Elizabeta Kotromanić Avrupa'ya Hükmeden Boşnak Kraliçesi » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 09:18

Elizabeta Kotromanić Avrupa’ya Hükmeden Boşnak Kraliçesi

Elizabeta Kotromanić  Avrupa’ya Hükmeden Boşnak Kraliçesi
Son Güncelleme :

09 Mart 2017 - 13:30

Boşnak Medya Dzenan Karasalihoviç

Boşnak olan Elizabeta Kotromaniç aynı zamanda Macar Hırvat ve Polonya Kraliçesidir.

Elizabeta Avrupa’nın neredeyse yarısına hükmeden bir kraliçe olarak tanımaktaydı.

Elizabeta Kotromaniç ;

Bosna Ban’ın kızı olarak 1340 yılında dünyaya gelmiştir..( Ban : O dönemde Krallığın bir alt kademesiydi ve Bosna yöneticilerine o dönemde Ban denilmekte ve Ban unvanı olarak da geçmekteydi. Banlıktan sonra yöneticilerin aldıkları bir üst unvan ise krallıktı.)

Elizabeta evlendikten sonra  önce Macar kraliçesi ardından Hırvat ve Polonya kraliçesi ünvanlarını aldı.O dönem Elizabeta Avrupa’nın neredeyse yarısına hükmeden bir kraliçe olarak tanımaktaydı.Elizabeta Bosna Ban’nın Stjepan II. Kotromaniç  ve Polonya Prensesi Elizabete Pjast’ın kızıdır.

Sırp Çarı Duşan, Stjepan II Kotromaniç’in kızı Elizabeta’yı oğluyla evlendirmek istemişti.Fakat Stjepan Sırp Çarı Duşan’ın teklifini kabul etmeyip kızı  Elizabeta’yı  daha sonra Macar kralı Ludovik ile evlendirmiştir. (20 Haziran 1353 yılında)Bu evlilikten sonra Stjepan siyasi anlamda Avrupa’da çok etkin oldu ayrıca bu evlilik Avrupa’da çok konuşulan  ve ünlü bir hükümdar olmasını da sağlamıştır.Bu durumun Vatikan tarafından bakış açısı ise; çok kabul görmüş ve Vatikan bu evliliği tanımış ve meşru kılmıştır.

Elizabeta ve Ludik’in evliliğinde ne  yazık ki 17 yıl boyunca çocukları olmamış ve bu durumdan dolayı  da Elizabeta’nın çocuğa sahip olamayan bir kraliçe olarak görülmesini sağlamıştı.

Ancak 17 seneden sonra arka arkaya 3 kızının olmasıyla da bu durum çok büyük sevinçle karşılandı.

I. Kızının adı Katarina , II. Marija ve III. Jadviga olarak konuldu.

Daha sonra Kral ölünce erkek çocukları olmadığı için kızları Marija Macar kraliçesi olmuştur.Marija,  o dönemde 10 yaşında olduğu için Macar kraliçesi olmuş ama iktidarı yaşı küçük olması nedeniyle annesi Boşnak asılı Elizabeta “Macar krallığı’nı”  kızı evlenene kadar yönetmiştir.Polonya ile Macaristan’nın arasında ufak tefek gerginlikler başlayınca Boşnak asılı Kraliçe Elizabeta bu durumu müdahale etmiş ve diğer kızı Jadviga’yı da Polonya kraliçesi olarak tavsiye etmişti.

Bu arada Boşnak asılı Elizabeta’nın diğer kızı Marija ile  Lüksemburg kralı evlenecekken bu evliliğin gerçekleşmesini Elizabeta engelleyerek yapılmış olan nişanında bozulmasını sağladı.Çünkü bu evlilik şayet  gerçekleşseydi Macaristan’ın gücünü azalacaktı.Bu durumdan dolayı da Elizabeta kızını Fransa kralı Karl V. ile evlendirmek istedi. Onun planlarını Luksemburg Kralı Sigismund bozulan nişanı hazmetmediği için Macaristan’a girip Elizabetin kızı Marija ile 1385 yılında evlenmeyi başardı.

Elizabeta’nın kızı daha sonra tahtan indirilmiş o dönemin Napoli Devleti’nin kralı Karl III. tahta geçmeye başarmış.

Bu durumdan 7 hafta sonra Elizabeta III. Karl’a suikast hazırladı.

Aynı yıl Hırvatistan’a gittiklerinde Elizabetin yaptırdığı suikast nedeniyle intikam almak isteyen kişiler tarafından kaçırıldılar ve kaçırılanlar tarafından da Adriatik sahiline getirildiler.

Elizabeta ve kızı buradan kaçmaya çalışsa da başarısız oldular tekrar yakalanarak  16 Ocak 1387 yılında Karlın karısı Margarita tarafından Elizabeta’nın kızının gözlerinin önünde öldürüldü.

16 Ocak 1387 yılında  Boşnak asılı Kraliçe Elizabeta ne yazık ki kızın gözleri önünde boğularak ÖLDÜRÜLDÜ.

Kızı ile birlikte kocasının mezarı başındayken.

 

Kaçırılma esnası.

Elizabeta ve Marija nın esaret zamanı.

YORUM YAP