Eskişehir'in Boşnak Köyü : Güvemli » Boşnak HaberBoşnak Haber

12 Ekim 2024 - 04:33

Eskişehir’in Boşnak Köyü : Güvemli

Eskişehir’in Boşnak Köyü : Güvemli
Son Güncelleme :

03 Haziran 2017 - 18:53

Güvemli Köyü Boşnakları

 

Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir mahalledir.2017 yılı sayımlarına göre nüfusu 20’dir.10 haneden oluşur.Mahallenin ilk yerleşim yeri Akgüvem olup Doksan Üç Harbi’nde Balkanlardan göç eden Boşnaklara tahsis edilmiştir.Yunan harbi zamanında yıkılıp yakılan bu köy şimdiki yerine taşınmış ve Gökçe Mahmudiye adını almıştır.Daha sonra adı Güvemli mahallesi olarak değiştirilmiştir.Mahallenin adını nerden geldiği bilinmemekle birlikte mahallede bulunan Güvem Çalısı’ndan aldığı söylenmektedir.

Mahallede İç Anadolu gelenek ve göreneklerinin yanında Boşnaklara özgü gelenekler de görülmektedir. Köye Kolaşin’den gelen Boşnaklar yerleşmiş ve 15 kadar haneden oluşan bir nüfusa sahiptirler.Şu anda 2 hane kadar köyde kalıcıdır. Köyün yemeklerinde Boşnak yemek kültürü yaygındır.Dilanik, Masinsa, Maslanissa, Boşnak mantısı, pita başlıca yemek ve börekleridir. Aliömerovic ve Harvatlar köyün sakinlerindendir. Ankara ( genelde evli kızlar) ve Eskişehir’de (6 Hane) genelde yaşarlar.Köyde okuyan kişi sayısı fazla olduğundan bir kısmı diyer şehirlere yerleşmiş ama yazları herkes köyde toplanıp gelenek ve göreneklerini sürdürmektedir. Köyde yaşlı insan fazla kalmadı ama gençler gelenekleri sürdürmektedir.Öğrenimi yüksek olan köyde genelde memur ,ataşe,müftü, öğretmen ve demiryolcu olarak Türkiye genelinde görev yapmaktadır. İnsanların misafirperver olduğunu yabancı kişilere ikramı seven onlara konaklama imkanı veren kişler olduğunu köyün meşhur pitasından ikram etmesini seven bir köydür. 

Mahalle ,Eskişehir’e 100 Km ,Sivrihisar’a 35 km uzaktadır.Köy yolunun tamamı asfalttır.Ulaşım ,özel araçlar ve haftanın 3 günü yakın köylere ait mini otobüslerle sağlanmaktadır.En yüksek tepesi 1100 m ile Dedeçal’dır.Köy 3000 dönüme yakın ekilebilir araziye sahip olup bunun yalnızca 500 dönüme yakını sulak arazidir.En önemli deresi Kocadere’dir.

Köy halkının temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.Arpa,buğday,şekerpancarı,nohut,haşhaş,kimyon ve çeşitli sebzelerin yetiştirildiği mahallede sulama derin kuyular sayesinde yapılabilmektedir.

Kaynaklar:

-wikipedi.com

-turkcebilgi.com

-Köy Muhtarı Ahmet ÖZ

 

 

http://https://www.izlesene.com/video/guvemli-koyu/5032345

YORUM YAP