Sırpların, Boşnaklara Karşı İlk Soykırım Teşebbüsü ve Macarların Boşnyanilere Yaptığı İlk Soykırım! » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 00:54

Sırpların, Boşnaklara Karşı İlk Soykırım Teşebbüsü ve Macarların Boşnyanilere Yaptığı İlk Soykırım!

Sırpların, Boşnaklara Karşı İlk Soykırım Teşebbüsü ve Macarların Boşnyanilere  Yaptığı İlk Soykırım!
Son Güncelleme :

01 Ocak 2023 - 14:42

 
SIRPLARIN, BOŞNAKLARA KARŞI İLK SOYKIRIM TEŞEBÜSSÜ VE MACATLARIN BOŞNYANİNLERE YAPTIĞI İLK SOYKIRIM !
1199 yılında Sırpların kendi Büyük Prensi olarak kabul ettikleri Raşka Jupanlığı’nın yöneticisi Vukan Nemanyiç, Bosna Hükümdarı Ban Kulin’i sapkın inançla (Bogumillik) suçladı ve Papa 3. Innocent’e (Segni’nin Lothair olarak da biliniyor; Latince ve doğum ismi, Lotario di Segni.) resmi başvuruda bulunarak (yazmış olduğu mektup Vatikan Arşivlerinde bulunuyor) Ban Kulin’in Bosna Beylik Devleti’ne bir Haçlı seferi düzenlemesini istemişti. Ban Kulin tecrübeli bir devlet adamı olarak siyasi bir manevra olarak Katolikliğe daima bağlı olduğunu bildirerek Papa’nın gönderdiği ve konu ile ilgili bir duruşma yapan Katolik Rahipleri inandırmış, ülkesini haçlı ordusunun istika ve katliamlarından kurtarmıştı. Ancak, Raşka Jupanı Vukan ile işbirliği içinde olan ve Bosna’yı yıllardır topraklarına katmak isteyen Macar Krallığı Katolik Kilisesini kullanarak Bosna üzerinde egemenlik kurmak istedi. Ban Kulin kilise liderlerini toplayarak bu tehlikeyi de bertaraf etmeyi başarmıştı.
 
1408 YILINDA MACAR KRALLIĞI, SIRP DESPOTLUĞUNDAN DESTEK ALARAK DOBOY SAVAŞINDA BOSNA KRALLIK ORDUSUNU MAĞLUP ETMİŞ VE BOŞNYANİN SOYLULARI İÇİN ADETA SOYKIRIM ÇAĞRISI YAPMIŞTI;
“BAŞLARINI KESİP CESETLERİNİ BOSNA NEHRİNNE ATIN”
 
Raşka Jupan’ı Nemanya’nın en büyük oğlu olan Vukan Nemanyiç’ten Papa 3. Innocent’e 1199’da yazılan mektup;
“Siz, babamızdan ülkemiz yakınlarında sapkın inançlı çocuklarınızın olduğunu gizlemiyoruz … Bosna’da Boşnyaninler inanç olarak o kadar çok şeyi değiştiriyorlar ki Ban Kulin, eşi ve dul olan kız kardeşi ve de birkaç akrabası (Bogumiller tarafından) baştan çıkarılıp, aynı sapkınlığa sürüklendiler … Bu nedenle, Macaristan Kralı’na onları buğday saplarını ezer gibi üstlerinden geçerek Boşnyaninleri yok etmesi (soykırım) için emir vermenizi rica ediyoruz ”.
Ancak, papayı böyle bir harekat için davet etmek yersizdi. Çünkü papalık zaten Bosna ve Boşnyaninler, Bosna Tarikatı (kilisesi) üyeleri üzerine haçlı ordusunu sık, sık gönderiyordu.
Ortaçağ Bosna’sı, özellikle 13. yüzyılın ilk yarısında, haçlı savaş kılıcının (haçlı orduları saldırılarını) büyük saldırılarını çok sık hissetmişti.
Yıllar sonra Bosna Krallık döneminde Macar kralı Sigismund’un 1408’de Doboy savaşında Bosna ordusunu mağlup ettikten sonra yaptıkları da bugünkü soykırım suçu tarifine giriyor.
“İntikam hevesiyle, kadın-erkek Bosnalıkarı genç ve yaşlı demeden kılıçtan geçirdiler ve şehirleri yaktılar. 1266’yılndan beri yönetici konumundaki Bosnalı soylu ailelerin mensuplarının başlarını kestiler ve cesetlerini Doboy kayalıklarından aşağı Bosna Nehri’ne attılar.”
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP