Sokollu Mehmet Paşa'nın Köyü : SOKOLOVİÇİ (ŞAHİNOĞULLARI) KÖYÜ » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 02:14

Sokollu Mehmet Paşa’nın Köyü : SOKOLOVİÇİ (ŞAHİNOĞULLARI) KÖYÜ

Sokollu Mehmet Paşa’nın Köyü : SOKOLOVİÇİ (ŞAHİNOĞULLARI)  KÖYÜ
Son Güncelleme :

23 Mart 2023 - 21:04

SOKOLOVİÇİ (ŞAHİNOĞULLARI) KÖYÜ
Sokollu Mehmet Paşa’nın doğdığu şanlı geçmişe ve belirsiz bir geleceğe sahip bir köy,
 
■ ́ – ̌ ́, -̌ ́
Doğo Bosna, Rudo kasabasından çok uzak olmayan küçük bir köy olan Sokoloviçi, birkaç ünlü hükümdarın, dini ileri gelenin ve Banya Luka şehri’ndeki Ferhadija camisi ve Visegrad köprüsü gibi Osmanlı döneminden kalma en anıtsal eserleri yapanların doğduğu bir köy.
■ Sokolovići, malo selo nedaleko od Rudog , selo u kojem je rođeno nekoliko čuvenih vladara, vjerskih velikodostojnika i graditelja najmonumentalnijih zdanja iz osmanskog doba, poput višegradske ćuprije i banjalučke džamije Ferhadije.
Meşhur Sokoloviçi köyü sakinleri arasında en ünlüsü, üç padişaha sadrazamlık yapmış, çok sayıda anıtsal eser yaptırmış ve bir besteci olan Sokollu Mehmed Paşa’dır.
■ Najznamenitiji među znamenitim Sokolovčanima je Mehmed paša Sokolović, veliki vezir, graditelj i zdužbinar.
Bugünkü Bosna Hersek topraklarında dört ve Karadağ topraklarında bir köprü inşa etti: Vişegrad’da Drina köprüsü, Trebinye’de Arslanagića köprüsü, Podgorica’da Vezir köprüsü, Zepa ve Drina’nın birleştiği yerde bir köprü ve Saraybosna’da Kozya köprüsü.
■ Izgradio je četiri mosta na području Bosne i Hercegovine i jedan na području Crne Gore i to: ćuprija na Drini u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju, Vezirov most u Podgorici u Podgorici, most na ušću Žepe u Drinu, i Kozju Ćupriju u Sarajevu.
Şanlı bir geçmişe ve belirsiz bir geleceğe sahip bir köy olan Sokolovići, ne yazık ki bu güzel köyde hayatın hala nabzının attığı evlerden daha fazla kilitli ev var.
Böylesine şanlı bir geçmişe sahip bir köy olan Sokoloviçi köyünde, çoğu yaşlı insanlar olmak üzere sadece birkaç yerlinin yaşaması talihsiz bir durumdur.
■Žalosno je da u selu Sokolovići, selu sa tako slavnom prošlošću, živi svega nekoliko mještana, uglavnom starijih ljudi. Žalosno je što u selu Sokolovići, selu tako slavne prošlosti, živi još svega nekoliko mještana, uglavnom starijih ljudi.
Bir gökyüzü, alacakaranlık, çim ve doğa görseli olabilir
Yazı: Visit Bosnia and Herzegovina.
Fotoğraf: TabNer MyPhotography Journey.

YORUM YAP