TARİHİ İPEK YOLU’NUN GEÇTİĞİ BİR BOŞNAK KÖYÜ: SOĞUKSU » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 10:43

TARİHİ İPEK YOLU’NUN GEÇTİĞİ BİR BOŞNAK KÖYÜ: SOĞUKSU

TARİHİ İPEK YOLU’NUN GEÇTİĞİ BİR BOŞNAK KÖYÜ: SOĞUKSU
Son Güncelleme :

25 Nisan 2015 - 0:12

Altınova ilçemize bağlı olan adını yanı başında buz gibi suyuyla akan Ayazma Deresi’nden alan Ayazma ( Soğuksu) köyü Boşnak köyü olarak tanımlanmaktadır. 130 yıl önce Bosna Hersek’ten gelenlerin büyük bir bölümünü oluşturduğu ve adının daha sonra Soğuksu olarak adlandırıldığı şirin Boşnak köyüdür. Köyün en önemli etkenlerinden biri de İpek Yolu’nun bu topraklardan geçmiş olmasıdır.

Köy, 1946 yılında Ayazma adını taşımaktaydı. Bu ad, Yunanca’daki “kutsal yer, ziyaret” anlamlarına gelen agíasma sözcüğünden gelmekteydi. Köy Yalova iline 23, Altınova ilçesine 2 km uzaklıktadır. Dere kenarında kurulmuş şirin bir yerleşimdir

KÖY NÜFUSU

2012 584
2011 592
2000 662

Altınova’dan güneye gidildiğinde karşınıza ilk olarak yemyeşil görüntüsü ile Soğuksu Köyü çevresindeki tabiat harikası dağlarına eşlik ediyor.  Geleneksel yapısı ve kendisine has kültürel özelliklerini koruyan farklı bir Boşnak köyüdür. Mis kokulu şeftali bahçeleri, kırmızı kiraz ağaçları doğanın güzelliklerine başka bir renk katar. Serin suların aktığı dere kenarı köy halkını etrafına toplar. Köyün iki yanında yükselen alçak tepeler yörenin sebze, meyve bahçesi gibidir.

Güzel Ayazma’dan göç etmeyen köy gençleri, babadan kalma sebze, meyve üretimini sürdürürler. Çalışkan ve misafirperver olan bu köyün bir özelliği de köy kadınlarının elinde lezzete kavuşan nefis Boşnak Böreğidir.Köyün sakinleri genellikle orta yaş ve üstü. Köylüler toprağın bereketini en iyi şekilde kullanarak yetiştirdikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlıyorlar. Köyde hazırlanan peynirin tadına  ise doyum olmuyor.

Kaynak: 

1-http://farkyalovada.com/tr-tr/haberler/9294/tarihi-ipek-yolunun-gectigi-bir-bosnak-koyumuz-soguksu -Wikipedi

Düzenleme: Boşnak Medya

 

YORUM YAP