilson ve Hanks, 1989’daki 61. Akademi Ödüllerinde

Wilson, 1988 yılında aktör Tom Hanks ile evlendi. Hanks’in zaten iki çocuğu vardı, Colin ve Elizabeth Hanks ve Wilson onların üvey annesi oldu. Hanks, Chet ve Truman’dan iki oğlu var. Wilson’ın üç torunu var.

Rum Ortodoks Kilisesi’nin bir üyesidir.

Aktivizm
2015 yılında Wilson, ONE Kampanyasının imza topladığı açık bir mektubu imzaladı. Mektup Angela Merkel ve Nkosazana Dlamini-Zuma’ya hitaben yazılmış ve onları sırasıyla Almanya’da G7’nin ve Güney Afrika’da AU’nun başkanı olarak görev yapan kadınlara odaklanmaya çağırmıştı. G7 ve AU’nun, nesil için yeni kalkınma hedefleri belirlemek amacıyla Eylül 2015’te yapılacak ana BM zirvesinden önce kalkınma finansmanındaki öncelikleri belirlemesi bekleniyordu.

Hayırseverlikleri
Wilson ve kocası Tom Hanks, 20 yılı aşkın bir süredir, kadın kanserleri için para toplama konusunda uzmanlaşmış, Steven Spielberg ve Kate Capshaw ile birlikte Kadın Kanseri Araştırma Fonu’nun (WCRF) onursal eşbaşkanlarıdır.2016 yılında WCRF, Evelyn Lauder’ın Meme Kanseri Araştırma Vakfı ile güçlerini birleştirdi. Wilson, som gümüş ve 14k altından yapılmış “True Hearts” takılarını bağışlayarak Moffitt Kanser Merkezine katkıda bulundu.

Wilson, Rosie O’Donnell’in hayır işlerinde, özellikle kanser ve çocuklara yönelik hayır kurumlarında ilham kaynağı olduğunu belirtti.O ve kocası , Los Angeles’taki Shakespeare Merkezi’ni uzun süredir desteklediler, [68] Wilson’ın As You Like It yapımında Celia olarak göründüğü 1989 yılına kadar uzanıyor. Yıllık Simply Shakespeare etkinlikleri, imkanları kısıtlı gençlere yönelik programları desteklemek için fon topluyor. Bağış toplama etkinliğindeki müzisyenler arasında Paul McCartney, Paul Simon, Jackson Browne, Faith Hill, Tim McGraw, Ben Harper, Reba McEntire ve daha fazlası yer aldı.

2018’de Wilson ve Hanks, “insani amaçlara uzun süredir devam eden bağlılıkları ve gazileri destekledikleri” için USC Shoah Vakfı’nın İnsanlık Elçileri ödülüyle onurlandırıldı.Çift ayrıca AIDS Project Los Angeles, ve daha birçokları dahil olmak üzere diğer hayır kurumlarına da katkıda bulunuyor.

Wilson ve eşi de Yunanistan’daki Mati Yangınından zarar gören insanlara yardım etmede önemli katkılarda bulundular. Bu, ona ve Hanks’e 27 Aralık 2019’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos’tan Yunanistan’da fahri vatandaşlığa kabul edilme teklifini kazandırdı.

Kaynak: wikipedia

YORUM YAP