Bütün Boşnaklar Bosnalı mıdır? » Boşnak HaberBoşnak Haber

4 Mayıs 2024 - 03:05

Bütün Boşnaklar Bosnalı mıdır?

Bütün Boşnaklar Bosnalı mıdır?
Son Güncelleme :

08 Aralık 2015 - 18:43

Her Boşnak Bosnalı mıdır?

Nerelerden göç edildi?

Türkiye’de birkaç milyon Boşnak yaşamaktadır; kimine göre 1-2 milyon, kimine göre 5-6 milyon… Boşnakların Türkiye topraklarına kitlesel göçleri 1878 yılında yapılan Berlin Antlaşması’yla başladı. Antlaşma gereği Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan yönetimine bırakıldı. Boşnakların bir kısmı çareyi Türkiye’ye göç etmekte gördü.

Göç, sonraki yıllarda da devam etti. Sadece Bosna’dan değil, Sırbistan ve Karadağ’dan da onbinlerce Boşnak göç etti. Bugün yarısı Sırbistan topraklarında, diğer yarısı Karadağ topraklarında kalan Sancak bölgesi, Bosna-Hersek gibi göç veren yerlerden biriydi. Sancak’taki göç dalgası, 1912′deki Birinci Balkan Savaşı sırasında buranın Sırbistan ve Karadağ güçleri tarafından ele geçirilmesiyle başlamış, 1970′li yıllara kadar devam etmiştir.

Her Boşnak Bosna-Hersek kökenli değil

Bosna-Hersek kökenli olmayan bir Boşnak, Bosna-Hersek göçmeni zannedilmesinden şikâyetçi olmasa da durumu karşısındakine anlatması hayli zor oluyor. Memleket diyaloglarında çok sık rastlanılan bir konuşma örneği şudur mesela: “Nerelisin?” sorusuna karşı “Boşnağım” cevabından sonra sorulan ikinci soru “Bosna mı?” olur genelde. Bu soruya da “Hayır, Sancak göçmeniyim” diye cevap verildiği vakit Sancak’ın nerede ve nasıl bir yer olduğunu açıklama zorunluluğu doğar.

Türkiye’de “Boşnak” denilince her Boşnağın Bosna-Hersekli olduğunu düşünme eğilimi, temel olarak Sancak bölgesinin çok az bilinmesinden, ayrıca 1992-95 yıllarındaki savaşla birlikte “Boşnak” ve “Bosna” kelimelerinin özdeşleştirilmesinden kaynaklanıyor.

Kaynak: HaberBoşnak

YORUM YAP