Sefaköy Boşnakları.... » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 19:21

Sefaköy Boşnakları….

Sefaköy Boşnakları….
Son Güncelleme :

08 Temmuz 2017 - 0:22

Hazırlayan: Şevket KOÇ

Sefaköy, 1879-1890 yılında Bulgaristan Deliorman’dan göç eden Karaömeroğlu İbrahim Safra tarafından Safraköy adıyla İstanbul’da kurulmuş olan, bugün Balkan göçmenlerinin yoğun olarak yerleşik oldukları Küçükçekmece İlçesine bağlı  bir semttir.

Havaalanına yakınlığı nedeniyle uçakların kalkışlarında sürekli rahatsızlık veren bir semttir Sefaköy..En göze çarpan yanı gecenin her saatinde açık olan dükkanlarıdır.( tr.foursquare .com sitesinden alıntı)..

1950’li yıllarda birbirinden uzak evlerin yapıldığı ve 150 haneden oluşan bir köyken şu an semte dönüşmüştür.Tarlalar ve dutlukların bolca yer aldığı mahallede şu anda tabi bunları bulmak imkansız.( Ekşi Sözlükten alıntı)

BOŞNAKLARIN SEFAKÖY’E YERLEŞMESİ

Safraköy olarak bilinen sonra da ismi Sefaköy’e dönüşen semtte şu an takriben 4000-500 arası Boşnak yaşamaktadır.Sefaköye ilk olarak 1960’da Boşnaklar yerleşir. Sefaköy’e yerleşen Boşnaklar hep Sancaklıdır ve Sancak Bölgesi’nden gelip yerleşmişlerdir.

İlk yerleşen Boşnak grubu önce Bursa’ya ordan da İstanbul Sefaköye gelip yerleşecekir.Bu grup günümüzde Sefaköy Bosna Sancak Derneği başkan Yardımcılığı yapan Abbas Eskin’in ailesidir ve 10 kişilik gruptur.

Sancaklılardan oluşur demiştik.Evet Sancak’ın Prijepolje,Rozaje,Pljevlja,Priboj ve Sjenica şehirlerinden gelenler vardır bu bölgede.

1994 tarihinde ,o sırada sürmekte olan Bosna Savaşındaki kardeşlerine yardımcı olmak amacıyla Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Derneği kurulur.Savaşta gelen Boşnak kardeşlerine ellerinden gelen yardımı yaparlar.Bazı Boşnaklar geri dönerken geri kalan da Sefaköye yerleşir.Ancak bu da 5-6 aileyi geçmez tabii

Günümüzde Sefaköyde yaşayan Boşnakların çoğu kendisi de Pribojlu Boşnaklardan olan Murat Bayrak’ın sahibi olduğu Sancak Tül Fabrikasından emeklilerdir.Bunun yanında akademik kariyer yapan Boşnaklar da vardır.

Günümüzde Sancak Tül fabrikası yok ama yerine Sancak Air ve catering hizmeti veren şirket devam etmektedir.Onun yerine şimdi Mustafa Bayrak bakmaktadır.1978’e kadar Sancak Tül’de çalışan 2500 işçinin yaklaşık 2000’i Boşnaklardan geri kalan da Makedon ve diğer milletlerden insanlardan oluşuyordu.

Günümüzde Sefaköyde Tahirovič,Haydaroviç, žiga, Haciç ,Durgut ,Kadriç, Borançiç, Namgalija, Kordiç, Gaço, Konoviç, Çebo, Kožo, Hajdarpasiç, Şabotiç, Kadiç ,Ramoviç ,Bajroviç ,Dırkenda, Şuman ,šabović ,Durutlič,Zverotič Mirasčija, Vinarič ,čota ,Dedovič, Caka, Stovrag ve  Hrela gibi belli başlı Boşnak sülaleleri yaşar.

Sefaköy üç mahalleden oluşur. Kemalpaşa Mah muhtarı Hacı Şenül Boşnaktır ve 20 senedir muhtardır. Boşnaklar Sefaköyde Tevfikbey Mah ,Kartaltepe Mah ve az bir kısım da Fevzi Çakmak Mahallesinde yaşamaktadır.

Sefaköylü Boşnak gençlerimizin hepsi folkloru iyi biliyorlar. Konuşmaları biraz zayıf ama şarkıları ezbere biliyorlar. Akordeon çalan bir arkadaşımız var :  Semih Kordiç .Hakan Şabotiç kardeşimiz de  vardı fakat hastalığından dolayı Akerdeon çalamamaktadır.

Dernek olarak her sene teferic yapılmaktadır.Kışın müsait olursa gece düzenlenmekte ve diğer derneklerin faaliyetlerine katılmaktadırlar.

KAYNAKLAR:

-Abbas Eskin

-Ekşi Sözlük

-Uludağ Sözlük

 

 

 

YORUM YAP