Keşan'ın Boşnak Köyü Yeniceçiftlik » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 10:32

Keşan’ın Boşnak Köyü Yeniceçiftlik

Keşan’ın Boşnak Köyü Yeniceçiftlik
Son Güncelleme :

12 Kasım 2015 - 11:54

KEŞAN YENİCEÇİFTLİK BOŞNAKLARI

Yeniceçiftlik,Edirne İli Keşan İlçesine bağlı bir köydür.Köyün Edirne’ye uzaklığı 114 km,Keşan’a ise 7 km’dir. Köyün eski adı 1928 yılı kayıtlarında Çiftlik olarak geçmektedir.
2022 Nüfusu 225 ‘tir.Keşan’ın batısında ve D 110 ve E 90 uluslararası İpsala-Keşan yolu üzerindedir.Köyün geçim kaynakları Tarım ve Hayvancılıktır.Keşan’dan Avrupa’ya açılan kapısı sayılır.Yeniceçiftlik Köyü tamamen Boşnaktır.Yeniceçiftlik köyünde Boşnakça konuşulmaktadır.

BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ
Keşan ilçesine bağlı Boşnak göçmenlerinin çoğunlukta olduğu bir köydür.Şimdiki Sancak Bölgesine dayanan kökleri ile zorunlu göçe maruz kalan Boşnak göçmenleri köyün yerleşim bölgesinde yeralan Hasan (Yenice) Bey’in çiftliğine gelerek yerleşmişler. Toprak Reformunun ardından beyin arazileri çalışanlara dağıtılmış ve bugün varolan köy teşekkül etmiştir.

Keşan Tarihi isimli kitabın yazarı Hilmi Dinçer’e göre Keşan ilçesinin ilk yerleşim yeri bu köy civarındadır.Ne kadar gerçek ne kadar değil bilemiyoruz tabii.

Göç aldığı kadar oldukça göç veren bir köydür de Yeniceçiftlik. Adını da Hasan Yenice isimli Beyin çiftliğinden esinlenerek Yeniceçiftlik olarak tescillemişlerdir. Köyün en güzel yemeği Boşnak böreğidir. Üsküp ve Karadağ göçmenleri de vardır

Köye 1928 tarihinde göç etmiş Savin Bor’lu Rastoderler 7 hane ve 35 kişi ile gelip yerleşmiştir.( şimdi 10 hane var) Bir kaynakta ise 1934 tarihinde 1 ailenin ( 7 kişilik) ilk kez göç ettiği yazılıdır.Rastoder sülalesi dışında 5-6 hane Hadroviçler,2 hane kadar Kruşçiçeli Liçinalar ve 1968 yılında 12 kişilik 2 hane kadar köye göç etmiş Redzoviçler ve Gülekler yaşar.Bu ailelerin tamamı Berane’den göç etmiş köyde Bosna Hersek’ten sadece 1 aile bulunmaktadır.Köyde ayrıca Ramçiloviçler de yaşamaktadır.

Köy hiçbir zaman kalabalık rakamlara ulaşamamıştır.Köye gelen Boşnaklar tüm hemşehrilerinde olduğu gibi çalışkanlıklarını ortaya koymuştur.Zaman içerisinde Trakya köyleri büyük şehirlere göç etmeye başlamış ,Yeniceçiftlik de bundan etkilenmiştir.Günümüzde gayet sakin bir 25-30 hanelik köydür.
Köy kadınları pitalarımızı ve mantijamızı hala harika bir şekilde yaparlar.Boşnakça konuşulması ise maalesef 50 yaş üstündeki Boşnaklar tarafından devam ettirilmektedir.Gençler arasında ise her yöremizde olduğu gibi maalesef çok çok az bilinmekte ve konuşulmaktadır.

Köyde Boşnak adetleri yerini Trakya adetlerine bırakmaya başlamıştır.Buna en güzel örnek düğünlerde Akerdeonun yerini Trakya havasının almasıdır.Köy Boşnak olduğu halde mezarlıklarda isimler Türkçe yazılmıştır.Ancak bu adet 2011 yılında vefat eden Elez Şabotiç’in mezar taşına Boşnakça Elez ŞAbotiç-Tucanje Berane Crna Gora yazılmasıyla bozulmuştur. Yeniceçiftlik Köyü tamamen Boşnaktır. Yeniceçiftlik köyü, İstanbula ve İzmir’e göç vermiştir.

YENİCEÇİFTLİKLİ TANINMIŞ BOŞNAKLAR
Adnan Liçina ( Yıldırım Mahallesi Muhtarı),Semih Şeftali ( Tefal Eski Genel
Müdürü),İlyas Şeftali ( Eski İl Genel Meclis Üyesi),Hasan Eler ( eski milletvekili)

KÖYÜN MUHTARLARI
2009 ERDİNÇ ŞEFTALİ
2004 SEYNUR BADEM
1984-1999 SEYNUR BADEM
1979 VEHBİ DİNÇ

Kaynaklar:
-wikipedi
-Antoloji.com
-Koyumuz.net
-Bosnak Dünyası Ağustos 2017 Sayısı
-Bilgi-bilgi.com
-Kesantb.org.tr
-https://www.youtube.com/watch?v=LN2cQj5EAWA
-Muhtar Erdinç Şeftali
-Boşnaklar Türkiyenin Sadık Vatandaşları,Sait Kaçapor
-https://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/trakya/7688/0180594.pdf?sequence=1
-nufusune.com

YORUM YAP