Kime Karadağlı Denir Kime Denmez ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 22:30

Kime Karadağlı Denir Kime Denmez ?

Kime Karadağlı Denir Kime Denmez ?
Son Güncelleme :

07 Haziran 2023 - 0:13

GERÇEK KARADAĞ VE GERÇEK KARADAĞLILAR İLE DOĞU HERSEKLİ VE GÜNEY SANCAKLI BOŞNAKLAR !?
HARİTA VE ARŞİV ASLA YALAN SÖYLEMEZ
Harita 1: Gerçek Karadağ sınırları haritada 18. asır dönemi (18th century) diye gösterilmiş Cetinye şehri ve civarındaki 4 ilçeden (Katun, Riyeka Lyeşanska ve Crmnica) oluşan bir bölgedir. Bu bölgeden olanlara Karadağlı (Crnogorac) denir !
Eski Karadağ yaygın olarak da bilinen Montenegro, veya “Gerçek Karadağ” gerçek Karadağlıların ilk yerleşim yeri olan bir bölgedir. Tarihsel bağlamda, Karadağ Prensliği’nin ve Karadağ kökenlilerin gerçek vatanıdır. Bölge uluslararası alanda 1878’de Berlin Antlaşması ile tanınmıştır..
1830 yılında Karadağ ile kuzeydoğudaki Brda bölgesi birleşmiş ve 1852’de Osmanlı Türk Devleti sınırları içinde kurulan Özerk Karadağ Prensliği toprakları olmuştur. Her iki bölgede 7 aşiret; Vasoyeviç, Byelopavliç, Piper, Bratonojiç, Moraça, Rovçan ve Brda bölgesindeki bir kısım Hristiyan Kuçlar yaşamakta idi. Medun ve civarındaki Kuçlar ve onların güneyindeki Hotlar bu iki bölgeye (Crna Gora ve Brda) ait değiller.
Karadağ bölgesinde yaşayanlara Karadağlılar, Brda bölgesinde yaşayanlara da Brcani denir. Bu bölgelerden olmayanlara Karadağlı denmez !
Doğu Hersek bölgesinde yaşayanlara Hersekliler, Boka Körfezi bölgesinde yaşayanlara Bokelyler, Güney Primorye’de (Crnogorsko primorje) yaşayanlara Prşmorci, Adriyatik kıyılarında yaşayanlara sadece Krayinalılar, doğudaki Malesiya bölgesinde yaşayanlara Malisorlar ve Güney Sancak’ta yaşayanlara da Sancaklılar (Sandžaklije) yani Boşnaklar denir (Rojaye, Plav, Gusinye, Prtnica, Berane, Kolsşin, Akova/Bijelo Polje, Taşlıca/Pljevlya).
Harita’da 1859 yılı ile gösterilen topraklar, 1852’de Özerk Karadağ Prensliği’nin yönetimi altına aldığı topraklardır.
Harita’da 1878-1884 yılları ile gösterilen topraklar, Berlin Kongresi katarları ile kurulan Karadağ Krallığına verilen ve 1878’den sonra Karadağ Krallığının Osmanlı Türk devletinden işgal ettiği, o dönemde tek bir Karadağlı’nın (Crnogorac) yaşamadığı topraklardır.
Haritada 1913 yılı ile gösterilen Tarihi Bosna’nın ve Osmanlı Türk toprağı olan Sancak Bölgesi toprakları olup Balkan Savaşlarında Karadağ Krallık Ordusu tarafından işgal edilmiş Boşnak topraklarıdır.
Gerçek Karadağ (Crna Gora/Montenegro) ve Karadağlıların (Crnogorci) toprakları haritada “18th century” ve “1859” ile ve harita 2 ile harita 3’te gösterilmiş bugünkü Karadağ Devleti idaresi altındaki toprakların sadece üçte biri (1/3) kadar olan topraklardır.
Harita 4’te ise 1878 yılına kadar Osmanlı Türk Devleti toprakları olan Bosna Eyaleti ile Sırbistan ve Karadağ Özerk yönetimleri altındaki topraklar dahil Batı Balkanları gösteren resmi bir haritadır.
Haritada görüldüğü gibi, Sancak Bölgesi, Bosna Eyaleti’nin Yenipazar Sancağı olarak Sırbistan ve Karadağ arasında Boşnak ve kısmen Arnavutlar ile Türklerin yaşadığı tarihi Bosna toprağı.
Nasıl oluyor da Doğu Hersek’ten, Boka Korfezinden, Sancak’tan Türkiye’ye özellikle 1878’den sonra göçürülmüş olanlar Karadağlı (Crnogorac) oluyor ?
Bilimsel ve tarihsel olarak olamaz !
Bireysel olarak “Ben Karadağlıyım” diyen herkes Karadağlıdır. Ancak, bu insan hakkı kimseye “Biz Karadağlıyız” diyerek kendinden başkaları hakkında kimlik beyan etme hakkını vermez ! Kimse kendinden başkasının kökeni hakkında bilimsel genetik sonuçları açıklamak dışında ahkam kesmez hele Boşnaklar şudur, budur deme hakkına sahip değildir; bu ırkçılık ve bir çeşit faşizmdir.
Günümüzde Karadağlılar, onların kimliklerine saygı gösteren vatandaşları Güney Sancaklı ve diğer bölgelerde yaşayan Boşnaklara çok ihtiyaçları var.
Son 3 yılda Karadağ’daki Sırplar ve Sırbistan, Karadağlıları bir ayrı ulus, Karadağ Devletini ayrı bir devlet olarak görmediklerini, Karadağlıları Sırp ve Karadağ da büyük sırbistan toprağı olarak gördükleri çok net ortaya çıkmıştır. Karadağlıların Boşnaklara, Boşnakların da Karadağlılara ihtiyacı var ve herşeyden önce birbirlerinin kimliklerine, inanç ve kültürlerine saygı duymak zorundalar.
Bunun da bu yıl gerçekleştiği gözüküyor.
Bu durumda Türkiye’de 10 yıl önce başlatılan “Karadağcılık” hareketinin arkasında o zamanın Karadağlı çetnik Sırplarının bir projesi olup olmadığı tartışma konusudur.
Sırp yapamadıkları Boşnakları önce Müslüman Karadağlı sonra sadece Karadağlı yapıp ardından “Karadağlılar Sırptır” büyük sırbistan tezi doğrultusunda onları Sırplaştırnak için oynanan bir oyun olup olmadığı ciddi bir şekilde düşünülmelidir !?
 
Kaynak: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003223577516
 

YORUM YAP