Titoist Koministler tarafından Öldürülen Boşnak Alim » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 01:46

Titoist Koministler tarafından Öldürülen Boşnak Alim

Titoist Koministler tarafından Öldürülen Boşnak Alim
Son Güncelleme :

30 Haziran 2017 - 3:30

 

Zeynep Işıl Hamziç. BOŞNAK MEDYA

 

II. Dünya savaşının son dönemlerinde Mustafa Busuladzic Tito yanlısı koministler için bir tehtid olarak algılanmaktaydı. 29 Haziran 1945 yılı şafak vaktinde Saraybosna’daki tren istasyonun arkasında bulunan tepede Titoist-komunistler Boşnakların en zeki yazar ve düşünürü olan Mustafa Busuladzic’i kurşuna dizerek öldürmüşlerdir. Büyük İslam gönüllüsü Ünlü Boşnak düşünür , şehit olacağının farkındaymış ve ölümünden bir gece önce sabaha kadar Kur’an okumuş. Koministler kendisinin Müslüman Boşnaklar için önemli bir lider olmasından son derece tedirgin olmuşlar bundan dolayıda kendisinin katlini gerçekleştirmişler.

Sırp-Karadağlı Partizan ordusunun askerleri Titonun bilgisi dahilinde Saraybosna’ya girdikten sonra sadece Mustafayı değil bütün Boşnakları katledecekti ve bunu biliyordu nitekim de Mustafa Busuladzic’in katlinden sonrada 3000-5000 kadar Boşnak ve bazı katolik Hırvatlar da Tito yanlısı koministler tarafından katledildi.

Ünlü Boşnak düşünür Mustafa Busuladziç Trebinje’ye yakın Dzivar köyünde 1 Nisan 1914 yılında doğuştur. Mustafa Busuladzic Komünistler tarafından öldürüldüğü zaman henüz 31 yaşındaydı.

Travnik’teki Elçi İbrahim-paşa ve Saraybosna’daki Gazi Husrev-bey medresesinde okuduktan  sonra da Yüksek İslam-Şeriat-Teoloji okulunuda bitirdi ve ondan sonra da Roma’da oryantalistik bölümünde okudu. Arapça, Türkçe, Almanca, İtalyanca ve Fransızca’yı son derece iyi bilmekteydi .

Komunist-Titoistler Mustafa’nın Boşnak halkındaki rolünü ve ayrıca onun entelektüel gücünü bildikleri için onu ‘tesadüfen’ göz altına alıp onu askeri mahkemeye getirip kurşuna dizmiş mezarını da saklamışlardır.Günümüzde mezarı bilinmemektedir.

1997 yılında ‘Sejtarija’ yayınevi Mustafa’nın çoğu çalışmaların yayınladı ( bazı çalışmaları kayboldu ama bazı çalışmalar UTBA’da saklandı). Bir eserinin adı ‘Muslimani u Evropi-Avrupadaki müslümanlar ve diğer bir eserin adı ‘Muslimani u Sovjetskoj rusiji’-Sovyet Rusyadaki müslümanlardır. 

BOŞNAK MEDYA

YORUM YAP