SON KOLAŞİNLİ ... » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 03:50

SON KOLAŞİNLİ …

SON KOLAŞİNLİ …
Son Güncelleme :

12 Aralık 2022 - 21:08

Karadağlıların 1924 yılı 9-10 Kasım gecesi, Aşağı Kolaşin vadisi Şahoviçi köyü ve civarında Boşnaklara yaptıkları soykırımdan sağ kurtulmuş olan Hasan Şahoviç 97 yaşında Amerika’da vefat etmişti.
ONUN AMERİKA’DAKİ TORUNLARI, ŞAHOVİÇİ’DE ŞEHİT OLAN VEYA KAÇIP KURTULANLARIN TÜRKİYE’DEKİ TORUNLARI GİBİ “BİZ KARADAĞLIYIZ” DEMİYOR !
Sırp ve Karadağlı emekli subayların idaresindeki Karadağlı katiller sürüsü, 9-10 Kasım 1924’te, ortaya atılan bir yalan üzerine Boşnaklardan intikam almak için sözde Tanrı’nın adaletini sağlamak amacı ile bu bölgede Boşnaklara yönelik korkunç bir soykırım gerçekleştirdiğinde Hasan Dede henüz bir yaşının biraz üzerindeydi.
Yaşlarına bakılmaksızın kızlara ve kadınlara, çocuklara ve erkeklere tecavüz edildi ardından hepsi öldürüldü.
Bu Karadağ tarihçileri tarafından da doğrulanırken, ünlü siyasetçi, diplomat ve yazar Milovan Đilas “Besudna zemlja/Adaletsiz Ülke” adlı kitabında Karadağlıların vahşetini olduğu gibi anlattı.
Bu soykırımdan Boşnaklar, sadece Allah’ın yardımı ve Karadağlıların insanları öldürürken yaptıkları işkencelerin uzun zaman alması ve bu yüzden, yapılan katlimdan haber alıp kaçanlar kurtulmayı başardılar.
Az sayıdaki kişi arasında Hasan’ın doğduğu Şahoviç ailesi de vardı. Soykırımdan kurtulanlardan bazıları, atalarının 1459 yılında, o zamanlar Bosna’daki Katolik katliamlardan kaçıp dindaşları olan Bogumillerin yanına geldikleri Bosna Hersek’e geri kaçmış ve yeni bir hayata başladıkları Brcko yakınlarında yerleşmişlerdi.
Aşağı Kolaşin bölgesi Boşnak Şahoviçi’nin tamamen imha edilmesi sonrasında suçun izlerini silme çalışmaları ve Boşnaklardan boşalan mülklere el koyma ve soykırıma katılanlara ganimet olarak paylaşmalar başlamıştı.
 
O zamandan beri Şahoviçi yok !
 
Dobri Boşnyani/İyi Boşnaklar ve Şahoviç Kapetanlığının ünlü ağaları ile beylerinin mülklerinde, Karadağlı katillerin torunları hala o Boşnak topraklarında ve evlerinde yaşıyorlar. Üstelik tapuları hala Şahoviçi ve civar köylerdeki Boşnakların üzerinde olduğu halde.
Hatta ismini Şahoviçi yerini Tomaşevo olarak değiştirdiler. Karadağ’daki yetkililer, 1924’ten günümüze kadar aralıksız olarak, Boşnaklara yönelik soykırımı sanki hiçbir şey olmamış gibi sessizce onayladılar. Sessiz kalarak Şahoviç’nin Tomaşevo’ya dönüştürülmesini de onayladılar. Akılları sıra bu soykırım hiç hatırlanmayacaktı !
Kimsenin hesap sormayacağını sandılar.
Ancak, gerçeklerin bir gün ortaya çukmak gibi bir huyu var olduğunu unutmuşlardı.
Peki gerçek ne idi?
ŞahoviÇi’deki Boşnaklara yapılan soykırımın nedeni, Karadağ komiteleri tarafından Karadağ’ın Sırbistan’a katılımına muhalif olarak bilinen (Bugün Karadağ’da yaşanan problem daha o tarihlerde de varmış !) Kolaşin ilçe belediye başkanı Boško Bošković’in pusuda öldürülmesiydi.
Bošković, Karadağ komitesi tarafından Mojkovac’tan Şahoviçi’ye giderken 7 Kasım 1924’te bir pusudan öldürüldü. Cinayetten sonra, Şahoviç’nin Boşnaklarını haksız yere suçladılar, böylece aynı gün, Şahoviçi ve Pavino Polye Boşnak sakinlerinin silahsızlandırılması emri çıkarıldı.
Boşkoviç 9 Kasım 1924’te gömülürken, Sahoviçi ve civarı Boşnakları, onun ölümüyle suçlanarak cenazesinde çok ateşli ve intikam konuşmaları yapıldı.
Ardından, bu fırsatı bekleyen emekli Sırp subaylar ve Karadağlı yetkiliker ve Boşnakların topraklarında gözü olanlar kanlı bir soykırımın başlatmaları için yeşil ışık verildi. Her yaştan binden fazla Boşnak’ı öldürdüler, geri kalanı da Hasan’ın ailesi de dahil olmak üzere hayatlarını kurtarmayı başardılar ve onu bebekken Şahoviçi’den kaçırmışlardı.
Hasan dede vefat etti, ancak mülklerine büyük ilgi gösteren oğlu Aziz ve torunları kesinlikle Şahoviçi’ye ziyaret yükümlülüğünü devralacakkar ve kendilerine ait olan mülkü o katillerin şimdi orada yaşayan torunları yasal olarak iade etmek zorunda kalacaklardır.
BU HAK, TÜRKİYE’YE 1924-1927 YILLARI ARASI GÖÇÜRÜLMÜŞ VE ARAZİLERİ AŞAĞI KOLAŞİN BÖLGESİNDE KALMIŞ OLANLARIN TORUNLARI İÇİNDE GEÇERLİDİR !!!
TÜRKİYE’DE ŞAHOVİÇİ BOŞNAK SOYKIRIMI KURBANLARININ TORUNLARINA “BİZ KARADAĞLIYIZ” DEDİRTEREK, KARADAĞLI GÖÇMEN KİMLİKLERİNİN DAĞITILMASININ BİR SEBEBİ DE İLERİDE MAHKEMELERDE AÇILACAK OLASI DAVALARDIR !?
Rahmetli Hasan dede, 2. Dünya Savaşı’nın yanı sıra 1992-1995’te Bosna Hersek’e yönelik kanlı Sırp-Karadağlı soykırım saldırısından da kurtulmuştu.
Rahmetli Hasan dedenin oğlu ve torunu Aziz ve Vedad, yıllar önce Hasan dedenin kaderini yaşadılar. 1992’de Sırp Karadağlı çetniklerin Bosna Hersek’te başlattıkları soykırım sırasında yaşadıkları Brcko’dan kaçarak Amerika’ya yerleştiler ve burada yerel Boşnak helal ürünleri ticareti yapan büyük ve modern et firması “Brother and Sister” ı kurdular. Kurutulmuş et, sucuk, çeşitli salam çeşitleri, kebaplar, gulaş, ve soğuk etler üreterek ticaret yapıyorlar.
ANCAK, ONLAR ULUSLARARASI YASALAR İLE AMERİKA’DAKİ BOŞNAKLARIN KARADAĞ’IN GÖÇMEN KİMLİK KARTI GİBİ SİNSİ PROJELERİN ARKA PLANINI ÇOK İYİ BİLDİKLERİNDEN SABIRLA DAVA AÇACAKLARI UYGUN ZAMANI BEKLİYORLAR VE BÜYÜK DEDELERİNİN TOPRAKLARINI MAHKEMELER ÜZERİNDEN VE YASAL YOLLARDAN GERİ ALMAK İÇİN ONLAR GİBİ BİNLERCE KİŞİ İLE TOPLU HAREKET EDECEKLER.
AMERİKA’DAKİ SANCAK BOŞNAKLARI, TÜRKİYE’DEKİ BAZILARI GİBİ KENDİ MAHALLELERİNDE SİNSİ KARADAĞ DERNEKLERİ AÇTIRMAMIŞ !!!
 
Alıntı

YORUM YAP