Çanakkale Boşnak Şehitleri Anıtı'nda Sancak Bölgesi Boşnaklarının Dışlanması Arkasında Yatan Gerçekler ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 07:04

Çanakkale Boşnak Şehitleri Anıtı’nda Sancak Bölgesi Boşnaklarının Dışlanması Arkasında Yatan Gerçekler !

Çanakkale Boşnak Şehitleri Anıtı’nda Sancak Bölgesi Boşnaklarının Dışlanması  Arkasında Yatan Gerçekler !
Son Güncelleme :

20 Mart 2022 - 12:32

ÇANAKKALE BOŞNAK ŞEHİTLERİ ANITI’NDA SANCAK BÖLGESİ BOŞNAKLARININ DIŞLANMASI ARKASINDA YATAN GERÇEK !
Anıtı yapanlara Yenipazar Sancağı’nda gönüllüler olarak gelip 15.700 şehit vermiş Boşnakların memleket ismi (Sancak) neden anıtta olmayacak diye sorulan bir soruya şu cevap verilmiş !
Boşnakça: “Rijeć Sandžak’a neće biti. Ta spomenik je za ljude koji su živeli u Bosnu i Hersegovinu i od druge zemale (države). Ambasador je tako želeo. Znate da je Sandžak pod Srbiju. Već na spomeniku ima rijeć Bošnjak.”
Türkçe: Sancak kelimesi olmayacak. Bu anıt Bosna Hersek’te yaşayan ve diğer ülkelerden (devletlerden) gelen insanlar içindir. Büyükelçi (Bosna Hersek’in eski Ankara Büyükelçisi) öyle istedi. Sancak’ın Sırbistan’ın yönetimi altında olduğunu biliyorsunuz. Boşnak kelimesi zaten anıtta geçiyor.
Elimize geçmiş bu bilgiyi 1992 yılından beri Bosna Hersek’in askeri, siyasal, sosyal, sanat, edebiyat ve ekonomi dünyasından ileri gelen birkaç değerli insanımız ile görüştük. Hiç kimse bu söylemi kabul etmedi. Bize yazılmış cevapların içinden bir tanesini paylaşmayı uygun gördük.
Boşnakça: “Mislim da je to pogrešan pristup prema Bošnjacima ! Dali to znaci da se na spomen obilježja sehida Bosnjaka iz Sandzaka koji su dali svoje živote za odbranu BIH treba staviti zastavu Srbije ?! Hvala vam sto se borite za istinu! Ja sam sa Vama !”
Türkçe: “Bence bu Boşnaklara karşı yanlış bir yaklaşım! Bu, Bosna-Hersek’in savunması için canını veren Sancaklı Boşnak şehitlerinin (Bosna Hersek’teki şehitlik) anıtlarına Sırbistan bayrağının dikilmesi gerektiği anlamına mı geliyor ?! Gerçekler adına savaştığınız için teşekkürler ! Ben yanınızdayım ! “
Not: 1992-1995 yılları arası Bosna Savaşı’na başta İlk Gen. Kur. Bşk. General Sefer Haliloviç ve Kolordu komutanlığı yapmış General Ramiz Drekoviç olmak üzere yine bize bu vesile ile verilen bilgiye göre binlerce Sırbistan Vatandaşı olan Sancak Bölgesi Boşnakları tıpkı 1915 yılında Çanakkale Muharebeleri’ne vatanları Türkiye’yi kurtarmak için koştukları gibi anavatanları Bosna’yı da kurtarmak için koşmuştu.
Aralarından binlercesi Bosna’da Şehit düştü. Sancak, Sjenica şehri Doliçe köyünden 52 Boşnak savaşta hayatını anavatanları Bosna için feda etti.
Bu konuda Rahmetli Alija İzetbegoviç şu sözü söylemiştir.
Boşnakça: “Ko ne vjeruje, nek obiđe mezarja i vidjet će da je svaki drugi ili treći poginuli borac iz Sandžaka”
Türkçe: “İnanmayanlar, şehitlerimizi ziyaret etsinler ve öldürülen her ikinci veya üçüncü savaşçının Sancaklı (Boşnak) olduğunu görecektir.”
TÜRKİYE VE TÜM DÜNYADAKİ BOŞNAKLARI AKLI SELİME DAVET EDİYORUZ.
ANITIN HENÜZ RESMİ OLARAK AÇILIŞI YAPILMAMIŞKEN, ÜZERİNDEKİ YANLIŞLIKLARIN DÜZELTİLMESİ VE TARİHİ GEÇEKLER IŞIĞINDA TÜM BOŞNAK ŞEHİTLERİMİZİ TEMSİL EDECEK ŞEKİLDE TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİN YARALI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ.
“Mi smo jedno / Biz biriz (bir milletiz)”
 
NUSRET SANCAKLI’DAN ALINTI

YORUM YAP