Osmanlı Ordusundda Görev Yapmış Bir Boşnak Büyüğü : Açif Efendi Hacıahmetoğlu » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 02:04

Osmanlı Ordusundda Görev Yapmış Bir Boşnak Büyüğü : Açif Efendi Hacıahmetoğlu

Osmanlı Ordusundda Görev Yapmış Bir Boşnak Büyüğü : Açif Efendi Hacıahmetoğlu
Son Güncelleme :

09 Mart 2023 - 20:59

 
Açif efendi Hacıahmetoviç, iki dünya savaşı arasında en önde gelen Sancak politikacılarından biridir. 1887 yılında Yenipazar’da doğdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu Manastır’daki askeri Okulu’ndan mezun oldu. Mezun olduktan sonra yüzbaşı rütbesi ile Osmanlı Türk Ordusunda göreve başladı.
Yugoslavya SHS Krallığında milletvekili olan Açif efendi, Boşnak-Müslüman partisi Cemiyet-el-İslam’ın kuruluşu için çalışanlardan biri oldu. Bu parti Sancak, Makedonya ve Kosova’daki Boşnak ve Arnavutları bir araya getirmeyi amaçlıyordu.
Zamanın Sırp Hırvat Slovenya (SHS) kralı Aleksandar ve Nikola Paşiç’in diktatörlüğüne boyun eğmek istemedikleri için parti’nin 1924’te çalışması yasaklandı. Sancak bölgesinde Müslüman nüfusun Sancak’tan Türkiye’ye göçünü durdurmaya çalıştığı için takdir gördü.
İkinci Dünya Savaşında Sancak’ın merkez şehri olan Yenipazar’ın Boşnaklara soykırımm yapana Kraliyet ordusu çetniklerden savunmasında aktif olarak katılan Boşnakların liderlerinden biri oldu.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONUNDA, TİTONUN PARTİZANLARI ARALARINDA ÇETNİKLERE KARŞI SANCAK VE BOŞNAKLARI SAVAŞARAK SOYKIRIMDAN KURTARAN AKİF EFENDİ HACIAHMETOVİÇ’IN DE OLDUĞU 1500 SANCAKLI BOŞNAK KAHRAMANI KENDİ SAVAŞ MSHKEMESİNDE YARGILAYARAK YENİPAZAR’IN HACET SEMTİNDE KURŞUNA DİZDİLER.
AYNI PARTİZANLAR, KENDİLERİNE KARŞI YÜRÜTTÜKLERİ İÇ SAVAŞI KAYBEDİP BOŞNAKLARA SOYKIRIM YAPMIŞ OLAN NAZİ VE İTALYAN FAŞİSTLERİ YANLISI KRALİYET ÇETNİK ORDUSUNDAKİ IRKÇI SIRP VE KARADAĞLI ÇETNİKLERDEN %90’INI AFFETTİ !
 
NUSRET SSANCAKLI

YORUM YAP