Hırvatistan Başbakanı Plenkovic Bosna Hersek'te » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 15:09

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic Bosna Hersek’te

Hırvatistan Başbakanı Plenkovic Bosna Hersek’te
Son Güncelleme :

28 Ekim 2016 - 23:36

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, “Bosna Hersek’e, özellikle Avrupa Birliği üyelik sürecinde yardımcı ve destek olmaya hazırız” dedi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, “Bosna Hersek’e, özellikle Avrupa Birliği üyelik sürecinde yardımcı ve destek olmaya hazırız” dedi.

Hırvatistan’da 11 Eylül’de yapılan genel seçimin ardından başbakanlık görevini üstlenen Plenkovic, ilk resmi ziyaretini Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya gerçekleştirdi.

Plenkovic, resmi temaslarda bulunmak üzere bu sabah geldiği Saraybosna’da, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic tarafından resmi törenle karşılandı.

Hükümet binasındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Plenkovic, Bosna Hersek’in Hırvatistan dış politikasında ilk sırada yer aldığına işaret ederek, “Bosna Hersek’e, özellikle AB üyelik sürecinde yardımcı ve destek olmaya hazırız.” diye konuştu.

Hedeflerinin bölgede istikrarlı bir ekonomi oluşturmak olduğuna değinen Plenkovic, Hırvatistan’ın, AB üyelik sürecinde Bosna Hersek’e uzmanlık desteği vereceğini söyledi.

Plenkovic, Hırvatistan’ın Bosna Hersek’in dostu olduğunu vurgulayarak, “Bosna Hersek’e ortak bir ülke gibi davranacağız.” dedi.

Hırvatistan’ın Bosna Hersek’in içişlerine karıştığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Plenkovic, ‘içişlerine karışma’ kavramının daha çok 19. yüzyıla ve 20. yüzyılın başlarına ait bir söylem olduğunu belirterek, “Dünya artık küreselleşmiştir. Avrupa da bütünleşen bir kıta. Dolayısıyla ortak tecrübelerin paylaşılması son derece olumludur.” şeklinde konuştu.

Plenkovic, AB ve NATO üyelik sürecinde bölgedeki Makedonya ve Karadağ’ı da desteklediklerini aktararak, “Karadağ’ın NATO’ya katılımına ilişkin anlaşmayı onaylayacağız. Ayrıca Arnavutluk ve Kosova ile de yapıcı bir diyalog içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Yıl sonuna kadar ortak hükümet toplantısı

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic de Hırvatistan’ın, ülkesinin en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu belirterek, “Bosna Hersek’in AB üyelik süreci ve ekonomik işbirliğini de ele alma imkanımız oldu. Hırvatistan, AB üyelik sürecimizde her zaman yapıcı bir ortak oldu.” ifadelerini kullandı.

Hırvatistan ve Bosna Hersek hükümetlerinin yıl sonuna kadar ortak toplantı düzenleyeceğini kaydeden Zvizdic, iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi için çalışmaların süreceğini ifade etti.

Plenkovic, Bosna Hersek’teki iki günlük temasları kapsamında, Hırvat nüfusun yoğun yaşadığı Kiseljak ve Mostar şehirlerini ziyaret edecek, ülkedeki Hırvat siyasi parti liderleri ve belediye başkanlarıyla görüşecek.

 

Kaynak: http://www.haberler.com/hirvatistan-basbakani-plenkovic-bosna-hersek-te-8906448-haberi/

1

YORUM YAP