Sancak Bir Devlet Olmayı Başarabilecek Mi? » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 11:09

Sancak Bir Devlet Olmayı Başarabilecek Mi?

Sancak Bir Devlet Olmayı Başarabilecek Mi?
Son Güncelleme :

21 Eylül 2018 - 10:49

 

Nail Pinduk  Kosova Prizren

Yıllardır , Sancak’ın  statüsü hala  sessizliğini koruyor. Yollar bizi nereye götürüyor? Sancak’ı iki parçaya bölündü, kimse kimseye, nereye gidiyoruz, kimin, kiminle, düşmanlarla gitmek istiyor muyuz? Sancak’ın sorusu hala sessizdir, seçimlerden hemen önce, birileri hatırlayacaktır, sadece hadi hatırlayalım. İnsanlar bir sürü olarak gittmekte.

Sancak,ta son yıllarda işsizliği yükselirken ve işsizlerin% 80’ine gelirken, devlet işsizliğin% 12’sinde  olduğuna dair yanlış bilgi veriyor. Devlet sadece Belgrad’ı bu sayıdaki işsizle mi düşünüyor? Sancak,ı kimse bahsetmiyor, sadece oy kullanmak için hatırlanıyor, bu yüzden bir sonraki seçimlere kadar tekrar unutuluyor Birbirimizi tartışırken tartışırız ve paylaşırız, Sancak ağrılarından acı çeker, aç olan insanların gözyaşları.

Sancak yolunu nereye götürüyor? Bazı liderler Boşnak olduklarını söylüyorlar, fakat hiçbir şekilde Sancak’ın Bosna’ya ait olmadığını, bazıları Sancaklı olduklarını söylüyorlar, ama  Sancak’ın bağımsız olmadığını öne sürüyorlar. Amerika ve Avrupa her sene bizi Sancak’ın statüsünü çözmek için teşvik ederken, birbirimizle daha fazla mücadele etmek istiyoruz. Sancak’ın statüsünü çözmek için ilk adım, halkın birliği önemlidir. Ulus inancını (dinini) unutmuş,halk partileri seçmiş, eğer partimin bir üyesiyseniz, benim dostumsunuz, eğer diğer partinin bir üyesiyseniz, benim düşmanımsın. İster inançlı, ister inanmayan bir insansınız, başka uluslar da olmanız farketmez, ya da önemli değil, parti ya da parti üyesi olmanız önemlidir. Hiçbir yere ulaşılamakta bu şekilde.Sancak’taki insanlar nasıl olurlar, sorgulanırlar ve nerede olduğunuz, nerede yabancı olduğunuz, bir işiniz olursa olsun, size yardımcı olabilirler. Sancak halkı olarak Boşnaklar nereye gidebilir? Avrupa’ya , her gün onlarca otobüs Sancaktan gitmekte. Evlerimizi ailelerimizi terk ediyoruz,orada bir parça ekmek  için kendimizi küçük düşürmeye gidiyoruz.

Bu esnada Kosova Sancak’ın Kosova’ya katılmasını istiyor.

Nereye gittiğimizi bilmiyoruz, ikimiz de önderlik edemiyoruz, ne de bir amacımız var. Bildiğimiz tek şey, bir millet olarak yavaş yavaş yok olduğumuz, boş evlerin kaldığı, şüphelenmeyen, aç bir toprak, aç insanlar olduğu. Kendimize çektirmek için, Avrupa’dan, gençliğimizin kendi ülkeleri yerine başka ülkeler inşa edeceğini sormak için kullanılırız.  İçinde bulunduğumuz ülkenin ekonomik sistemi, Sancak dahil olmak üzere tüm devleti yıkıyor, birkaç yıl içinde bir protesto olursa ancak o zaman,  belki de Sancak o zaman devlet olur …  insanlar, o günü fakirlik ve açlıkla beklemekte sadece…Sancak ne zaman Bir Devlet Olacak Peki…

YORUM YAP