Lahey'den 'Bosna Kasabı'na Ret ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 10:09

Lahey’den ‘Bosna Kasabı’na Ret !

Lahey’den ‘Bosna Kasabı’na Ret !
Son Güncelleme :

19 Mayıs 2017 - 9:58

Zeynep Işıl Hamziç. Hollanda’nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), soykırım suçundan yargılanan Bosnalı Sırp general Ratko Mladiç’in tedavi olmak üzere Rusya’ya gitmek için Lahey’de mevkuf bulunduğu cezaevinden geçici olarak salıverilmesi talebini reddetti.

Savaş suçlarından yargılanırken tedavi olmak için izin alarak Sırbistan’a giden ve bir daha Lahey’e dönmeyeceğini açıklayan Sırp Radikal Partisi Başkanı Voyislav Şeşely’in izinden giden Mladiç, sıhhi durumu nedeniyle hayatının tehdit altında olduğunu ileri sürerek mahkemeden Rusya’da tedavi olabilmek üzere geçici olarak serbest bırakılmasını talep etmişti.

Lahey’deki hapishanede ihtiyaç duyduğu tedaviyi alamadığına ilişkin bir hekim raporu da hazırlatan Mladiç, mevkuf bulunduğu 6 sene içerisinde sıhhi vaziyetinin ağırlaştığını ve hayatını tehdit eder hale geldiğini ileri sürdü. Avukatları aracılığıyla hakimlere ulaştırılan dilekçede Mladiç’in inme ya da kalp krizi riski ile karşı karşıya olduğu ileri sürülmüştü.

Mahkeme, Rusya hükümeti tarafından Mladiç’in yeniden mahkemeye teslim edileceğine ilişkin bir garanti sağlanmasına rağmen Mladiç’in geri döneceğinden emin olunamadığı için talebin reddedildiğini duyurdu.

ICTY’nin kararına ilişkin bir açıklama neşreden Rusya Dışişleri Bakanlığı, mahkemenin kararının şaşkınlıkla karşılandığını ifade etti.

Kaynak: Zambak.ba

YORUM YAP