Mesudiyeli Boşnakları Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 22:30

Mesudiyeli Boşnakları Tanıyalım

Mesudiyeli Boşnakları Tanıyalım
Son Güncelleme :

03 Ağustos 2017 - 13:43

Mesudiye Boşnakları

Hazırlayan: Şevket KUCEVİC

Mesudiye ,Bursa ili İnegöl ilçesine bağlı Boşnakların yaşadığı mahallelerden biridir.1895 yıllığına göre 41 haneli bir köydür burası.Önceleri Ertuğrul Sancağı’na bağlıyken 1926 yılında İnegöl’le birlikte Bursa’ya bağlanmıştır.İnegöl’ün kuzeyindeki bulunan köy bugün mahalle statüsündedir.

Mahallenin kurucusu Boşnaklardır (11 aile tarafından kurulmuştur). 1900’lü yıllarda genelde Bosna’dan Bihaç,Banjaluka,Mostar,Konjic,Vişegrad ve Kljuc şehrinden  gelenler yerleşmiştir.  Önceleri Ertuğrul Sancağı’na bağlı olup, 1926 yılında İnegöl’le birlikte Bursa’ya bağlanmıştır. İnegöl’ün hemen kuzeyinde bulunan köy, 1947 yılına kadar İnegöl’e bağlı bir Boşnak köyü iken mahalleye dönüşmüştür.İlk göç ettiklerinde çocuklarını lokantalara  verirlermiş.

Mesudiye’de yerleşik olan Boşnak nüfusa Kırklareli ve Eskişehirden gelen Boşnaklar da eklenmiştir.Bunun yanında 1992-1995 savaşında Bosna’dan gelen ve savaştan kaçan Boşnaklar da  misafir edildi.

Mesudiye Boşnakları da tüm Türkiyeli Boşnaklarda -maalesef- olduğu gibi Boşnak kültürü eskisi kadar yaşamamaktadırlar.Ancak İnegöl’de kurulan İnegöl Bosna Hersek Türkleri Derneği ile kısmen de olsa Boşnak kültürü yaşatılmaktadır. Boşnakça 50 yaş ve üzeri yaşa sahip Boşnaklar tarafından konuşulmaktadır.Gençlerde ise maalesef Boşnakça konuşma ve bilme zayıftır.Boşnakça ,dernek tarafından öğretilmeye çalışılmakta ve gençler de öğrenmeye heveslidir.

Mesudiye Mahallesinin 22.000 nüfusu vardır.Ancak tamamı Boşnak değildir.Mahallede ortalama 100 hane kadar  Boşnak vardır.Buradaki Boşnaklar iş nedeniyle diğer şehirlere göç edenler de olmuştur.

Burada yaşayan Boşnaklar genelde tarım ağırlıklı olmak üzere geçimlerini sağlamaktadır.Mahallede patates,pancar ve ayçiçeği üzerine tarım yapılmaktadır.Bunun yanında lokantacılık da yaygındır. Bu mesleklerden başka mobilyacılık ,ayakkabıcılık  da diğer esnaf grupları arasında yer alır.Boşnakların Mesudiye’de ticarette ağırlığı vardır.

İnegöl Mesudiye Boşnakları arasında atanınmış isimler de vardır.Örneğin Bursa Bosna Derneği başkanı Ahmet Yıldız ( Kazaferoviç),MHP İlçe belediye meclis üyesi Enver Aybey ve Taşyakan İnşaat bunlara örnektir.

Mahallede bulunan Boşnak sülaleler şunlardır:Dizdareviç-Şuliç-Gogiç-Bilakçiç-Botaniç-Mujkiç-Maşiç-Kazaferoviç-Poturoviç-Ruşlanoviç-Piriç-Kozunc

Kaynak:

-Mektup Dergisi,

-bursa.com,

-wikipedi

-Bursa Bosna Derneği Başkanı Ahmet YILDIZ

YORUM YAP