Tekmen ,Sivas’ın Gemerek İlçesine bağlı bir köydür. Köyün nüfusu 2020 yılı verilerine göre 211’dir.Ancak köyün nüfusu yaz mevsiminde gerek yurtdışından gelenler,gerek memurlar ve gerekse . emeklilerin köye gelmesiyle artar.
Köy Sivas’a 130 , Gemerek ilçe merkezine 15 km mesafededir. Köyün geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Yurtdışında yaşayan Tekmen köylüleri Almanya, Hollanda ve Avusturya’da hayatlarını sürdürmektedir.
Boşnakların Köye Yerleşmesi
Köy esasında eski bir Ermeni köyüdür.Cumhuriyet sonrası Ermeniler köyü boşaltacak ve yerlerine 1925 yılında Bosnaklar iskân edilecektir. Buraya iskân edilen Bosnaklar genelde Karadağ yöresinden Şahoviçi Katliamı sonrası göç edenlerdir. Köyde Boşnaklarin yanı sıra Bulgaristan ve Şark muhacirleri de yaşamaktadır.
1925 yılında köye ilk iskan edilen Bosnaklar takriben 25-30 hane idiler. Bunlar Karadağ Sancak bölgesinin Kolasin ve Biyelpolye ( Akova ) yöresinden ve Biyelpolye’nin Grab köyü ve civar köylerinden gelenlerdi. Günümüzde ise köyde 10-15 hane Boşnak yaşamaktadır. Yurtdışında yaşayanlarin haricinde Sivas, Kayseri ve Adana illerinde yaşayan Tekmenli Bosnaklar vardır. İlk gelen Boşnaklar arasında Abdullah Öztürk,Ömer Kaya , Zekeriya Kaya ve Emin Öztürk vardı ve hepsi vefat etmiştir.
İskan edilen Boşnaklara devlet tarafından geçimlerini sağlamaları için toprak verildi. Böylece devlet hem Boşnaklarin geçimlerini hem de boş kalan tarım arazilerinin işlenmesini sağlıyordu. Başlarını sokmaları için de Ermenilerden kalan evler tahsis edildi.
Tekmen Boşnaklarının eğitim seviyesi yüksek olup kızlar dahi okutulmuştur. Bu eğitim sonucu Boşnaklardan öğretmen,avukat,polis,hemşire,asker, mühendis, ve doktor gibi çeşitli meslek dallarına mensup insanlar çıktı.
Köyde yapılan Boşnak Yemeklerinden
Po
üstteki Potoplika ..Alttaki Kaçamak
Köyde Yaşayan Boşnak Sulaleleri
Sinanoviç , Müminoviç , Nasufoviç ve Dolaç .
Hazırlayan : Şemsettin Öztürk (Eğitimci)
Düzenleme : Şevket Koç