"Koriçanski Stijene (Koriçan Kayalıkları) Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 04:51

“Koriçanski Stijene (Koriçan Kayalıkları) Katliamı

“Koriçanski Stijene (Koriçan Kayalıkları) Katliamı
Son Güncelleme :

25 Mart 2017 - 2:39

25 YIL ÖNCE BUGÜN: 24.03.1992

SERBEST BIRAKILAN 1 200 BOŞNAK ve HIRVAT ESİR ARASINDAN 200 KİŞİ YOLDA OTOBÜSTEN İNDİRİLİP;

ÖNCE PARA VE DEĞERLİ EŞYALARI ALINDI,

SONRA, BİRER BİRER, DAHA SONRA ÜÇER ÜÇER KATLEDİLDİLER.

YETMEDİ; ÜZERLERİNE EL BOMBALARI ATILDI.

ARALARINDAN 12 KİŞİ YARALI OLARAK KURTULDU VE BU KATLİAMI MAHKEMEDE ANLATTILAR.

Uluslararası Gazeteciler tarafından, Bosna Hersek, Priyedor şehrindeki, Sırpların kurduğu “Trnopolje” ve diğer esir kampları ortaya çıkarıldıktan sonra, yapılan uluslararası baskılar sonucu 1 200 Boşnak ve Hırvat esir, otobüslerle esir kampından alınarak Bosna Hersek Ordusu’nun kontrolündeki bölgeye götürülürken, Vlaşiç Dağı yakınlarında, Sırp paramiliter polis güçleri (“mice” ve “crvene beretke” adlı gruplar) tarafından durdurulmuş ve aralarından 200 kadar esir seçilip otobüslerden indirildikten sonra, “Koriçanski Stijene (Koriçan Kayalıkları)” denilen mevkiye götürüldüler.

Burada, esirlerin eşyaları arasında ve üzerlerinde bulunan para, değerli eşyalardan ne var ne yok hepsi alınarak esir Boşnak ve Hırvatları önce soydular.

Sonra, birer birer kurşuna dizmeye başladılar. Bu eylemin vakit aldığını görünce, çevrede duyulacağından korkup, daha sonra üçer üçer öldürmeye başladılar. Hepsini katlettiklerinden emin olmak için üzerlerine birkaç tane el bombası attılar.

Ancak, aralarından 12 kişi yaralı olarak sağ kurtulup, daha sonra Lahey Adalet Dıvanı, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yaşanan katliamı tüm Dünya’ya anlattılar.

(Na današnji dan 1992. godine pripadnici rezervnog sastav policije Republike Srpske i članovi interventnog voda Centra javne bezbjednosti (CJB) iz Prijedora, počinili su masakr na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić, ubivši preko 200 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti. Nakon što je grupa od 1 200 civila, bošnjačke i hrvatske nacionalosti, puštena iz logora Trnopolje kod Prijedora i upućena na teritoriju pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine u srednjoj Bosni, konvoj je zaustavljen u blizini planine Vlašić prilikom čega je oko 200 civila izvučeno iz autobusa a nakon toga odvedeno na lokalitet Korićanskih stijena i tamo strijeljano. Interventni vodovi srpske policije, poznati pod nazivom “Mice” i “Crvene beretke” oteli su sav nakit, novac i ostale vrijedne stvari od zarobljenih Bošnjaka i Hrvata a potom ih ubijali jednog po jednog uz samu liticu, a zatim u grupicama od po tri člana. Nakon što su likvidirani na njih je bačeno nekoliko ručnih bombi. Samo dvanaest civila je uspjela preživjeti i opisati ovaj događaj pred Haškim sudom.
Izvor: www.bosnae.info)

YORUM YAP