Bosna'nın Semberija Bölgesini ve Şehirlerini Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 10:35

Bosna’nın Semberija Bölgesini ve Şehirlerini Tanıyalım

Bosna’nın Semberija Bölgesini ve Şehirlerini Tanıyalım
Son Güncelleme :

27 Şubat 2017 - 16:23

 

Düzenleyen yazar:Nail Pinduk Kosova -Prizren

 
Semberija Bölgesi, Bosna Hersek ‘in kuzeydoğusun da kalan bir bölgedir.
Bu bölge ülkenin en ekilebilir tarıma elverişli bölgesi ve yapısıylada tarıma en elverişli ovası olma özelliğine’de sahiptir.
Semberija Ovası Drina nehri ,Sava nehri ve güney taraftan Mayevisa Dağıyla çevrili bölgeden oluşmaktadır.
Bu bölgenin verimli ve tarıma elverişli olmasından dolayıda tarihte her zaman yerleşim bölgesi olmuş olduğu bulunan tarihi eserlerden anlaşılmaktadır.
Başta 11.YY da ,Bizans ardından Avar hanlığı,Macaristan,Osmanlı ve Sırbistan’ın bir parçası olmuş bu bakımdan çok zengin bir tarihe sahiptir aynı zamanda. 
Semberija’nın günümüzde en büyük ve gelişmiş belediyesi olan Bijeljina ardında Ugjevik ve Lopare gelmektedir.
 
Semberija da bulunan buğday ambarı Bosna savaşında esir kampına dönüştürülmüş  ilk açılan ve ne yazı ki de en son kapatılan “Batkoviç” toplama kampı burada bulunmaktaydı.
Bu bölgede ki “Batkoviç” toplama kampının çoğunluğu Bijeljina ve janja dan getirilmiş olan yaklaşık 4 bin e yakın kişi  4 yıl boyunca açık kalan bu kampta esir tutulup türlü işgence’ye maruz kalmış ardından da katledilmişti.
 
Semberija Bölgesi’nin en büyük şehri olan Bijeljina.
 
 
Bijeljina Şehri  ve Janja(yanya) şehri Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı fakat savaş sonrasında geri dönüş sürecinin oldukça başarılı bir biçimde yürütüldüğü bir bölge olarak da dikkat çekmektedir.Bu nedenlede ;
 
Yaklaşık 3 yıl önce Tika tarafından Bosna Hersek’in kuzeyinde ki verimli Semberiya Ovası üzerinde yer alan Bijeljina ve Janja(Yanya’)da ki vakıf arazilerinin tamamı tarıma açılmıştır.Günümüzde Bosna Hersek’in tarım ihracatında da çok önemli bir yer tutmaktadır.

Bu bölgede bulunan Şehirler ve  İlçeler:

Srebrenica,Zvornik,Bijeljina,Janja   (yanya),Ugljevik,loznica,Gulumina,Bratunaç,
Obadi,Potaçari ,Şeher   borogova,Kulina,Karakaj(y),
Velikaoborska,Dvorovi,Popovi,Sapna,Lopare,Osmaci
 
 
 
Tika tarafından mülkiyeti İslam Birliğine ait olarak bilinen tarıma açılmış  510 dönüm vakıf arazisi üzerinde verimli bir tarımsal faaliyet için ihtiyaç duyulan traktör, biçerdöver, mısır ekim makinesi, sulama makineleri, pulluk ve ekipmanlarından oluşan  destek sağlanmıştır.Ayrıca 2017 mart ayında Federel Bakanlık tarafından (Göçmenler ve Mülteciler Bakanlığı) 100.000 KM yardım sağlandı yapılan bu yardımla da 443 dönüm patates ekilmesi sağlanılacaktır.
 
 
 
 
 
 
 

YORUM YAP