RUMELİ » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 23:56

RUMELİ

RUMELİ
Son Güncelleme :

06 Mart 2017 - 13:54

 

 

İsmail Akyıldız

RUMELİ DEMEK BİR UCU MALAZGİRT DİĞER UCU KARADENİZ SON UCU VİYANA KAPILARINA DAYANAN ÖNCE BÜYÜK SELÇUKLU SONRA OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN SAHİP OLDUĞU SİYASİ,FİZİKİ VE BEŞERİ ÇOĞUNLUĞU İSLAM VE DİĞER DİNLERDEN OLUŞAN TOP YEKÜN COĞRAFYADIR.

Daha sonraki yıllarda Fransız devrimi ile başlayan Ulus devletler akımı Osmanlı coğrafyasından etkilemiş,irili ufaklı Ulusal Bağımsızlıklarını ilan edip,tarih sahnesinde yerlerini almışlardır.

Osmanlı’nın en büyük mirasçısı olarak Türkiye Cumhuriyeti’de bu coğrafya üzerindeki büyük bölümü Asya kıtasın’da diğer kısmı Avrupa kıtasın’daki topraklar üzerinde kurulmuştur.

Rumeli ismi zamanla Asya Kıtasını terk ederek  Balkan Coğrafyasındaki Bölgeleri kapsar duruma gelmiştir.

Bugün Türkiye Cumhuriyet’i içerisindeki tüm Balkan kökenli vatandaşlar;

(Boşnaklar,Arnavutlar,Makedonlar,Pomaklar, Romenler,Romanlar,Selanik göçmenleri,Türkmen ve Yörükler v.s) kendilerini Rumeli’li olarak tanımlayarak aslında Avrupalılıklarını ifade etmektedirler..

Rum-eli kelimesi ne yazık ki Anadolu insanımızca tam olarak anlaşılamamış bu sebeplede dışlayıcı bir yoruma yol açmıştır.

Nüfusları etkiledikleri ailelerle 30 milyonu aşkın Türkiye’nin Hakkari şehrine kadar yayılmış bu kişiler Türkiye Cumhuriyetini Asya kıtasın’da diğer yaşayanlarla kuran asli unsurlardır.Her zaman bunu gurur vesilesi sayarlar.Bunu da belirtmek isterim.

Cumhuriyet’in ilerleyen yıllarına Asya kıtasın’daki yaşayan nüfus kendisini Anadolu’lu kimliğiyle tanımlayarak ortaya suni olarak(doğal olmayan) iki bölgesel kimlik çıkmıştır. Anadolu’lu ve Trakyalı(Traklar aslında o yörenin en eski kavimleridir).

Söylemlerde başlayan alt kimlik tanımlamalarında bu bölgenin insanları ya hiç söylenmemekte yada en son benimsenen haliyle bir azınlık gibi ifade edilmektedirler.

Örnek vermek gerekirse, Bağımsız bir ülkeye sahip Bosna-Hersek’li Boşnaklar Türkiye’de kendi ülkelerinden daha büyük bir nüfusa sahiptir.

Boşnaklar Türkiye’nin Türkler ve Kürt vatandaşlardan sonraki en büyük nüfusuna sahip insanlarıdır.Bu yüzden azınlık olarak bakmamalı ve Rumeli kelimesini de iyi anlamalıyız diye düşünmekteyim.

YORUM YAP