Sancak'ın Güzel Şehri Prijepolje'yi Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 00:09

Sancak’ın Güzel Şehri Prijepolje’yi Tanıyalım

Sancak’ın Güzel Şehri Prijepolje’yi Tanıyalım
Son Güncelleme :

27 Kasım 2014 - 11:38

PRİJEPOLJE’Yİ TANIYALIM

Prijepolje (okunușu Priyepolye) veya Semi Pazar (Kiril: Пријепоље) Sırbistan’ın güneybatısında bir kasaba ve belediye merkezidir. Coğrafi ve tarihî bölge olarak Sancak bölgesinin Sırbistan’daki büyük kısmında yer alır.

 Nüfus

Prijepolje Belediyesi sınırları dâhilinin 2011 yılındaki toplam nüfusu 37,059 olarak verilmektedir. Bu nüfusun etnik dağılımı: Sırplar 9.411; Boşnaklar 3.941; Müslümanlar 1.225; Romanlar 140; Karadağlılar 139; .

Nehirler

Lim (özgüllük: vahşi) Mileševka (özgüllük: uzun ve güzel kanyon) Seljašnica (özgüllük: alabalık)

Kültürel ve tarihi eserleri

Manasır Mileševo,

Sırbistandaki en önemli manastırlardan biridir,çünkü manastırın içinde hem Sveti Sava ya da Kutsal Savanın mezarlıgı bulunur,hem de Sırbistandaki en önemli kutsal resim Бели анђео ya da Beyaz Melek bulunur.

Prijepoljska Sahat-kula 18. yüzyilda yapılmış Prijepolje’nin sembolü olarak tanınabilir.

Camiiler: Ibrahim Pašina džamija ,Sinan-begova džamija

Eski Kaleler: Milesevac, Mileševa ya da Hisarcik, XIII yüzyil Sırpların tarafından yaplmiş. Mileşeva kale 1465 te osmanlı imparatorluğu tarafından devralanmıştı,ve ondan sonra kale Hısarcik (Hisar Osmanlıca Kale) olarak yeni ismi aliyor.

Iknci Kale Kovin kalesi ya da Jerin Grad.

TARİHİ

Prijepolje şehri çok erken eski çağlarda var olduğu bilinen bir şehirdir.İnsanlık henüz taş devrini yaşarken burada yerleşim yeri mevcuttur.

Erken tunç ve erken demir devirlerinde İlirler yaşamıştır.MÖ 9-6 yüzyıllar arasında şehir Roma hakimiyetine geçer.Bölgeye gelen Keltler ile karışan İlirlerin yaşadığı Prijepolje MS.10 yy’dan itibaren 107 yılına kadar Dalmaçya eyaletinde kalmış daha sonra yeni kurulan eyaletlere dahil edilmiştir.

Osmnanlıların Prijepolje’yi fethi 1465 tarihinde gerçekleşir.  Hersek eyaletine dahil edilen şehir vilayet ve akdılık statüsüne  yükseltilir. 6 nahiyeden oluşan vilayet Mileşevo,Kukanj,Budimlje ( Berane),Vraneş,Oblacje ve Kriçka’dan oluşur.Kadılık merkezi Prijepolje’dir. Hersek Sancağı başkentliği de yapan şehir bazen Taşlıca gibi şehirlerin kadılığına da dahil edilmiştir.

16.yy’da yapılan Hacı Abdurrahman Camii ve burada Boşnakların ikamet ettiği mahalleden sonra Prijepolje Şehir statüsüne ulaşır.Şehirde Hrıstiyanlar da yaşamıştır.

Prijepolje o dönemde önemli bir ticaret yolu olan Bosna Yolu üzerinde bulunuyordu.Bu önemli konumundan dolayı Prijepoljenin asırlar boyunca önemli bir durak ve ticaret şehri olduğunu görmekteyiz.17 yy sonunda şehirde 10 kadar Camii,4 mektep,3 medrese,4 tekke ve 3 han olduğunu biliyoruz.

Tahmin edildiği kadarıyla aynı dönemde burada Rızvanbegoviçler’in ve Jusoviçler’in kaleleri de vardır.Şekeragiç ,Musabegoviç ve Yeniçeri evlerinin ise daha sonraki döneme ait olduğunu biliyoruz.

Her ne kadar Prijepolje  bunca yıldır muhacirlerin merkeziyse de geçen asırdan itibaren yerli Boşnak halkı kenti yoğun bir şekilde terk etmeye başlamıştır.Bu insanların çoğu Türkiyeye doğru yol alırken,bir kısmı Makedonyadan öteye gitmemektedir.

Prijepoljeliler Bosna’ya yakın oldukları için Bosna’yı tercih etmişlerdir. Aynı zamanda bu yöre Boşnakların konuştuğu şive ,Bosnada konuşulan şiveyle de büyük yakınlık gösterir

 

 

 

YORUM YAP