Cesedi 15 Yıl Sonra Bulunan Şehidimiz Avdo Paliç » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 04:35

Cesedi 15 Yıl Sonra Bulunan Şehidimiz Avdo Paliç

Cesedi 15 Yıl Sonra Bulunan Şehidimiz Avdo Paliç
Son Güncelleme :

04 Nisan 2023 - 22:26

SIRP VE KARADAĞLI ÇETNİKLERE GÜVEN OLMAYCAĞI GİBİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE DE GÜVEN OLMUYORMUŞ !
KORUMASI ALTINDAKİ ÇOCUKLARI, KADIN VE YAŞLILARI KURTARMAK İÇİN KENDİNİ FEDA EDEN BOŞNAK KOMUTAN ŞEHİT ALBAY AVDO PALİÇ …
Fotoğraf açıklaması yok.
28 yıl önce  27.07.1995’te Republika Sırpska Ordusu Srebrenica’da Boşnaklara soykıtım yaptıktan sonra komşu Jepa (Žepa) kasabasını kuşatmıştı. Boşnak askerler Avdo Paliç komutasında kasabayı savunuyorlardı.
Komutan Avdo Paliç, Birleşmiş Milletler askerleri aracı ile Sırp Karadağlı çetniklere soykırıma uğramasınlar diye sivil Boşnakların kasabadan tahliyesi konusunu görüşmek istediğini bildirmişti.
Çetnik ordusu Boşnak askerlerin teslim olması halinde Jepa’daki sivil çocuk, kadın ve yaşlıların Boşnakların kontrolündeki güvenli bölgelere gönderilmesini kabul edecekleri cevabını verdiler.
Boşnak sivil halk otobüslerle Jepa’dan tahliye edildikten sonra komutan Avdo Paliç ile iki silah arkadaşı, Birleşmiş Milletler askerleri gözetiminde Sırp Karadağlı çetnikler ile teslim olma şartlarını görüşmeye gitmişti ama, uluslararası Cenevre Sözleşmesine aykırı olarak orada esir alınarak Biliyena şehrindeki hapishaneye gönderildiler. Hapishanede işkence gördükten sonra bir geceyarısı kamptan alınarak bilinmeyen bir yerde götürülüp öldürülmüştü
Cesedi öldürüldükten 15 yıl sonra bulundu.
RUHU ŞAD OLSUN …
Bosna Hersek Cumhuriyeti’ne (RBİH) yapılan işgal ve soykırım saldırısında Birleşmiş Milletler Barış Gücü Hollandalı askeri birliğinin Republika Sırpska Ordusu’na, Srebrenica’yı teslim ettikten ve Srebrenica’da Boşnaklara soykırım başlatıldıktan iki gün sonra Jepa’ya karşı “Stupçanica 95 Operasyonu” başlatılmıştı.
Albay Avdo Paliç komutasındaki 285. Tugaya mensubu Boşnak askerler, silah ve asker sayısı bakımından çok, çok üstün olan Republika Srpska Ordusu’na direnmiş ve 25 Temmuz’da Jepa’lı siviller ve yaralılar Kladany ve Saraybosna’ya gönderilmeleri şartı ile 27 Temmuz’da, Jepa`daki bir Birleşmiş Milletler PROFOR kampında teslim olmak için resmi görüşmeler başlatılmıştı.
Daha sonra teslim olan 285. Tugay’a mensup askerler tutuklanarak Sırbistan’daki askeri esir kamplarına nakledilmiş ve Bosnalı Sırplar ile Boşnaklar arasında askeri esir değişimi yapılmıştı.
Sadece Albay Avdo Paliç ve iki silah arkadaşı, Jepa’nın düşmesinin kurbanları olmuştu. 27 Temmuz’da, Jepa`daki Birleşmiş Milletler PROFOR kampında, resmi görüşmeler sırasında tüm uluslararası yasalara aykırı olarak Komutan Avdo Paliç esir alınmış ve daha sonra infaz edilerek şehit edilmişti.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP