Denemeniz gereken en lezzetli Balkan tatlıları !! » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mart 2024 - 09:49

Denemeniz gereken en lezzetli Balkan tatlıları !!

Denemeniz gereken en lezzetli Balkan tatlıları !!
Son Güncelleme :

26 Eylül 2022 - 21:41

Balkan mutfağı birbirinden lezzetli tatlılar sayesinde daha da zengin bir hale geldi. Balkan tatlıları, Osmanlı Türk tatlılarından oldukça etkilenir, yani birçoğu hamurdan, baldan ve cevizden yapılır.

Vişneli strudel (Štrudla sa višnjama)

 

İnce, katmanlı bir hamur işi ile yapılan vişneli turta Hırvatistan’ın özel lezzetlerinden biridir. Vişneli turta tatlı ama ekşi bir tada sahiptir ve bu tatlıyı mükemmel hale getirmek için biraz şeker dışında başka bir malzemeye gerek yoktur. Hırvatlar ayrıca elma, haşhaş tohumu, fındık ve diğer çeşitli meyvelerle dolu turtaları severler.

Macar kızı (Mađarica) 

Bu tatlının adı kelimenin tam anlamıyla “Macar kızı“ anlamına geliyor ama kimse tam olarak nedenini bilmiyor çünkü bu katmanlı pasta, yüzde 100 Hırvatistan’dan gelen bir tatlı. Bu tatlı, lezzetli çikolatalı krema ile doldurulmuş ince hamur işlerinden yapılmış katmanlı bir pastadır. Katmanların düzgünlüğü lezzet kadar önemlidir ve her katman eşit kalınlıkta olmalıdır. Bu pasta genellikle doğum günleri, düğünler ve diğer partiler gibi etkinliklerde yenir.

Bajadera

Bu tatlı, Hırvatistan’da ortaya çıktı, ancak birkaç eski Yugoslavya ülkesinde popüler hale geldi. Fındıklı, bademli veya cevizli katmanlı bir tatlıdır. Bu tatlıyı herhangi bir markette bulabilirsiniz, ancak birçok ev yapımı versiyonu da var. Bajadera adını ‘krallar için dans eden oryantal dansçılar‘ kelimesinden almıştır, ve 1997’den beri resmi olarak yerli bir Hırvat tatlısı olarak kabul edilmektedir.

Tembel turta (Lenja pita)

Bu pasta Balkanlar’da yapılandan çok Amerikan pastalarına benziyor. Balkanlar’da turtalar genellikle yufka olarak bilinen ince hamur işlerinden yapılır ve bu da çok fazla beceri gerektirir. Ancak bu tatlı, yufka kadar yapılması zor olmayan farklı bir hamur işi ile yapılır, bu yüzden ‘Tembel turta’ adını almıştır. Tembel turta ufalanan ve havadar iki kat hamur arasında elma ile yapılan nefis bir dolgusu var. Bazen dolgu kiraz veya krem peynirden yapılır. Ayrıca lahana turşusu ile doldurulmuş tuzlu bir versiyon bile bulabilirsiniz.

Revani (Ravanija)

Tatlı şuruba batırılmış ve Doğu’dan gelen tipik Balkan hamur tatlılarından hoşlanıyorsanız, revaniyi denemelisiniz. İrmik unu ile yapılan ve portakal aromalı tatlı şurup suyuna veya gül suyuna batırılmış bir hamurdur. Bazı revani çeşitleri, şekerpareye benzer şekilde, üstüne yerleştirilmiş bir tane badem veya ceviz içerir. Basit görünümlü bir tatlıdır, ancak daha fazlasını istemenize neden olacak zengin ve karmaşık bir tada sahiptir.

Erikli tatlı köfte (Knedla sa šljivama)

Erikli tatlı köfte, patates unu ile yapılan ve erik ile doldurulmuş bir tatlı türüdür. Tatlı şeker, ekmek kırıntıları, Hindistan cevizi unu veya benzeri herhangi bir malzemeyle kaplanır. Bu geleneksel tatlıyı bugünlerde birçok lezzette ve farklı dolgularda bulabilirsiniz. Bu tatlıyı glutensiz bir versiyonda bile bulabilirsiniz.

Baklava


Balkan tatlılarının kraliçesi olan baklava, içi kıyılmış ceviz ve bal ile doldurulmuş, tatlı şerbetli suya batırılmış katlı bir tatlıdır. Balkanlar’a Osmanlı Türkleri tarafından getirilmiştir ancak günümüzde yüzde 100 Balkan lezzeti olarak kabul edilmektedir. 

Hurma tatlısı (Urmašice)


Hurmašice olarak da bilinen bu tatlı, çok basit görünse de zengin ve karmaşık bir tada sahiptir. Piştikten sonra tatlı şerbetli suya batırılmış bu tatlı hamurdan yapılır. Genellikle ortasında bir parça ceviz veya hurma bulunur, adını da zaten hurma kelimesinden almıştır. Hurmasicayı daha da ilginç yapan şey, fırınlamadan önce hamurun silindir şeklinde yuvarlanması ve her birine, genellikle peynir rendesine bastırılarak bir desen basılmasıdır. 

Kremalı börek (Krempita)

Bu tatlı, iki parça milföy arasına koyulan kalın bir tabaka muhallebi kremasından yapılır. Bu tatlının Balkanlar’a Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından getirildiğine inanılıyor, ancak Balkanlar bölgesinde son derece popüler hale geldi.  

Pamuk Prenses (Alba Ca Zapada)

Romen limonlu kek olarak bilinen ‘Alba Ca Zapada’, adını beyaz renginden ve aynı zamanda yumuşak dokusundan almıştır. Eskiden bu tatlı genellikle tatiller ve aile toplanmaları için yapılırdı. Kırsal kesimde yaşayanlar arasında kolayca bulunabilen malzemelerden yapıldığı için çok vevilen bir tatlıdır. Bu tatlının hem hamuru hem de dolgusu, bu tatlıya özel, ferahlatıcı bir tat veren rendelenmiş limon kabuğu içerir.

İncir tatlısı (Smokvara)

İncir tatlısı, Hersek’ten gelen gelenksel bir tatlıdır. İncir pekmezinden oluşan koyu kahverengi bir hamurla hazırlanır. Hamur düz diskler halinde şekillendirilir ve daha sonra pekmez, şeker ve su ile karıştırılan çeşitli şerbetlerle buluşmadan önce pişirilir.  

Balkan News

 

 

YORUM YAP