Eskişehir'in Pomak Köyü Osmaniye.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 10:39

Eskişehir’in Pomak Köyü Osmaniye..

Eskişehir’in Pomak Köyü Osmaniye..
Son Güncelleme :

16 Eylül 2022 - 10:57

Osmaniye Belediyesi nin Tarihi ve Genel Özellikleri :

Osmaniye belediyesi, Eskişehir merkezine 36 kilometre; bağlı bulunduğu Alpu ilçesine 10 kilometre mesafededir. Şu anda Osmaniye Beldesi nde 500 hane meskun olup toplam nüfus 1590 dır. En az 2000 kişi de Eskişehir de yaşamaktadır. Osmaniye Belediyesi Eskişehir ovasında 45-50 bin dönümlük düz bir arazide kurulmuştur.
Osmaniye Belediyesi tamamen Pomaklardan oluşmuş bir yerleşim yeridir. Osmaniye Belediyesi 1992 yılında belediye olmuştur. Osmaniye Belediyesinin ilk kuruluş tarihi ile alakalı kesin ve net bir bilgi yoktur. Fakat kesin olarak bilinen şey 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinden (93 Harbi) sonraki göçlerden sonra Bulgaristan dan (Filibe-lofça) göçen Pomak göçmenleri tarafından kurulmuştur. Osmaniye Belediyesinin kuruluşunu kaynak kişiler tahmini olarak 1300 (1884) olarak vermektedir. İkinci bir rivayete göre de kuruluş tarihi 1889-1890 yıllarıdır. Pomaklar çileli bir yolculuktan sonra İstanbul a gelmiş oradan da belirlenen yerlere sevk edilmiş, Osmaniye Belediyesi de bu şekilde kurulmuş bir yerleşim birimidir.

Alpu Osmaniye Köyü
Beldemizde bulunan eski bir binanın yapılış tarihi 1886 olarak belirlenmiştir. Beldemizdeki en eski mezar taşı 1915 tarihlidir. (Fakat eskiden maddi imkansızlıklar yüzünden her ölüye mezar taşı dikilemediği göz önünde bulundurulmalıdır.)
Nedim İpek in belirttiğine göre, Pomak göçmenlerinin meskun bulundukları Osmaniye Köyü nün bataklık ve sazlık sahada kurulması salgın hastalıkların çıkmasına sebep olmuştur. Söz konusu muhacirleri salgın hastalıklardan korumak amacıyla köyün yeri değiştirilmiştir.
Kaynak kişiler köyün yerinin değiştirilmesiyle alakalı olarak üç farklı yerden bahsetmektedir. Birinci rivayete göre köy ilk önce Kraymos denen yerde kurulmuş, ikinci rivayete göre Divite Kaynaksi denen yerde kurulmuş, üçüncü rivayete göre de Teke de kurulmuştu sonra da köyün yeri bir iki kilometre batı istikametine doğru kaydırılmıştır.

Osmaniye 1992 de belediye olmuştur. Osmaniye iki mahalleden oluşmuştur.
1-Tepebaşı Mahallesi
2- Yeni Mahalle
Belediyede iki cami vardır. Birincisi Tepebaşı Cami; bu caminin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat ikinci Abdülhamit in annesi Valide Sultan tarafından belli bir miktar maddi destekte (100 altın) bulunduğu kaynak kişilerce ifade edilmektedir. Yine bir kaynak kişinin belirttiğine göre Lofçalılar yerleştiklerinde hemen bu camiyi inşa etmişler. Pomaklar buraya geldiklerinde cami varmış. Pomaklar buraya gelmeden dört yıl önce caminin inşa edildiği rivayeti de bulunuyor. İkincisi Çarşı Camii; Çarşı Camii köyün meydanında inşa edilmiştir. Yapımına 1965 te başlanmış hizmete geçiş tarihi ise 1967 dir. Belediyede de bir tane Kuran Kursu bulunmaktadır.
Osmaniye Belediyesi nde iki ilkokul bir ortaokul bulunmaktaydı. Sekiz yıllık eğitime geçildikten sonra hepsi Şehit Adnan Çiftçi ilköğretim okulu adı altında toplanmıştır.
Osmaniye belediyesinde bir sağlık ocağı bir Tarım Kredi Kooperatifi ve Pancar Kooperatifi bulunmaktadır

 

Kaynak: https://www.pomaklar.com/t249-osmaniye-ky-eskiehir

YORUM YAP