"Bosna'nın Kapısı Velika Kladuša'yı Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 18:59

“Bosna’nın Kapısı Velika Kladuša’yı Tanıyalım

“Bosna’nın Kapısı Velika Kladuša’yı Tanıyalım
Son Güncelleme :

11 Haziran 2018 - 13:04

Çeviren: Nail Pinduk Kosova -Prizren

Velika Kladuša, Bosna-Hersek’in kuzeybatısındaki belediyenin yerleşim ve merkezi konumundadır.Güney taraf Una-Sana Kantonu Bužim ve Cazin Belediyelerinin sınırları, ve batı kuzey ve doğu Hırvat Cumhuriyeti ve Cetingrad, VOJNIC, Topusko, Glina ve Dvor belediyelerden. belediyesinde 1991 yılında belediyenin bölge 331,55 km2 iken, Velika Kladuşa belediyesi Bosna Hersek,in en yoğun nüfuslu bölgeleri içermektedir, 52908 nüfus yaşıyordu.

Bugün belediyenin 46.561 nüfusu olduğu tahmin edilmektedir.Belediyenin idari alanı 14 yerel topluluğa ayrılmıştır. Coğrafi konumu bir bütün olarak Una-Sana Kantonu ve Bosna Hersek  nüfusu için çok önemlidir. Bir çok kişi  buraya “Bosna’nın Kapısı” diyor. Güneyde ve Hırvatistan’daki ekonomik merkezleri ile kuzeydeki Canton merkezi ile bağlı olan ana yol M4-2 aracılığıyla  bölge ilçe,Kara coğrafi konumu, iklim ve hidrolojik koşullar, jeolojik ve toprak özelliklerine ilişkin belediyenin gelişiminde en önemli faktörlerden biridir.

Toplam arazi alanının en büyük alanı tarım arazisidir – 22.375 hektar veya toplam arazinin% 67.48’i. 1980’lerin başlarında Velika Kladuša, varoluş tarihindeki en büyük ekonomik patlamasını gerçekleştirdi. onlar Tarımsal gıda holdinglerin ekonomik kapasiteleri “Agrokomerc” inşa her yerel topluluğun topraklarında pratikte çünkü O zaman bir bütün olarak belediyenin istikrarlı bir ekonomik büyüme gerçekleşmiştir.Saygın biyolojik, tarım ve işleme üretimi ile. Kuşkusuz,Velika Kladusa’nın nitelikleri “Saniteks” d.d. tekstil sektöründe ve “Grupex” d.d. Beton yapıların yapım ve yapımında. Şimdiye kadar, jeolojik keşifler metal olmayan ve metal mineral hammaddelerin fenomenlerini ve birikimlerini belirledi. Metalik olmayan mineral hammaddeler baritin önemli bir yeridir (1948’den beri yoğun sömürü), kireçtaşı ve dolomittir. Burada ki manganezit yatakları Avrupa’nın en büyük arasında tahmin edilmesine rağmen,Metalik maden kaynakları  eksplatis yapmak için yetersiz olduğu ve belediye ekonomisi karşılayamadığı anlaşıldı. 

Mevcut ve termal su, orman arazisi 9057 hektar kayın, meşe ve diğer orman ağaçları bulunmaktadır. Velika Kladuša da iktidara gelen Fikret Abdić tarafından sözde kurulmuş olan   Eylül 1993 de bölge,29 adet karışık ormanlarla kaplı. Sözde  Batı Bosna Özerk Bölgesi  Slobodan Miloseviç ve Franjo Tudjman ile 1991 yılında yapılan anlaşma ile Hırvatistan ve Bosna Hersek’te (SAO) bulunmakta. ilin ilan eylemi Bosna Hersek Cumhuriyeti Anayasa’ya karşı ve yasadışı bir eylem oldu ve  anayasal düzeninin ihlalleri ile (RBH) Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığına atandı. Alman markı tarafından ödeme şekli seçildi : Öte yandan, Abdic savaşda Radovan Karaciç ile bir anlaşma ve Slobodan Miloseviç ve Tudjman ile önceki anlaşmanın bir parçası olarak, Mate Boban Zagreb ‘de, 21 Ekim 1993 Franjo Tudjman,nın katıldığnda, Fikret Abdić Mate Boban “Ortak Bildiri” ile anlaştı. Belge onların takdirine kaldı ve Bosna Hersek tarafından paylaşılmaktadır. Mate Boban sonra HVO birimleri Bihaç ilçe Milli Savunma yani güçlerini birleştirdi söylendi. Ordu Fikret Abdić Bir gün sonra, 22 Ekim 1993 de, Boban ile bir anlaşma imzaladıktan sonra, Fikret Abdić  ve Slobodan Miloseviç bilgisi ile, Belgrad ve Radovan Karadziçe gitti her iki taraf barış taahhüt Deklarasyonu imzalandı.

 Velika Kladusa üç devlet Başbakanlarının Jadranko Prlic,  Vladimir Lukiç ve Zlatko Jusic 7 Kasım 1993 toplantısı, ardından bu anlaşma işbirliğinin devam etmesi amacı ile imzalandı. Hırvat makamları ayrıcalıklı ortağı statüsünü ve Rijeka serbest ticaret bölgesini kullanma hakkını aldı. Hırvat ve yabancı performans gösteren Zagreb şirketi “Fruit” yüzünden Hırvat yetkilileri onayladi.

Savaş suçları Bu sırada Abdiç, Saraybosna’daki düzenli hükümete bağlı olarak özerklik muhalifleri için Boşnak kamplarını açtı. Batı Bosna’nın kamu savunması, Sırp gizli servisleri ve devlet güvenliği tarafından düzenleniyor.Slobodan Miloseviç’in duruşmasında, ”Skorpions”(Akrepler) hakkındaki bir videonun yayınlanmasının ardından erkekler öldürülmesinin ardından, Sırp suçlularının önderliğindeki paramiliter birlikler Ulusal Savunma’ya komuta etmede Sırpların katılımını gösteren bir video gösterildi. Halkın Batılı Bosna’nın Savunma Sanayisi adı altında Sırbistan’ın zihniyeti altında savunması, Bosna-Hersek’e sadık olan Boşnaklara karşı işlenen suçları işledi. Bu suçlardan dolayı Fikret Abdiç suçlu bulundu ve Hırvatistan Yüksek Mahkemesi önünde de teyit edilen Karlovac’taki mahkemede Hırvatistan’da olası en yüksek hapis cezasını aldı ve temyiz başvurusu tek ve son bir cümle ile tekrar teyit edildi. 15 yıl hapiste. Operasyon “Örümcek” Ana madde: Operasyon Örümcek Halkın Batı Bosna Savunması, “Örümcek” kod adı verilen operasyonda Sırp özel birimi “Scorpions” ile işbirliğine giriyor ve Cazin Krajina bölgesi ile ilgili. Bihaç’taki ARBiH Ordusu ile savaşmak için, Ulusal Savunma, işgal altındaki tüm Sırp topraklarından silah, mühimmat, petrol ve diğer stratejik ham maddelerde değil, aynı zamanda halkta da büyük yardım aldı. Sırbistan’ın Abdiç devletini kurması için ne kadar önemli olduğu, RSK bölgesinde APZB (Una Nehri boyunca) sınırı boyunca, Abdiç’e destek için özel bir merkezin Samarica köyünde kurulduğu gerçeğidir.

Merkezin başkanı Jovica Stanişiç milletvekili,Frenki, ama onlarla birlikte Sırp Ordusu Krajina Mile Novakoviç’in geneliydi. Fikret Abdiç’e yardım, Arkan “Kaplanları” ndan “Panter” Ljubisa Savic Mauzer’den “Akrep” e, savaş için gerekli malları tedarik ederek Simatoviç ve Stanisiç tarafından sağlandı. Kamplar Fikret Abdic’in düzenine göre, Boşnak kampları ARBiH Anayasasına sadıktır. Drmeljev’de iki ayda 520 kişinin geçtiği bir kamp vardı. Abdiç’in otonomistlerinden 12 Ocak 1995 tarihli bir mektupta, “Miljkovići askeri hapishanesinde 1,567 askeri hapishanesi olduğunu okudu. İnsan hakları için özel elçi Tadeusz Mazowiecki, Kladuša’daki kampı da ziyaret etti ve daha sonra Fikret Abdić’e yazdı, insanların yasadışı olarak tutulduklarını, koşulların kötü olduğunu, tüm hakların tehdit edildiğini (dayak ve taciz vb.) Fikret Abdic bu uyarıya hiçbir tepki vermedi.

Autonominin Yıkılması BH Federasyonu Boşnak ve Hırvat İttifakı anlaşması, Abdiç’in krizde Batı Bosna’nın SAP’sini oluşturma fikrini getirdi. Bosna-Hersek Ordusu Beşinci Kolordu birimleri, General Atif Dudakoviç’in komutası altında, Ağustos 1994’ün ortalarında Velika Kladuşa’da toplandığında, Fikret Abdiç Hırvatistan’a transfer oldu. Ancak, Abdiç kısaca geri döndü ve Martiç’in Sırp isyancılarının yardımıyla Veliki Kladuşa’yı devraldı. Batı Bosna Cumhuriyeti. Hırvatistan ordusunun 1995 yılında Hırvat ordusunun “Fırtına” operasından sonra, Hırvatistan’daki Sırp parazitler yıkıldığı zaman, BH Ordusu aynı anda Abdić’i Cazin Krajina’dan bastırdı. 2013 Sayımı Nufus 40 419 Bošnyak 32 561 Hırvat 636 Srp 146 

Fikret Abdić  kimdir : (d.27 Eylül 1939, Boşnak Devlet adamı. Batı Bosna Özerk Bölgesi’nin kurucusu ve Cumhurbaşkanıdır.Bosna Savaşı  sırasında “sivil topluma ve savaş tutsaklarına karşı savaş suçu” işlediği gerekçesiyle Karlovaç   Mahkemesi tarafından 15 yıla mahkûm edilmiş, cezasının üçte ikisini tamamlandıktan sonra 2012 yılında serbest kalmıştır.02 Ekim 2016 tarihinde yapılan yerle seçimlerde, ülkenin kuzeyindeki Velika Kladusa’da İşçi Partisi’nden aday olan savaş suçlusu Fikret Abdic seçimi kazanarak, dört yıllığına belediye başkanı seçilmiştir.Halende belediye başkanıdır

 

 

YORUM YAP