DİNARA DAĞI » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Haziran 2024 - 09:21

DİNARA DAĞI

DİNARA DAĞI
Son Güncelleme :

13 Ekim 2018 - 13:56

Çeviren: Nail Pinduk   Prizren Kosova

Dinara Dinar Alpleri’nin morfotoktonik bir parçasıdır. Onun adı üç orografik terimlerle ilgilidir: Dinara’nın dağ bütünlüğü, Dinarik Dağlar grubu ve Dinara’nın tepesi. Dinara Hırvat, Bosna-Hersek, Karadağ üzerinden Slovenya uzanan Balkanların en uzun dağ aralığı içindedir ve Arnavutluk’ta biter. Dinarides olarak da bilinir ve dağların eski zamanlarında Adrion oros olarak adlandırılır. Dinara Dağı, yaklaşık 100 km uzunluğunda, kuzeybatıdan güneydoğuya uzanan Sırbistan’a kadar uzanan devasa bir dağdır.

Dağ dört gruba ayrılmıştır: Ilıca (1654 m), Dinara (1830 m), Troglav (1913 m) ve Kamešnica (1855 m).

Son iki grup Dinara’dan daha fazlası, ama zirveleri Bosna-Hersek’e ait. Sınır bir sırtta değil, yolun aşağısında bir kilometredir.

Dinarik dağlar grubunun dışında, dağın geri kalanı, çoğunlukla binlerce sığır ve hayvanların olduğu büyük ölçüde alanları ile çoğunlukla kaya ve çimlerin bir karışımıdır. Troglav ve Kony zirvelerinin kuzeyindeki bazı duvarlara ulaşabilirsiniz (Kamešnica’nın en yüksek zirvesi). Dinara dağlar 20 km uzunluğunda ve 10 km genişliğindedir. Kuzeybatıda, Ilıca’dan Derala’nın tepesi (965 m), Knin ve Bosanski Grahovo arasındaki bir transit güzergahta ve Privija’nın kuzeybatı tepesinde (1230 m) ayrılmıştır. Kuzeydoğuda, tipik bir karşko alan olan Grahovsko polje, her taraftan dağlarla kaplıdır. Güneybatıda Knin şehri, nehir ve Krčic şelalesi ve Suho Polje’dir. Kuzeydoğuda, Karaçam ormanının üzerinde yükselen Samogred (1040 m), Šiljak (1299 m) ve Orlov kuk (1126 m) ile çevrili güzel bir Surdup amfitiyatrosu vardır. Tepe Sinjal veya Dinara (1830 m) grubun en yüksek zirvesidir. Onun ferahlığı hayret verici.

Mutlak yükseklik çok etkileyici olmasa da, kuzeybatı tarafı en yüksek kısmıdır. Yaklaşık 1400 m tabandan yükseliyor ve 700 metre yüksekliğindeki kayalıklarla sonlanıyor, yaklaşık 6 km genişliğindedir. En yüksek zirveden başlar ve güneydoğu yönünde uzanır. En yüksek Osljak’ın 1706m altında, uçurumların zirveleri en yüksek düzeydedir ve Glavas köyü yakınlarında dağın eteklerine yavaş yavaş iner. Bu, Knin ve Vrlika arasındaki otomobillerle seyahat edenlerin tümü için bir mıknatıs görevi gören tüm dağ bütünü üzerindeki en güçlü izlenimi bırakır. Dinara, kireçtaşından oluşur ve gerçekten de yüzeyden aşağı ve yukarıdan bir çapraz alanın imparatorluğudur. Dağda su akışı yoktur, çünkü susuz ve sarp bir yer her şeyi yutar. Dağların içinde büyük su depoları var. Bu su, dağın dibindeki yüzeyde, aniden suyun nehrin dışına çıkan güçlü bir kaynak şeklinde ortaya çıkar. Bunlardan üçü, iki tanesi Dalmaçya, Krk ve Çetina’nın büyük nehirleridir.

Krcic Nehri, Dinare’nin güneybatı kısmının (1830 m) eteklerinde yüzeye ulaşır. Dinara’nın dibinde kesilen bir kanyon boyunca, 10 km uzunluğundaki bir vadi boyunca akar. Nehir kano için uygundur, yeterince hızlı ve birkaç şelaleye sahiptir. Krčić yıl içinde kuruyabilir.

Pitoresk macadam, yolu nehri en başından sonuna kadar takip eder. Nehir, muhteşem bir şekilde sona eriyor ve Knin kasabasının kenarında, Krka Nehri’ne doğrudan düşen 40 m yüksekliğindeki güzel bir şelale ,,Topoljski Buk’i,, görücüye çıkarır. Knin üzerinden kısa bir yolculuğun ardından Krka bölgesi kanyona girer ve denize doğru devam eder.

Nehrin kendisi kanyonda iken 70 km uzunluğundaki yolda, birçok şelaleler ve nehir yatakları vardır. Cetina nehri, Dinara dağların eteklerinin güneydoğu tarafında, 395 m ve 105 km uzunluğundaki Cetina köyü yakınlarında yer almaktadır. Cetina, Dinaric dağlarındaki dört nehirden biri, diğer üçü de etkileyici – Krka, Zrmanja ve Krupa. Cetina’nın kaynağı gerçekten inanılmaz. Kristal berraklığında suyla dolu, 100 metrelik bir derin delik olarak tanımlayabiliriz. Mas Mavi  suyunun güzelliği yanında, etrafta dolaşmak biraz korkutucudur. Kaynağın biraz uzağında, büyük su kanalları içeren Lord’un büyük Müjdesi vardır ve bu nedenle ziyaret etmek mümkün değildir. Cetina, rafting veya kano için çok popülerdir.

 

YORUM YAP