Škrijelj Sülalesi : Arnavut Kökenli Boşnaklar » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 02:20

Škrijelj Sülalesi : Arnavut Kökenli Boşnaklar

Škrijelj Sülalesi : Arnavut Kökenli Boşnaklar
Son Güncelleme :

19 Eylül 2018 - 8:38

Şevket Kuçeviç  Boşnak Medya

‘SHKRELİ AŞİRETİ” 

SHKRELİ Kuzey Arnavutluk’ta tarihi bir aşiretin ve bir bölgenin ismidir.Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarının genişlemesiyle beraber, aşiretin bir parçası Rugova’ya göç eder.1700’lü yıllarda ise Sancak bölgesine yerleşirler.Sancak Shkreli kabilesi ( Škrijelj/Sırpça: Шкријељ) ismi buradan gelmektedir.18. yüzyılda kabilenin çoğu İslamla tanışmıştır.Sayıları çok az olmakla beraber aşiretten hala Hıristiyanlığa bağlı küçük aileler mevcuttur. Sancak’ta bulunan Škrijelj adındadaki köy bu aşiret tarafından kurulmuştur ve hala aynı isimle anılmaktadır..Artan slav göçlerinden sonra aşiretin büyük bölümü Novi Pazara yerleşmiştir.

1700 yılı ve sonrasında artan slav göçlerinden ve peşpeşe gelen savaşlardan sonra Sancak ve Novi Pazar’da yaşayan Shkreli aşireti mensupları kıyıma maruz kalmış ve geriye kalanlar slavlaştırılmış,asimile olmuştur.(Bugün bu bölgelerden göç eden ve kendini Boşnak sanan Shkreli aşireti mensuplarıyla karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir)Ancak aynı bölge içinde yer alan Boroštica ve Gradac’ın köylerinde Shkreli aşireti mensupları Arnavut kimliğini ve dillerini korumayı başarmışlardır.

Arnavutluk ,eski Yugoslavya ve Kosova’da bazı ailelerin soyadlarında Shkreli ile karşılaşırsanız bu kabilenin soyundan geldiklerinin göstergesidirGüneydoğu Karadağ ( Ulcinj )’da bu kabilenin soyundan gelenler Arnavut kimliklerini ve dillerini korumayı başarmışlardır.

***BUGÜN SHKRELİ AŞİRETİNİN YAŞADIĞI YERLER

Karadağ : Bar , Berane , (ayrıca Dašča Rijeka, Javorovo ve Murovac köyünde) Bijelo Polje (ayrıca Ćosoviće köyünde), Herceg Novi , Niksiç , Podgorica , Rozaje , Tivat’ta ve Ulcinj’de.
Kosova : Gjakova , Mitroviça , İpek ve Priştine’de .
Sırbistan : Belgrad , Novi Pazar (ayrıca Pozega ve Rajčinoviće köylerinde), Sjenica (ayrıca Bioc, Kamešnica,Međugor ve Ugao köylerinde ) Temerin ve Tutin (ayrıca Boroštica, Crnoča, Gradac, Ljeskova köylerinde, Naboje, Šaronje ve Škrijelje’de).
Bosna Hersek : Mostar , Saraybosna ve Zenica’da .
Makedonya : Üsküp (ayrıca Batinci köylerinde,Dračevo , Indžikovo, Ljuboš, Ljubin, Kjojlija, Konjare, Petrovec , Ržaničino’da) Veles (ayrıca Crkvino ve Gradsko köylerinde ) Prilep (ayrıca Desovo, Lažani ve Žitoše köylerinde) ve Kalkandelen’de
Hırvatistan : Sisak ve Zagrep’de
Slovenya : Ljubljana
Türkiye : İstanbul, İzmit, İzmir ve Sakarya (Soyadları genellikle Albayrak, Bayrak, Büyükbayrak, Esen (Šemsović), Sancak, Yener ve Yenibayrak olanlar).
Rusya : Moskova
Batı Avrupa: Avusturya, Belçika, Danimarka, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, İsveç ve İsviçre’de
ABD : New York (özellikle Brooklyn’de)
Avustralya’da

YORUM YAP