Sancak Boşnak Tarihine İsmi Altın Harflerle Yazılmış Bir Boşnak Büyüğü: Şemsudin Kuçeviç » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 04:59

Sancak Boşnak Tarihine İsmi Altın Harflerle Yazılmış Bir Boşnak Büyüğü: Şemsudin Kuçeviç

Sancak Boşnak Tarihine İsmi Altın Harflerle Yazılmış Bir Boşnak Büyüğü: Şemsudin Kuçeviç
Son Güncelleme :

13 Eylül 2023 - 21:11

21. ASIRDA SANCAK BOŞNAK TARİHİNE İSMİ ALTIN HARFLERLE YAZILMIŞ BİR BOŞNAK BÜYÜĞÜ: ŞEMSUDİN KUÇEVİÇ (1959-2017)
■ Hapse atıldı, işkence gördü. Sonuçta halk onu seçti ve Sancak Bölgesi, Tutin şehrinde seçimle zafere ulaştı ve Tutin şehrinin belediye başkanı yaptı.
➡️ 1991-2000 döneminde, Sancak’ta, cinayet, adam kaçırma, tecavüz, soygun, Boşnak mülkünün tahrip edilmesi, saldırı ve dini binaların tahrip edilmesinden yasadışı tutuklamalara kadar tüm vahşi suçların unsurlarıyla Boşnakların klasik bir “etnik temizliği” gerçekleştirildi.
 
➡️ Dönemin Boşnak Ulusal Hareketi’nin (SDA Sancak) bir üyesi, önde gelen bir ulusal siyasi şahsiyet olan Şemsudin Kuçeviç tutuklandı ve ağır işkencelere maruz kaldı. Şemsuddin’in mutlak ahlaki zaferinin nihai sonucuyla, ona karşı uzun süredir devam eden aşamalı bir yargılama yapıldı.
 
➡️ Kuçeviç aleyhindeki aşamalı dava, tutuklanması ve çeşitli işkence biçimlerine maruz kaldığı bir hapishanede birkaç ay boyunca yasadışı olarak tutulmasından önce geldi. Miloseviç’in devlet polis aygıtı, Boşnak halkının temsilcilerine karşı neredeyse her türlü vahşi şiddeti kullandı.
 
➡️ Gözaltına alınıp Novipazar polisi tarafından karakoluna götürüldükten sonra Kralyevo polis karakoluna götürülen merhum Şemsudin Kuçeviç, Sırbistan İçişleri Bakanlığı mensupları tarafından altı tam gün boyunca uykusuz, susuz, yemeksiz ve yiyeceksiz en ağır işkencelere maruz kaldı. Radyatöre bağlamak, ayak tabanlarına sopa vurmak, su dökmek, elektriği açıp ıslak tene bağlamak, on polis memurunun vücudunun her yerini copla dövmek gibi işkenceler devam etti, ardından “müfettişlerin” yüksek sesle çaldıkları o zamanki Sırp folk şarkıları zorla dinletildi
 
➡️ Tutin belediye başkanı adayı ve cumhuriyetçi bir parlamenter olarak merhum Şemsudin Kuçeviç, cezaevinden çıktıktan sonra, seçim sürecinin gelmesiyle mutlak zaferler kazandı. Kendisi ve Boşnakların büyük düşmanı Slobodan Miloşeviç’in ve düşman rejiminin düşüşüne tanık oldu.
 
➡️ Siyasi kariyeri boyunca, merhum Şemsudin Kuçeviç, Boşnakların yararına çalışmaya kararlıydı.
 
➡️ 2017 yılında bir trafik kazasında öldü.
 
➡️ RUHU ŞAD OLSUN …
 
NUSRET SANCAKLI
 

YORUM YAP