Burhaniye Boşnakları » Boşnak HaberBoşnak Haber

5 Mayıs 2024 - 01:29

Burhaniye Boşnakları

Burhaniye Boşnakları
Son Güncelleme :

27 Nisan 2017 - 2:16

BURHANİYE BOŞNAKLARI

burhaniye ilçesi ile ilgili görsel sonucu

Balıkesir İlinin zeytin üretimi ile ilgili meşhur ilçesidir Burhaniye..İsmini Şehzade Büyük Mehmet Burhan Efendi’den alan ilçe,eski medeniyet kalınıtılarının bulunması ve deniz kenarı olması hasebiyle turistlerin ilgisini çeker.

Burhaniye’nin nüfusu 2015 yılı verilerine göre 57.090’dır. İlçenin Milli Mücadele’de ayrı ve özel bir yeri vardır. İlk kurşunu atma şerefini Burhaniyeliler taşımaktadır. İlçe, 29 Haziran 1920’de Yunan işgaline uğramış ve 8 Eylül 1922’de Yunan işgalinden kurtulmuştur. Yunan geri çekilişi sırasında, ilçe merkezinin yıkalıp, yıkılmasını önlemek için Pelitköylü Borazan Çavuş, bir minareye çıkarak, düşman birliklerini gördüğünde hücüm borusu çalmaya başlar, düşman kuvvetleride ilçe merkezi Türkler’in eline geçmiş düşüncesiyle merkeze girmeden geri çekilmeye devam ederler.

Burhaniye’nin iki dönemdir belediye başkanları Boşnak’tır.Bundan önce Fikret Akova 2004-2014 arası kesintisiz 10 yıl belediye başkanlığı yapmıştır.Son seçimlerde ise yine Boşnak olan Necdet Uysal kazanarak belediye başkanlığı koltuğuna oturmuştur.

İlgili resim

Burhaniye aynı zamanda Sancak’ın Bijelopolje şehri ile kardeş şehirdir.

Burhaniye Boşnaklarına baktığımızda genelde Sancak Boşnaklarının olduğunu görürüz.Sancak’ın Pljevlja,Kolaşin,Bijelo Polje,Prije polje,Priboj,Nova Varoş ve Sjenica bölgelerinden gelen Boşnakların belli başlı sülaleleri şunlardır:

Martinoviç,Kaliç,Sinanoviç,Mehonjiç,Kajeviç,Alomeroviç,Crnovrşanin,Babaiç,Diznoviç

,Podborovac,Djurdjeviç,Mekiç,Rapoviç,Beliçkoviç,Derdemez,Hasanbegoviç,Sadıkoviç ve Tutiç’tir.Bunun dışında da Boşnak sülaleleri vardır.

Burhaniye’deki Boşnak sayısına baktığımızda Balıkesir,İzmir,Bursa,İstanbul ve Ankara’ya gidenler hariç 5.000 civarı denilebilir.

Buraya yerleşen Boşnaklar’a zeytin ağaçları verilmiş (1912-13’lü yıllar) ancak yeni gelenler biraz da dil bilmemenin getirmiş olduğu nedenden dolayı bu ağaçları söküp verimli tarlalara dönüştürmüşlerdir.

Daha sonra ise zeytincilik yapmaya başladıklarında ise ,tüccarlara zeytinleri götürdüklerinde uyanık tüccarlar düşük fiyatlar vermişlerdir.Böylece hemşehrilerimize büyük haksızlıklar yapmışlardır.

Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlılara karşı ,bölgenin savunulması için oluşturulan kuvay-ı milliyelerde Boşnakları da görürüz.Mesela bunlardan biri Sülejman Martinoviç ( Eruzun)’tir.Martinoviç,burada oluşturulan Kuvayı Milliyecilerdendir ve bölge savunmasını hakkıyla yerine getirdiği için savaş sonrası İstiklal Madalyası almaya hak kazanmıştır.

Martinoviçler ,Arnavutluk’tan Türkiyeye tekrar göç etme kararı aldıklarında çok iyi derecede Arnavutça bilerek dönmüşlerdir.Eruzunlar Petrol işletmesinin de sahibi olan aileden Süleyman Eruzun da Burhaniye Balkan Göçmenleri Derneği başkanlığını yürütmektedir.

Team Member

SÜLEYMAN ERUZUNLAR

Eruzunlar ya da diğer ismiyle Martinovicler’in hayat hikayesine bakacak olursak ; 1868 yılında eski adıyla Yugoslavya şimdiki adıyla Karadağ olan ve bu ülkenin Kolaşin bölgesinde dünyaya gelen Süleyman Eruzunlar oradaki soyismiyle “Martinoviç” 1912 yılında Türkiye’ye göç edip Bursa Karacabeyê beş kardeşi ile yerleşmiş olup, burda bir kardeşinin Yunanlılar tarafından öldürülmesi sonucu Burhaniye’ye göç etmişlerdir.

KADIR ERUZUNLAR

Team Member

KADİR ERUZUNLAR

Burhaniye’de Naile Hanım ile yaptığı evlilikten sonra Ali ve Kadir isimlerinde iki oğlu olmuştur. Bu esnada Burhaniye çevresinde yunan işgalleri başlamıştır. Buna karşı Burhaniye’de ilk karşı koyma örgütü yani Boşnak milis kuvvetini oluşturmuştur ve örgütün adı daha sonra “Kuvayi Milliye” ismini almıştır. Bu mücadelenin sonunda Boşnak Süleyman Ağa istiklal madalyasıyla ödüllendirilmiştir. Bu süreçten sonra oğullarıyla birlikte tarımla uğraşmıştır. küçük oğlu Kadir Eruzunlar daha sonra sebze-meyve ticareti ile uğraşmış olup 2011 yılında Eruzunlar Petrol ün temellerini atmıştır. Daha sonra çocuklarına bayrağı devretmiştir. Gücünü geçmişten gelen Dürüstlük, Doğruluk, Saygı ve Çalışkanlık temelleri üzerine kuran 3. kuşak temsilcileri Eruzunlar adını daha yukarıya taşımak için var gücüyle çalışmaya devam etmektedir. Yaşadığı şehre bağlı geleceğine güvenen ve inanan bir düşünceyle daha fazla istihdam için daha fazla katma değer üretmek için üretmeye devam etmektedir.

İlçedeki diğer tanınmış Boşnaklar Kolaşinli markası ile Zeytincilik üzerine firma kuran Kolaşinlier vardır.1914 tarihinde Kolaşin Bölgesi’nden gelerek Burhaniye’ye yerleşmişlerdir.Burda Kolaşin’de olduğu gibi zeytincilik üzerinden çalışma yapmışlardır.2005 tarihinde de Kolaşinli markasını çıkarmışlardır.

Kaynaklar

-wikipedi

-Türkiye’nin sadık vatandaşları Boşnaklar-Sait Kaçapor

-http://www.eruzunlar.com/tarihce.aspx

YORUM YAP