"Homojen Sırbistan Muhtırası" Sırpların Hırvat ve Boşnakları Yok Etme Planı » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mayıs 2024 - 10:11

“Homojen Sırbistan Muhtırası” Sırpların Hırvat ve Boşnakları Yok Etme Planı

“Homojen Sırbistan Muhtırası” Sırpların Hırvat ve Boşnakları Yok Etme Planı
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2018 - 11:12

Hazırlayan:Eldina Selimoviç Boşnak Medya Bosna

STEVAN MOLJEVİC’İN BOŞNAKLARI VE HIRVATLARI YOK ETME PLANI

 30 Haziran 1941 yılında yayınlanan “Homojen Sırbistan Muhtırası” Banja Luka dan gelen Stevan Moljevic adlı bir avukat tarafında yayınlandı ve çetniklerin hareket etmesine ve Sırp olmayan etnik gruplarının yok edilmesinin de sebebi oldu…

 

Moljevic′in satıralarda şu şekilde yazmakta:

1918 yılında Sırbistanın sınırların belirlenmemiş olması devlet düzenimizde büyük bir hataydı. O hata bugün düzenlenecek,  yada asla. O sınırları bugün belirmek lazım ve o bölgelerin içinde Sırplar yaşadığı bölgeler ve denize yakın olan bölgeler de olacak bu çok önemli.

-Sirpların Hırvatların bölgesinden ve Hırvatların Sırp bölgesinden çıkması huzuru sağlamak için en doğru yolu olur.

 

Homojen Sırbistanın konsepti ve amacı “Büyük Yugoslavyayı“ yaratmak ve onun içinde “Büyük Sırbistanı” yaratmak oldu. Moljevic Yugoslavya devlete karşı olmadı ama Sırbistan’ın sınırlar belirmesini istedi ve Sirbistan’ın bölgelerde etnik homojen olmasını istedi.

 

1941 yılın sonunda Moljevic Dražo Mihailovic′in merkezin üyesine Dragiši Vasiću bir mektup yolluyor. Mektubun içinde etnik temizlemesi ve sınırların belirmesine için gereken talimatlar yazar:

 

Hırvatlardan sınır çekmesi için haritayı bu mektupta yolluyorum size . Şimdi asıl mesele bunu yapmak için yol bulmaktır:

1.)    Söz konusu komşularımızla sınırlar olurken o zaten barış sözleşmesi içinde halledecek, ancak bu meseleyi sözleşmeye imzalamadan önce halledersek daha iyi olur, ama bunu halletmek için bize asker ordu lazım, bizim ordu da pek iyi bir durumda değil.

2.)    Bizim iç meseleye gelirken, yani Hırvatlar ve Müslümanlar söz konusu olurken, bir an önce güçlü bir ordu toparlamak lazım ve işleri bir an önce halletmek gerekiyor:

  1. a)Haritada eklediğim yerleri işgal etmek
  2. b)Kimse fark etmeden bölgeyi temizlemek gerekir.

“Etnik Temizlik“ hareketinden sonra Karadağlı çetniklerin komutanı Pavle Đurišić (Curişiç) Mihailovic′e bir rapor yadı:

Pljevaska,Čajnič ve Fojnica bölgelerde gerçekleştiren hareketimiz başarılı geçtiğini rapor ediyorum. Hereket tam emrettiğiniz gibi geçti. Emir aldığımız zamanında ve aldığımız görevlere hareket ettik ve başardık. Bahsettiğim üç bölgelerde tüm müslüman köyler tamamiyle yanmış ve hiç bir ev kalmamış. Müslümanlar, yaş ve cinsiyet farklarına bakmadan tamamiyle yakıldı. Bizim tarafında 22 ölü ve 32 yaralı askerimiz oldu. Müslümanların(Boşnak,Arnavut,Türk…)  1200 asker öldürüldü ve 8000 sivil: kadınlar, yaşlilar ve çocuklar.“

Stevan Moljevic eylül 1945 yılında Yugoslav hükümete teslim oldu ama 1956 hastalıktan dolayı serbest bırakıldı ve üç yıl sonra vefat etti.

kaynak: bh-vijesti.com

YORUM YAP