Balkanların küçük ama şirin topluluğu olan ve kökenleri tam olarak belirlenemeyen Pomaklar’dan mutfaklarımıza kadar giren sımsıcak yemeklerinden 11 tanesini sizler için derledik. Çok iyi bildiğimiz bazı tarifler meğerse Pomaklar’dan geliyormuş. Afiyet olsun…😊
1. Balkabağıyla yapılmış muhteşem bir börek
Tikvenik (Balkabağı Böreği) Tarifi
Malzemeler:
5 yufka
2 kg bal kabağı
1 su bardağı su
1 su bardağı ceviz (kıyılmış)
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
Şerbet Malzmeleri:
Yarım su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Tarif:
Bal kabağımızı kesip içini rendeliyoruz. Sert bir zemine serdiğmiz yufkalarımızı yağlayıp ceviz, balkabağı ve biraz da şekeri içine koyuyoruz ve yufkaların tüm kenarlarını içe doğru katlayıp rulo yaparak tepsiye yerleştiriyoruz. Fırında üstü pişene kadar beklettikten sonra önceden 1 su bardağı sıcak suda erittiğimiz yarım su bardağı şekeri ve tarçını böreklerin üstüne serpiyoruz. Bir süre beklettikten sonra servis ediyoruz.
2. Bir börek daha ama bu seferki sütlü
Sütlü Börek Tarifi
Malzemeler:
6 hazır yufka
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
2 kaşık sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
Beyaz peynir
Çay kaşığının ucuyla karbonat
Tarif:
Bir fırın tepsisini yağladıktan sonra yufkamızı kenarları sarkacak şekilde seriyoruz. Bir karıştırma kabına, yumurta, süt, zeytinyağı ve karbonatı alarak çırpıyoruz. Karışımdan yufkaların üzerine biraz döktükten sonra üzerine ufalanmış peynirleri koyuyoruz ve en sona son kalan yufka gelene kadar aynı sırayla işlemi devam ettiriyoruz.(ortadaki yufkaları büzerek koyuyoruz) Yufkaların sarkan kısımlarını büzerek kapattıktan sonra en üste yumurta ve yağ karışımını sürerek fırına veriyoruz. Önceden ısıtılmış fırında pişene kadar bekletiyoruz.
3. Etli bir yemekle karşınızdayız
Pomaski Vacerya Tarifi
Malzemeler:
Yarım kg parça et
10 taze soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 demet taze nane
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Hamur Malzemeleri:
2 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı nane
1 su bardağı sıvı yağ
Alabildiği kadar un
Tarif:
İnce kıydığımız sarımsağı, soğanları ve dereotunu kızdırdığımız yağın içine alarak kavurmaya başlıyoruz. Eti de ekleyip kavurduktan sonra karabiberleri de ekleyip ocağın altını kapatıyoruz.
Hamur Tarifi:
Bir karıştırma kabında tüm malzemeyi karıştırarak kıvama getiriyoruz. Hamurdan küçük parçalar kesip sıvıyağda kızartıyoruz. Bir tepsiye alıp üzerine etli yemeği dökerek afiyetle yiyoruz. İsteğe bağlı hamurun üzerine pirinç pilavı da ekleyebilirsiniz.
4. Pekmezli bir yemek
Kaçamak Tarifi
Malzemeler:
8 su bardağı su
Aldığı kadar mısır un
2 dolu yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Üzeri için
Lor peyniri
Pekmez-Kavurma
Tarif:
Br tencereye su ve tuzu alarak kaynatıyoruz. Mısır ununu topaklanmaması için sürekli karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Kek kıvamına geldikten sonra bir kaç yerinden tahta kaşıkla deliyoruz ve 2 dakika kadar daha suyunu çekmesini bekliyoruz. Bir teflonda tereyağını kızdırıp üzerine dökerek karıştırıyoruz. Üstün kaşık yardımıyla düzeltip üst malzemelerini ekliyoruz.
5. Ekmeğe nohut kattık
Nohutlu Ekmek Tarifi
Malzemeler:
1 avuç kuru nohut
1 avuç haşlanmış nohut
Un
Tuz
Su
Tarif:
Maya Tarifi:
Nohudu döverek parçalıyoruz. Bir kavanoza, parçalanan nohudu, 1 çay kaşığı tuzu, ve bir avuç unu ve kavanozun yarısına kadar da sıcak suyu ekliyoruz. Kavanozun ağzını kapatıp battaniyeye sararak sıcak bi yerde 4 saat kadar bekletiyoruz. 4 saat sonra 1 çay bardağı kaynamış su ilave edip kapağını kapatarak bir poşet içine koyup aynı şekilde 1 gün kadar daha bekletmeye devam ediyoruz.
Yoğurma kabına alınan mayaya koyu bir boza kıvamına gelecek kadar un ve çay kaşığının ucu ile tuz ekliyoruz. Yakalaşık 2 katı kadar kabarıncaya dek ıslak bez örtülü bir şekilde bekletiyoruz. Hamur kabardıktan sonra tekrar içine ekmek hamuru kıvamına gelene kadar un ve 1 avuç haşlayıp kabuklarını soyduğumuz nohudu ekleyerek yoğuruyoruz ve tekrar kabarmak üzere aynı şekilde dinlenmeye bırakıyoruz. 30 dakika kadar dinlenen ve kabaran hamuru yağladığınız fırın tepsisine alarak önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 1 saat kadar pişiriyoruz.
6. Papuda
Papuda Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı kuru kuru börülce
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
3 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Tarif:
Börülceleri bir gece önceden suda ıslatıyoruz. Bir tencerede suyu kaynatıp börülceleri süzerek tencereye alıyoruz. Bir tavaya yağı koyup soğan ve salçayı sırasıyla kavuruyoruz ve tuz ile birlikte börülcelere ekliyoruz. İsterseniz pişirilmiş biberle süsleyerek servis edebilirsiniz.
7. Asmadan kek yapmışlar resmen
Loznik (Asma Pidesi) Tarifi
Malzemeler:
2 buçuk su bardağı mısır unu
1 su bardağı buğday unu
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı süt karışımı
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
5 taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
30 taze asma yaprağı
Tarif:
Yağ ve yumurtayı bir karıştırma kabına alarak mikser yardımıyla çırpıyoruz. Yoğurdu da ekleyip biraz daha çırptıktan sonra, buğday ununu, toz şekeri, tuzu ve karbonatı ekliyoruz. Mısır ununu da ekleyip karıştırdıktan sonra kıydığımız tüm yeşillikleri karışıma ekliyoruz. Küçük bir kapta yarım su bardağı su ve sütü karıştırıp onu da ilave ettikten sonra Tabanında boşluk kalmayacak, parlak kısımları alta damarlı kısımları üste gelecek şekilde asma yapraklarını tepsinin tabanına yayıyoruz. Üzerine hamuru yayıp asma yapraklarıyla aynı işlemi yaptıktan sonra bir fırça yardımı ile yaprakları yağlıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz.
8. Pırasalı börek
Praz Pita (Pırasalı Börek) Tarifi
Malzemeler:
4 su bardağı un
Tuz
Aldığı kadar ılık su
1 demet pırasa
1 paket margarin
Tarif:
Pırasaları ufak bir şekilde doğrayıp az yağda biraz kavuruyoruz. Piştikten sonra margarin ekleyip eridikten sonra altını kapatıyoruz. Bir karıştırma kabına un, su ve tuzu alıp kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Kıvama gelen hamurumuzu üçe bölüp rulo yapıp salyangoz gibi sardıktan sonra buz dolabına alarak 10 dakika kadar bekletiyoruz. Beklettiğimiz parçalardan birini alıp açtıktan sonra yağladığımız fırın tepsisine yayıp 5 kaşık eritilmiş margarin döküyoruz. Diğer parçayı da aynı şekilde yapıp üzerine pırasaları yayıyoruz, kalan yağı da ekliyoruz ve en son parçayı da açarak böreğin üzerini kapatıyoruz. 200 dereceli fırında üstü güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.
9. Otlu bir çorba tarifi
Labada Tarifi
Malzemeler:
1 demet labada otu
1 avuç bulgur
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı yoğurt
Tarif:
Labada otu yıkanarak ince ince doğrayıp haşlıyoruz. İçine bulgur katıyoruz ve biraz bekledikten sonra un , yoğurt , yumurtayı çırpıp içine katıyoruz. Biraz karıştırarak servis ediyoruz.
10. Neyle istersen onunla yemelik
Kolak (Akıtma) Tarifi
Malzemeler:
Yaş maya
1 Bardak ılık süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
Tuz
Aldığı kadar un
Margarin
Tarif:
Bir kaba unu alarak ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Yaş mayayı ılık sütle eziyoruz ve unun ortasına koyuyoruz. Bir yumurta sarısı ve azar azar süt, yağ ve tuz ilave ederek boza kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Yanmaz bir geniş tabanlı tavaya çok az yağ sürülüp, ardından bir kepçe ile mayalı hamurdan kızgın tavaya döküyoruz. Hızlı bir şekilde tava çevrilerek hamurun tavaya yayılmasını sağlıyoruz. Çevirerek pişmesini sağlıyoruz. İçine isteğe bağlı reçel, çikolata sürerek ya da domates peynir koyarak afiyetle yiyoruz.
11. Evde neden yapılmasın?
Kulaç (Lokma Tatlısı) Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı yaş maya
2 yemek kaşığı tereyağı
Biraz tuz
2 buçuk su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Sıvı yağ
Tarif:
Bir yoğurma kabına unu alarak ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Ortasına yaş maya ve ılık suyu koyup parmak uçları ile mayayı açtırıyoruz. Üzerini bir süre unla örtüyoruz ve mayanın çözünmesini bekliyoruz. Yeniden ortası açılan una oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, tuz ve çok az daha ılık su ilave edilip hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kulak memesi kıvamına geldikten sonra üstünü bir bezle kapatıp bekletiyoruz. Şeker, su ve limon suyunu bir tencereye alarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Derince bir tencereye bolca sıvıyağ koyup yağı kızdırıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, baş parmağımızla ve işaret parmağımız arasında sıkıştırıp hamurun orta yerini delikli hale getiriyoruz. Lokma hamurumuzu kızgın yağda çevire çevire kızartıp delikli kepçeyle aldığımız lokmaların fazla yağını silkeleyerek süzdürdükten sonra soğuttuğumuz şerbetin içine alıyoruz. 5 dakika kadar bekleyen lokmaları şerbetin içinden alıp servis ediyoruz.Kulaç (Lokma Tatlısı) Tarifi
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı yaş maya
2 yemek kaşığı tereyağı
Biraz tuz
2 buçuk su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Sıvı yağ
Tarif:
Bir yoğurma kabına unu alarak ortasını havuz şeklinde açıyoruz. Ortasına yaş maya ve ılık suyu koyup parmak uçları ile mayayı açtırıyoruz. Üzerini bir süre unla örtüyoruz ve mayanın çözünmesini bekliyoruz. Yeniden ortası açılan una oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağı, tuz ve çok az daha ılık su ilave edilip hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kulak memesi kıvamına geldikten sonra üstünü bir bezle kapatıp bekletiyoruz. Şeker, su ve limon suyunu bir tencereye alarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Derince bir tencereye bolca sıvıyağ koyup yağı kızdırıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, baş parmağımızla ve işaret parmağımız arasında sıkıştırıp hamurun orta yerini delikli hale getiriyoruz. Lokma hamurumuzu kızgın yağda çevire çevire kızartıp delikli kepçeyle aldığımız lokmaların fazla yağını silkeleyerek süzdürdükten sonra soğuttuğumuz şerbetin içine alıyoruz. 5 dakika kadar bekleyen lokmaları şerbetin içinden alıp servis ediyoruz.
Kaynak: https://onedio.com/haber/balkanlar-in-kucuk-ama-sirin-toplulugu-pomaklar-dan-11-sicacik-pomak-yemegi-751144