Partizandı Ama Hiçbir Zaman Komünist Olmadı.. Nurija Pozderac'ın Hayatı.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 14:44

Partizandı Ama Hiçbir Zaman Komünist Olmadı.. Nurija Pozderac’ın Hayatı..

Partizandı Ama Hiçbir Zaman Komünist Olmadı.. Nurija Pozderac’ın Hayatı..
Son Güncelleme :

13 Haziran 2023 - 1:11

Bir 1 kişi görseli olabilir

FAŞİSTLERİN TEKLİFİNİ REDDETTİ, PARTİZANLARA KATILDI AMA, HİÇBİR ZAMAN KOMÜNİST OLMADI; NURİYA POZDERAC 80 YIL ÖNCE BUGÜN ÖLDÜ.
Ocak 1892’de Murat Aga Pozderac’ın oğullarından biri olarak Cazin’de dünyaya geldi. Nurija Pozderac, ağa, partizan, mümin ve salih bir Boşnak idi.
İkinci Dünya Savaşı’ndan önce, Pozderacların mülkü 6.300 dönümlük araziydi ve resmi olarak Bosna Hersek’teki en büyük toprak sahipleriydiler.
Zamanın en güçlü siyasetçilerden biri olan ve Faşist Almanya ve İtalya’nın uydusu olan Hırvatistan Bağımsız Devleti’nin başkanı Ante Paveliç, ona yardımcılığını teklif etti. Nuriya bu teklifi reddetti ve Partizanlara katıldı.
1942-1943 yılları arasında Yugoslavya Anti-Faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi (AVNOJ) Yürütme Kurulu Başkan Yardımcılığı yaptı.
İngiliz tarihçi Noel Malcolm, “Bosna Tarihi” kitabında, “ancak iyi ile kötü arasında kesin bir ayrımın bir ağayı partizana götürebileceğini” yazdı.
Savaştan sonra da Komünist Partisine hiç katılmadı ve ömrünün sonuna kadar mümin olarak kaldı.
Haziran 1943’te öldü.
“Yad Vashem” Anma Merkezi, Nuriya ve eşi Devleta’ya, 1941’de bir grup Yahudiyi Jasenovac kampına sürgün edilmekten kurtardıkları için “Uluslar İçinde Dürüstler” unvanını verdi.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP