Sancak’ın Kurtulması İçin Uğraşan Kahraman Açif Efendija » Boşnak HaberBoşnak Haber

1 Mayıs 2024 - 04:11

Sancak’ın Kurtulması İçin Uğraşan Kahraman Açif Efendija

Sancak’ın Kurtulması İçin Uğraşan Kahraman Açif Efendija
Son Güncelleme :

19 Mart 2017 - 9:36

Sancaklı Kahraman Acif Efendi

 

SANCAKLI BOŞNAKLARIN MİLLİ KAHRAMANI : AÇİF EFENDİ (HACIAHMETOVİC)

Sancak ve Novi Pazar halkı arasında “Açif Efendi” olarak bilinen Açif Haciahmetoviç, Novi Pazar’da 1887 yılında doğdu. İlköğretim ve medreseyi Novi Pazar’da bitiren Haciahmetoviç, daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim gördüğü Manastır’daki Askeri İdadi’yi bitirdi ve Osmanlı ordusunda yüzbaşı rütbesiyle 1. Dünya Savaşı’nda yer aldıktan sonra 1920 yılında Novi Pazar’a döndü.

Haciahmetoviç, Sırp, Hırvat ve Sloven (SHS) Yugoslavya Krallığı’nın kuruluşundan sonra özellikle Boşnakların ve Arnavutların siyasi partisi olarak bilinen “Cemiyet” adlı partinin Sancak şubesinde genel sekreter oldu. Zamanındaki Sırp Krallığı ile olan anlaşmazlıklar nedeniyle ve eski rejimle işbirliği yapmayı reddetmesinden dolayı Cemiyet 1924 yılında yasaklandı ve kapatıldı.

Bölgenin önde gelen isimlerinden biri olan Açif Haciahmetoviç, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından önceki dönemde, Yugoslavya Krallığı Parlamentosu’nda milletvekili, vali, vakıf müdürü ve Üsküp’te vakıf üyesi gibi görevler yaptı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sırp çetnik birimleri tarafından 4 Ekim-7 Aralık 1941 tarihleri arasında Novi Pazar’a düzenledikleri saldırılar sırasında şehrin savunmasının başında bulunarak büyük zafer kazandı.

Komünist hükümetin iktidara gelmesiyle birlikte işgalci faşist güçleriyle iş birliği kurduğu ileri sürülen Haciahmetoviç, 21 Ocak 1945 yılında 1500 Boşnakla birlikte Novi Pazar’ın Hacet semtinde kurşuna dizilerek idam edildi.

YORUM YAP